Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Tenis

UPRKOS PORAZU OD MARIJA

Đoković opet broj 1?!

Autor: F.B. / Goran Anđelković | 16.09.2012 - 18:10:00h | Komentara: 0

Uprkos porazu u finalu US Opena i činjenici da ne beleži rezultate kao prošle godine, Novak Đoković ima realne šanse da u finišu sezone pretekne legendarnog Rodžera Federera i još jednu godinu završi kao prvi na ATP listi. Švajcarac ima 1.335 poena prednosti, ali do kraja brani 3.000, a Novak samo 560 bodova!

Novak Đoković glavni favorit za osvajanje grend slema

Novak Đoković glavni favorit za osvajanje grend slema

Mastersom u Londonu, koji će startovati 5. novembra, odnosno finalom Dejvis kupa, koje je na programu deset dana kasnije, spustiće se zavesa na burnu tenisku sezonu. Do tada, igrače širom sveta očekuje još 12 turnira, sa isto toliko miliona evra nagradnog fonda.
- Ne mogu da lažem, želim opet da budem na toj poziciji - ponovio je Đoković pred turnir u Bangkoku, koji startuje 24. septembra.

Sledi azijska turneja

Naredni veći turnir na programu je od 24. septembra u Bangkoku. Karavan belog sporta potom se seli u Peking, Tokio i Šangaj, da bi se onda vratio u Evropu: Moskva (15. oktobar), Valensija (21. oktobar), Bazel (22. oktobar), masters u Parizu (29. oktobar) i na kraju čuveno završno nadmetanje osam najuspešnijih u Londonu (5. novembar).
- Na svakom od pomenutih turnira cilj će mi biti isti, osvajanje pehara. Spreman sam za nove izazove - jasan je najbolji srpski teniser Novak Đoković.


Sezona na izmaku ostaće upamćena po tome što su prvi put u poslednjoj deceniji četiri različita tenisera osvojila četiri grend slem turnira: Australija je pripala Novaku Đokoviću, Pariz Rafi Nadalu, Vimbldon Rodžeru Federeru, a Njujork Endiju Mariju.
Nešto slično dogodilo se 2003. kada su najveće trofeje razdelili Amerikanci Agasi i Rodik, Španac Ferero i Švajcarac Federer, dok je u proteklih deset godina na delu bila apsolutna dominacija klana Nadal-Federer, koju je prekinuo naš Novak Đoković.

- Mi činimo jedan drugog jačim - jasan je naš teniser, svestan činjenice da ga u narednom periodu očekuje znatno lakši posao, bar na psihološkom planu jer ne brani silne bodove koje je branio u prvom delu godine.
Čak i da je savladao Marija u finalu i odbranio krunu na US Openu, Novak Đoković ne bi uspeo da pretekne Rodžera Federera na čelu ATP liste, ali ima dobre šanse da to učini do kraja 2012. i završi još jednu godinu kao broj jedan.

Ljuljaj me nežno!

Ljuljaj me nežno! | Foto: freedigitalphotos.net

Ana cilja Top 10

Finiš sezone biće šansa i za preostale naše tenisere da načine koliki-toliki pomak: Viktor Troicki je trenutno 31. u singlu, a Nenad Zimonjić, koji je ove sezone promenio pregršt partnera, pao je na za njega izuzetno skromno 16. mesto u dubl konkurenciji. Slična situacija je i u konkurenciji dama, gde će Ana Ivanović pokušati da se približi top 10 klubu (trenutno na 12. poziciji), a Jelena Janković bi u slučaju dobrih igara i rezultata ponovo mogla da se nađe među 20 najboljih (trenutno je na 25. mestu).

Naime, trenutno Federer ima prednost od prilično velikih 1.335 poena, međutim, legendarni Švajacarac će morati da brani 3.000 bodova, za razliku od srpskog asa, koji treba da potvrdi samo 560 poena iz 2011. (180 iz Bazela i Pariza, 200 iz Londona).
Dobrim rezultatima, eventualno i peharima u Parizu i Londonu, Đoković bi mogao da se vrati na teniski presto.
- Đoković je u prednosti. Daću sve od sebe da godinu završim na prvom mestu, ali nisam siguran da ću uspeti u toj nameri - svestan je teškog zadatka Švajcarac, koji je ove godine srušio rekord Pita Samprasa po broju nedelja provedenih na samom vrhu.

S obzirom na to da Nadal zbog povrede neće nastupati do kraja godine, Mari će zacementirati treću poziciju, ali je zbog zaostatka od skoro 2.000 bodova za Noletom dalji napredak odložen za 2013.

Ko koliko bodova brani

FEDERER (11.805)

BANGKOK 0
PEKING 0
TOKIO 0
BAZEL 500
VALENSIJA 0
PARIZ 1.000
LONDON 1.500
UKUPNO 3.000
ĐOKOVIĆ (10.470)
BANGKOK 0
PEKING 0
TOKIO 0
BAZEL 180
VALENSIJA 0
PARIZ 180
LONDON 200
UKUPNO 560
MARI (8.570)
BANGKOK 250
PEKING 0
TOKIO 500
BAZEL 1.000
VALENSIJA 0
PARIZ 180
LONDON 0
UKUPNO 1.930

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP