Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Tenis

NAJBOLJI TENISER SVETA NA METI DOPING KONTROLE

Noleta češće bodu nego Rafu!

Autor: P. Vuković | 06.02.2015 - 16:00:00h | Komentara: 1

Možda je nekome čudno što Novak Đoković ostaje na terenu po tri, četiri, pa i pet sati, a pritom izlazi iz tih duela kao pobednik, ali srpski as je po pitanju izdržljivosti potpuno prirodan, čist kao planinsko jezero!

Čist kao suza:  Doktor Novak  Đoković

Čist kao suza: Doktor Novak Đoković | Foto: Profimedia

Međunarodna teniska organizacija je objavila podatke o antidoping testovima, a Đoković je najmanje 14 puta testiran u prošloj godini: sedam puta tokom takmičenja i sedam van turnira. Međutim, ni u jednom jedinom uzorku, naravno, nisu pronađene nedozvoljene supstance.


Toliko testiranja su sakupili i Rodžer Federer i Endi Mari, dok je, recimo, Rafael Nadal testiran 11 puta. Isti je slučaj i sa najboljom srpskom teniserkom Anom Ivanović, koja je takođe 14 puta bila testirana u 2014. godini. Očigledno je da što više uspeha imate, to ćete biti više pod prismotrom.

Ma ja se ne  dopingujem,  samo menjam  krv!

Ma ja se ne dopingujem, samo menjam krv! | Foto: Profimedia


Zanimljivo je da je Viktor Troicki, koji je bio suspendovan godinu dana upravo zbog navodnog kršenja antidoping pravila, od jula prošle godine, otkako se vratio na teren, imao od jednog do tri testiranja na turnirima, a sedam van njih. I Janko Tipsarević, koji je propustio celu prošlu sezonu, morao je na kontrolu, pa je testiran čak sedam puta.

Svi teniseri koji su u top 10 na svetu su testirani najmanje sedam puta van takmičenja i četiri na turnirima, ali su zato i oni koji nisu ni blizu vrhu morali često da daju uzorke, poput Fernanda Verdaska, Pabla Anduhara, Žilijena Benetoa, Žeremija Šardija...

Kako se vrši test?


Prilikom doping testa kod sportista se uzimaju uzorci krvi i(li) urina. Krv se vadi iz površinske vene, a sportista treba da prijavi lekove i suplemente koje je uzeo u poslednjih šest meseci. Analizom krvi se mogu izmeriti biomarkeri, dok se u urinu jasno utvrditi trag zabranjene susptance u organizmu. Ono što je zanimljivo, u tenisu kontrola može da dođe bukvalno u bilo kojem trenutku, a teniser je u obavezi da prijavi Antidoping agenciji gde se nalazi u svakom trenutku na zemaljskoj kugli.

Poslednji komentari
  • Jelica Vreme: 07.02.2015 11:49h

    Kako Ana i Nole uspevaju da igraju kad ih toliko bockaju? Mene boli ruka ceo dan kad mi vade krv iz vene , a iz prsta dva dana. Svaka čast za izdržljivost!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP