Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Tenis

ALO! OTKRIVA KAKO JE ĐOKOVIĆ POSTAO NOĆNA MORA ZA SVE OSTALE

Evo zbog čega
Novaka zovu
AJRONMEN!

Autor: S. Vrakela | 27.01.2013 - 18:22:00h | Komentara: 9

Od slabašnog žgoljavca do čoveka od čelika! Novak Đoković neretko je u ranim profesionalnim godinama bio predmet podrugljivih komentara kolega tenisera kako mu uvek nešto fali, da ga stalno nešto boli, da bi danas postao sinonim za besprekornu fizičku pripremljenost, koja mu je i donela nadimak “ajronmen”!

Novak Đoković

Uvidevši svoje mane u odnosu na vodeće igrače sveta, Novak je počeo detaljno da radi na popravljanju svog sveopšteg fizičkog i mentalnog stanja. Sve je počelo od operacije nosa, jer je zbog prolećne alergije imao velikih problema sa disanjem u onim zahtevnijim mečevima. Uporedo sa razvijanjem i jačanjem kompletnog tela, te uspostavljanjem idealnog odnosa mišića i masti, Đoković je, zahvaljujući savetima doktora Igora Četojevića, gotovo u potpunosti promenio ishranu.

Sada već čuvena dijeta bez glutena donela mu je niz pozitivnih stvari, a kada je tome priključena i mentalna higijena (pozitivan svestan pristup prema sebi i okolini), napredak je bio više nego očigledan. Predaja je postala zaboravljena reč, a na terenu je Nole pretrčavao Nadala, Ferera, Marija...

Nole je, zahvaljujući neverovatnoj volji i želji za uspehom, postao „čelični čovek“

Oporavak profesionalnih sportista jedno je od najbitnijih poglavlja svake stručne literature. Nekada su se za Novakovu pripremljenost brinuli Zoki Grbović, Bogdan Obradović, a danas Miljan Amanović i Fil Grič. Posle višečasovnih napora neophodno je pravilno tretirati telo. Masaže, hladne kupke i hiperbarična komora deo su svakodnevnog tretmana, ali ono što će zauvek ostati tajna i što Đoković i njegov tim ne žele da šire su sitnice koje drugi teniseri još nisu pronašli i koje, očigledno, čine razliku. Poslednji primer je nedavni petočasovni duel sa Stanislasom Vavrinkom, da bi nepunih 48 sati kasnije izašao na crtu Tomašu Berdihu i bukvalno ga počistio s terena.

Celokupna, pomalo misteriozna priča o specijalnim sposobnostima Novaka Đokovića ne može biti zaokružena bez pominjanja njegovog tima, koji mu pomaže.

Bogdan Obradović

„Nole je sa svojim timom napravio najmoderniji sistem rada i doveo ga do savršenstva“, otkriva selektor Bogdan Obradović

- Nije tajna, ali je veoma važno ponoviti. Novak je uvek imao dar da oko sebe okupi ljude koji mu prijaju i odgovaraju, a koji neće biti puki robovi sportske zvezde. On živi realan život, svakodnevno se interesuje za mnoge stvari, nije zvezda koju treba izolovati od ostatka sveta ili zaštićena vrsta. Otuda njegov osmeh posle velikih napora, kada se mnogima plače od muke i bolova. Zajedno sa svojim timom napravio je najmoderniji sistem treniranja i doveo ga do savršenstva. Sve zajednički rade i sve im se vraća kroz fenomenalne rezultate - smatra selektor Srbije Bogdan Obradović.

Hiperbarična komora

Mašina pomaže da se organizam brže regeneriše od treninga/meča visokog intenziteta i povećava atletske sposobnosti sportista tako što poboljšava cirkulaciju. U stvari, ovaj uređaj glumi boravak i trening na visokim nadmorskim visinama i redak planinski vazduh.

Operacija nosa

Posle učestalih problema sa disanjem u svakom zahtevnijem meču, Novak je odlučio 2007. godine da se podvrgne operaciji nosa, koja mu je umnogome pomogla da stigne do svog prvog grend slem trofeja januara 2008.

Dijeta

Posle ispitivanja koje je sproveo doktor Igor Četojević, Novak Đoković kompletno je promenio način ishrane. Uočeno je da je alergičan na gluten, inače neizostavni deo većine hrane koju unosimo svakodnevno u organizam, pa je izbačen iz dalje konzumacije. Primenom još nekih drevnih kineskih trikova u ishrani došlo se do traženog mentalnog i fizičkog sklada.

Mentalna higijena

Kako je nedavno otkrio bivši član Novakovog stručnog štaba Igor Četojević, mentalna higijena je posebno polje na kojem je Đoković napredovao. Iako nije precizirao o čemu je reč, rekao je da ukratko znači “pozitivan svestan pristup prema sebi i okolini”, a pretpostavljamo i da je reč o tehnikama vizualizacije i fokusa.

 

Led, magneti i masaže 

Kupanje u kadi punoj leda noćna je mora svih sportista, ali i neizostavni deo oporavka posle ogromnih napora. Pored leda, aktuelna je i metoda oporavka magnetima, mada i stara dobra masaža uvek pomaže, a Miljan Amanović u tome je istinski majstor.

Poslednji komentari
  • Petar XXL Vreme: 28.01.2013 04:55h

    Lean mean, Serbian tennis machine.

  • dada Vreme: 28.01.2013 07:50h

    Svetska takozvana elita je veoma slaba .... Tenis je slab. Nije Novak toliko dobar koliko su svi oko njega ...slabi . To je srz svetskog tenisa

  • vilogopski Vreme: 28.01.2013 09:29h

    Novak je sinonim ljdske volje!

  • Velko Vreme: 28.01.2013 10:27h

    Bože Dada! Ili si neobaveštena ili jako pakosna. Agasi, jedan od najvećih tenisera reče neko veče na Eurosprtu da živimo u ZLATNO VREME TENISA jer istovremeno igraju trojica najboljih svih vremena: Federer, Nadal i ĐOKOVIĆ. Jesi li gledali nekada uživo mečeve nekog ove trojice. ja jesam.Sve trojice. Vaše oko ne može regitrovati nekada brzinu tih lopri. Njihovi reterni su neverovatni.Nije lepo tako nešto da izjavljuješ.

  • Nebojša Vreme: 28.01.2013 10:50h

    Kako možete da kažete da je teniska elita slaba. Pa niked nije bila jača.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP