Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Tenis

GORČIN STOJANOVIĆ O ODNOSU ZAPADA PREMA ĐOKOVIĆU

Nole je Britancima trn u oku kao Siriza!

Autor: E. Selmani | 14.07.2015 - 16:41:00h | Komentara: 0

Drugom uzastopnom pobedom u finalu Vimbldona nad Rodžerom Federerom, najbolji teniser planete Novak Đoković nagovestio je da budućnost pripada njemu, a da je Švajcarac prošlost najprestižnijeg turnira na svetu.

Čovek koji se  suprotstavlja  sistemu:  Novak Đoković

Čovek koji se suprotstavlja sistemu: Novak Đoković | Foto: AP

Svaka čast najvećem u istoriji belog sporta na 17 grend slem titula, od kojih je čak sedam na terenima „Ol Ingland klaba“, ali Novakova dupla pobeda nad Rodžerom jasan je signal da su oholi Britanci dobili novog heroja. Nedostaje još samo da ga prihvate.


Svakome ko je makar na trenutak bacio pogled na vimbldonsko finale bilo je jasno da su protivnici Novaka Đokovića bili i Rodžer Federer, i londonska publika, i čitava Britanija, koja je od njega danima pravila zlikovca i antiheroja.
Zašto je svetski teniski broj jedan podvrgnut takvom tretmanu, u razgovoru za “Alo!” pokušao je da razjasni reditelj Gorčin Stojanović, pasionirani ljubitelj sporta. Prema njegovim rečima, Novak je uzdrmao temelje na kojima počiva anglosaksonska filozofija života.

Đoković i Mekinro su „zlikovci“ za Engleze: Gorčin Stojanović

Đoković i Mekinro su „zlikovci“ za Engleze: Gorčin Stojanović | Foto: Dalibor Danilović

 
- Englezi, Britanci, Amerikanci i svi Anglosaksonci navikli su da postoji broj jedan i u njihovim očima to je Rodžer Federer. To je prosto tako. Oni su opterećeni statistikama i tu je Rodžer najbolji, sa najviše grend slem titula. Neko je ko je omiljen na Vimbldonu i na čije su pobede navikli - rekao je Stojanović za „Alo!“.
On je dodao da je Đoković trn u oku Britancima poput Sirize u Grčkoj, jer remeti ukorenjeni sistem koji se gradio godinama.

- Ponoviću, oni su navikli na prisustvo jednog najboljeg. Kada ih pitate za omiljenog slikara, oni će svi reći da je to Pablo Pikaso. Đoković je neko ko se suprotstavio sistemu. Nešto slično kao što Siriza u Grčkoj postavlja pitanje da li kapitalizam može da opstane. Tako i Novak remeti nešto na šta su svi navikli, a to je da Federer pobeđuje u finalu Vimbldona.
Prema mišljenju Stojanovića, Novak teško može da promeni status koji ima u Britaniji i uopšte ne treba da se bavi time.

- Nema Novak načina da to promeni niti bi to trebalo da mu oduzima energiju. Nije on jedini koji je prolazio kroz to. Pre Federera, kralj na Vimbldonu je bio Bjern Borg. Imao je isti status kao Rodžer, dok je, recimo, Džon Mekinro bio „zlikovac“ kao što je danas Novak, s tim što je Mekinro svojim ponašanjem dodatno nervirao publiku - istakao je Stojanović.
 

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP