Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Tenis

NIKOLA MILOJEVIĆ (17) PREKO NOĆI JE POSTAO IGRAČ O KOME CEO SVET PRIČA

Srbijo, hoćeš novog Noleta? E, to košta 100.000 € godišnje!

Autor: P. Vuković - M. Zdravković | 07.01.2013 - 23:58:00h | Komentara: 12

Teniser Nikola Milojević (17) momak je o kome bruji cela Srbija, pošto je trijumfima na turnirima u Meksiku i na Kostariki dospeo na čelo juniorske ATP liste. Ne možemo a da se ne zapitamo koliko je napora, pa i finansijskih sredstava potrebno uložiti da bi jedan talentovani klinac došao na sam teniski vrh u svom uzrastu.

Hoće sva četiri  juniorska grend slema u 2013: Nikola Milojević

Hoće sva četiri juniorska grend slema u 2013: Nikola Milojević | Foto: Marko Metlaš

Mnogo, barem prema tvrdnjama slavnog tensikog stručnjaka Jelene Genčić, koja u razgovoru za „Alo!“ otkriva da je za stvaranje samo jednog teniskog šampiona u zemlji Srbiji potrebno oko 100.000 evra godišnje.


- Nikolin otac i Teniski savez Srbije ga finansiraju, plaćaju mu avionske karte, ali ako niste godinu dana unapred obavešteni, vezani ugovorom i niste osigurani da će se program realizovati, onda ne možete da se takmičite.

Milojević: Godina 2013.
biće godina mojih snova!

Prvi junior sveta je trezven posle velikog uspeha koji je postigao u Severnoj Americi.
- Želja mi je da ove 2013. godine ne samo osvojim Melburn već sva četiri juniorska grend slema. Možda mi se ukaže šansa i za kvalifikacije nekog od ATP turnira. U svakom slučaju, radim na tome da ovo bude godina mojih snova, kako na juniorskom planu, tako i u prelazu u najjaču konkurenciju - poručio je Milojević.

Potrebne su vam garancije da ćete imati para za karte, za trenera i zato su deca i roditelji stalno u dilemi, pa im to stvara nesigurnost. To se prenosi i na sigurnost u igri, pa Nikola sigurno često pomisli: „Sada moram da opravdam novac, da se opravdam pred ocem“.

Jasno, dečko je prinuđen da igra i pod pritiskom - tvrdi Jelena Genčić.
„Teniska majka“ Novaka Đokovića je upoznata i sa sudbinom roditelja Nikole Milojevića.


- Morali su da pozamljuju novac, šta će ljudi, ja im se divim. Znam kako je s Noletom bilo, stvarno, nije roditeljima lako. Kad vide da im deca izmiču iz napretka koji su pokazali.
Govorili su da nisam normalna kada sam rekla da godišnje treba izdvojiti 80.000-100.000 evra da se razvije mladi teniser, odnosno da mu sve bude pokriveno finansijski - oprema, treninzi, hoteli, avionske karte... U Novakovom slučaju se čak ispostavilo i da je sve to bilo još skuplje - napominje Genčićeva.

Sjajan uspeh Nikole Milojevića, koji, prema mišljenju stručnjaka, ne garantuje automatski uspeh i na seniorskom nivou, oduševio je i prvog tenisera sveta Đokovića, koji je čestitao nasledniku na ostvarenom rezultatu.
- Iskrene čestitke našem Nikoli Milojeviću, najboljem junioru na svetu - novoj nadi srpskog tenisa - poručio je Nole.

Zvezdarac koji čita knjige!

Novi juniorski šampion sveta Nikola Milojević rođen je 19. juna 1995. u Beogradu.
Odrastao je na Zvezdari, gde stanuje s roditeljima, a prijatelji ga opisuju kao sjajnog dečka koji po pet sati dnevno provodi na treninzima, ali obožava i da u slobodno vreme čita knjige i gleda filmove. Omiljeni pisci su mu: Orhan Pamuk, Le Kare, Ladlam i Braun. Studira na FMP koledžu (druga godina), a deo je i „Global sports menadžmenta“, marketinške firme Nemca Dirka Hordorfa, stručnjaka koji vodi brigu i o Tipsareviću, Troickom i Lajoviću.

Dobio naslednika: Novak Đoković

Dobio naslednika: Novak Đoković

Nidža u društvu Federera, Samprasa, Novaka...

Neki od najvećih tenisera u istoriji ove igre bili su juniorski prvaci sveta (isto što je i Milojević sada). Od Srba, čelo ATP juniorske rang liste držali su Novak Đoković i Janko Tipsarević, dok je Boba Živojinović u svoje vreme bio u top pet.
Legende tenisa, poput Federera, Lendla, Samprasa ili Edberga, takođe su bili juniorski šampioni sveta, a pomenimo i to da su Lejton Hjuit i Gael Monfis ekspresno bili prebačeni u seniorsku konkurenciju iz juniorske zbog dominacije u omladinskoj kategoriji.

Nikola dnevno troši 88 evra!

Samo mali uvid u troškove Milojevića dobili smo informacijom da sat vremena treninga u balonu košta 22 evra.
- Pomnožite tu cifru s minimum četiri sata, koliko dnevno radi, pa ćete dobiti 88 evra. A, gde je oprema - reketi, godišnje se minimum 15 promeni, žice, patike, majice... Kada se podvuče crta, i to košta puno. A, treba platiti trenera, kondicionog, po potrebi psihologa. Cifre samo rastu - objašnjava Genčićeva.
Pomenimo i to da juniori koji osvoje turnir u svojoj konkurenciji ne dobijaju nikakve novčane nagrade.

Nikolin trener radio i s Đokovićem!

Dejan Petrović, nekadašnji trener Nikole Milojevića i čovek koji je radio i s Novakom Đokovićem kada je najbolji igrač sveta imao 17 godina, kaže da njih dvojica ne mogu da se porede, jer se Nole munjevito probijao ka seniorskoj konkurenciji.
- Kada smo krenuli s Novakom da radimo, bio je 300. igrač na svetu, a vrlo brzo je dospeo na 94. mesto ATP liste. Takođe, Đoković je već sa 16 godina krenuo u proboj u seniorskoj konkureciji, dok će kod Milojevića to uslediti malo kasnije, sa 17 godina. Nikola i ja smo sarađivali nekih godinu dana i mogu kazati da Milojević ima potencijal da bude vrhunski teniser - kaže Petrović za „Alo!“.

Sledeća stanica za Nikolu: Dejvis kup tim Srbije

Sledeća stanica za Nikolu: Dejvis kup tim Srbije | Foto: Marko Metlaš

Armenulić: Uskoro u Dejvis kup timu!

Čelnik Teniskog saveza Srbije Radmilo Armenulić zadovoljan je uspehom Nikole Milojevića.
- Očekivali smo ovakav uspeh. Nikola se ozbiljno nameće i nije isključeno da uskoro dobije poziv i u Dejvis kup reprezentaciju Srbije. Ne znam da li će igrati, ali treba da bude u timu s najboljim srpskim teniserima, svakako, da oseti atmosferu. Ipak, napominjem da ovaj uspeh ne mora značiti ništa, jer je mnogo igrača koji su se izgubili na prelazu iz juniorske u seniorsku karijeru. Zato, moj mu je savet da ide korak po korak i uspeh ga čeka - ističe Armenulić za „Alo!“.

Jelena Genčić

Jelena Genčić | Foto: Marko Metlaš

Jelena Genčić: Plašim se i za Đeru!

Laslo Đera (17), još jedan supertalentovani teniser iz Sente, osvojio je prošlog meseca Oranž boul, najprestižniji juniorski turnir na svetu, ali Genčićeva je zabrinuta i za njegovu budućnost.

Laslo Đera

Laslo Đera


- Dečko koji je osvojio takav turnir kaže da sada nema gde da trenira! I to u vreme kada treba najviše da radi, naredna dva-tri meseca posle uspeha. To je za mene strašno - rekla je Jelena.

Poslednji komentari
  • Bojan Vreme: 08.01.2013 07:33h

    Može li neko da mi kaže jeli normalno da se preispituje finansijska podrška od strane države za nebitne stvari po ovaj napaćeni narod, a nema pomoći za našu pametnu decu koja osvajaju zlatne medalje u naučnim disciplinama.Od ovih,sutra,LJUDI društvo će imati koristi, a od lopatica i reketića samo ova porodica i mali krug grebatora oko njih.Ako TATA I MAMA hoće šampiona neka ulažu pa im ga eto pa će moći u javnosti da se iživljavaju kao ovi Đokovići.Vidim, Srbiji je mnogo bolje od kada je Novak prvi na toj listi.Kada će ovaj narod da se opameti i pogleda od čega se živi.

  • Jasna Simonovic Vreme: 08.01.2013 09:09h

    Svaka čast mladom teniseru! Nažalost, ne delim mišljenje da država (i to ona koje nema ili je u očajnom finansijskom stanju!) treba bezuslovno da finansira mlade talente...a da pri tom ne dobija čist prihod od ulaganja! Svako ulaganje mora da prati ugovorne obaveze, kao na primer da sportista nema pravo da promeni državljanstvo i plaća porez drugoj državi dok ne vrati ulaganje sa kamatama... Naravno, ovo se odnosi na sve sportove...

  • Djak Vreme: 08.01.2013 10:41h

    Ja se ipak ne bih slozio sa prethodnim komentarima...ulaganje u mlade i pametne talente, takodje nista ne donosi Srbiji, posto ce svi zavrsiti na Harward-u ili Cambidge-u, i ostati u belom svetu, i za njih vise niko nikada nece cuti. S druge strane ovi mladi sportisti promovisu nasu zemlju u svetu u najboljem svetlu....pa sad treba proceniti sta je za Srbiju kao drzavu vaznije. Ako bi i ovi mladi talenti u matematici i fizici ( ili nekoj drugoj nauci) potpisali ugovor da ce da zive i rade u Srbiji ceo svoj zivot i da placaju porez ( a ko ovde placa porez?) onda je paralela ispravna....u suprotnom, tema je veoma kompleksna i zakljucci kao ovi u prethodnim komentarima su u najmanju ruku neozbiljni.

  • Baka Nena Vreme: 08.01.2013 11:48h

    Sta li Vam je Novak skrivio pa se stalno oglasavate sa krajnje negativnim komentarima.Zavist je teska bolest i nije je lako leciti.

  • Jasna Simonovic Vreme: 08.01.2013 12:44h

    Djak, Mislim da niste shvatili...Naravno da i mladi naučni talenti treba da potpisuju ugovore...(Zašto mislite da npr. zvezde granbda treba da potpisuju ugovore sa privatnicima, a sa državom ne?)...I ne samo to,već država treba da bude suvlasnik patenata....To svakako ne znači da treba da žive u Srbiji ceo život...Čovek je slobodno biće! I nemojte tako, naravno da ima ljujdi koji plaćaju porez, ozbiljno!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP