Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zanimljivosti

RADMILO ARMENULIĆ ZA ALO! SPRINT: „KAKO SAM PREŽIVEO BOMBARDOVANJE 6. APRILA 1941.“

Bežali smo od nemačkih bombi na Košutnjak!

Autor: V. Nestorović | 07.04.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Beograd je tokom istorije mnogo puta razaran, ali, bez sumnje, 6. april 1941. godine duboko se urezao u pamćenje stanovnika srpske prestonice, jer su tog dana nemački avioni preplavili nebo iznad grada koji se tek budio.

Štuke su bili zloglasni  jurišni bombarderi

Štuke su bili zloglasni jurišni bombarderi | Foto: Profimedia

Tog dana, ali i narednih na Beograd je bačeno preko 400 tona bombi, stradalo je preko 2.000 stanovnika, a gotovo 9.000 zgrada i kuća je srušeno ili oštećeno.

„Imao sam tek  godinu dana, i stanovali smo u Kralja Petra. Moja kuća je  bila jedna od  retkih koja nije  gorela tog dana“, obj

„Imao sam tek godinu dana, i stanovali smo u Kralja Petra. Moja kuća je bila jedna od retkih koja nije gorela tog dana“, objašnjava Armenulić | Foto: Mitar Mitrović

Radmilo Armenulić spada u red starijih Beograđana koji su preživeli nacističko bombardovanje. Istina, proslavljeni teniski stručnjak tada je imao tek godinu dana, ali za „Alo!“ objašnjava kako su njegovi roditelji zajedno s njim u naručju bežali ispred pakla koji je gutao sve pred sobom.

Armenulić je kao beba  izbegao bombe nacističkih aviona

Armenulić je kao beba izbegao bombe nacističkih aviona


- Sećam se, moji roditelji su mi pričali kako je sve izgledalo tog jutra. Bili su u šoku kada su se oglasile sirene, to je nešto što se ne zaboravlja, a ubrzo zatim su i bombe počele da padaju. Mi smo tada stanovali u Kralja Petra, sve je gorelo oko nas, naša kuća je bila jedna od retkih koja nije bila pogođena.

Beograd pod bombama

Beograd pod bombama

Mnogi su pohrlili da se sakriju u podrume, a moji su me uzeli u naručje i krenuli da beže ka šumi, ka Košutnjaku. Međutim, kao za inat, tamo su bili topovi, s kojima su naši gađali nemačke bombardere, tako da je sve prštalo oko nas, nismo baš izabrali najsrećnije mesto da se sakrijemo - prepričava Armenulić.

- Da li je neko od vaše porodice stradao tokom bombardovanja tog 6. aprila?
- Srećom, nije. Bombe su nas sve promašile, kako nas, tako i našu kuću. Ubrzo zatim, moji su me poslali u Smederevo kod babe i dede, a ta poseta mi je ostala zauvek u pamćenju, jer mi se urezao zvuk nemačkih štuka kako poniru. Moram da priznam, kada je bilo bombardovanje 1999. godine, odmah mi se sve vratilo.

- Kako ste živeli tokom nemačke okupacije?
- Uglavnom u podrumu. U kuću nam se uselio nemački oficir, mi smo morali dole. Ne znam šta je posle bilo s njim, pobegao je pred oslobođenje. Retko sam izlazio na ulicu, sećam se samo da je preko puta nas bio nemački magacin, pa su stariji momci, koji su bili mangupi, preskakli žicu kako bi krali cigarete koje su tu bile.

- A, kada je došlo oslobođenje?
- Isto je sve gorelo oko nas. Sećam se da sam izašao iz podruma, i nedaleko od nas video tenk kako gori, a na njemu je bio mrtav nemački vojnik. To je nešto što jednostavno ne možete da zaboravite, koliko god godina da imate - završava Armenulić.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP