PROSLAVLJENI KOŠARKAŠ U BOLNICI DONEO VELIKU ŽIVOTNU ODLUKU
Divac: Ostavljam cigarete, al’ ovaj put stvarno!
U 46. godini, Vlade Divac je odlučio da donese jednu od najtežih odluka u životu.
Snežana i Vlade Divac, kao i uvek, zajedno u dobru i u zlu | Foto: Dalibor Danilović
- Ostavljam cigarete, ali ovaj put stvarno. Ne želim da se više igram svojim zdravljem. Nekoliko puta sam želeo da ostavim duvan, nije mi išlo, ali sada sam odlučan, prestaću s pušenjem - obećao je juče lekarima u bolnici “Dragiša Mišović” naš proslavljeni košarkaš i predsednik Olimpijskog komiteta Srbije.
U razgovoru za “Alo!”, ovu priču nam je potvrdio dr Dragan Radovanović, čovek koji je uspešno operisao Divca.
- Dugo poznajem Divca, još dok smo sarađivali u reprezentaciji. Čini mi se da znam kada je ozbiljan, a kada ne. Ovog puta imam utisak da je čvrsto rešen da ispuni obećanje, iako to kod pušača zaista ide teško. Svestan je i sam, naravno, mogućih komplikacija koje mogu da se pojave kod pušača, imali smo već nekoliko razgovora o toj temi, ali sada mi je zvučao baš uverljivo. Treba mu podrška. Trenutno je najvažnije da se oseća dobro, njegovo stanje je stabilno, neće morati još dugo da ostane u bolnici, postoperativni period protiče u najboljem mogućem redu - rekao nam je dr Dragan Radovanović.
Nije tajna da je Vlade Divac bio strastveni pušač još u igračkim danima, donekle je tokom NBA karijere smanjio dnevnu dozu cigareta, ali su mu penzionerski dani omogućili da nastavi da uživa u duvanskom dimu.
Na priču o rastanku sa duvanom nadovezuje se i promena režima ishrane. Vlade će morati da pripazi i na gazirana pića, alkohol, masnu hranu...
- Poželjno je da se u periodu do šest meseci posle operacije pacijent hrani na sledeći način - da jede laganu hranu, sitno iseckanu i dobro sažvakanu. Obroci moraju da budu češći, ali količinski smanjeni. Moraju da se izbegavaju hladna jela i pića, a na najmanju meru da se svedu jako začinjeni obroci (ljuto, kiselo, dimljeno, usoljeno, prženo). Izbegavati mahunarke (pasulj, grašak, sočivo), koje se mogu u ishranu uključiti tek posle određenog perioda, i to u manjim količinama - kaže specijalista higijene dr Olga Hadžić.
ŠTA SME DA JEDE I PIJE, A ŠTA NE SME!
DOZVOLJENO
- Supe od mesa sa testom, grizom, pirinčem, povrćem...
- Teleće meso, mlado živinsko meso
- Posna riba
- Povrće
- Kuvana testa (makaroni, špageti, rezanci)
- Jaja (samo belance)
- Mlad kravlji sir i kajmak
- Voće
- Sutlijaš, biskvit, med, puding
- Čaj, slaba kafa
NIJE DOZVOLJENO
- Gazirana i alkoholna pića
- Banane, dinja, lubenica, lešnik, badem, orasi
- Testa sa jajima
- Stari punomasni kozji ili ovčji sir
- Punomasno mleko
- Jaja u svakom obliku
- Svež i nedovoljno pečen hleb
- Kupus, pasulj, boranija, crni luk
- Svinjsko meso, salame, masno goveđe meso, divljač, konzervirana mesa
- Začinjene čorbe
Tagovi:
Nema komentara za ovu vest.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs