Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zanimljivosti

ISTINITA PRIČA

Evo kako je nastao Šrek... (FOTO)

Autor: RTS | 05.12.2014 - 13:57:00h | Komentara: 0

Ako ste se ikada zapitali, kako je nastao Šrek, junak animiranog crtanog filma, na pravom sam mestu.

pp

Moris Tile bio je inspiracija za Šreka

Moris Tile, poznat pod nadimkom „Francuski anđeo", bio je jedan od najpopularnijih rvača četrdesetih godina prošlog veka u Americi. Ono po čemu je čitav svet pamtio Tilea je groteskna pojava, ogromna glava, izdužena vilica, deformisano telo nastalo teškom bolešću, akromegalijom. Iza zastrašujuće spoljašnosti krio se dobar i topao čovek sa intelektom koji je plenio. Za života Tile je ostavio traga u američkom rvanju, dok je decenijama nakon smrti njegov lik poslužio kao inspiracija za nastanak popularnog animiranog junaka Šreka.

Priča o Morisu Tileu počinje 23. oktobra 1903. godine na dalekom Uralu u carskoj Rusiji, gde je rođen u porodici majke poreklom Francuskinje i oca Rusa, inženjera na transibirskoj železnici.

Sa 17 godina počele su da mu otiču ruke, noge, glava i unutrašnji organi.

Dve godine kasnije, utvrđeno da boluje od akromegalije, retke bolesti koja nastaje nekontrolisanim izlučivanjem hormona rasta, usled čega pojedini delovi tela preterano rastu. Imajući u vidu da se bolest sporo razvija, najčešće se otkrije tek kada telo i glava počnu da se deformišu. Tako je i telo Morisa Tilea za kratko vreme doživelo drastičnu transformaciju.

pp

Doktori su akromegaliju kod Tilea, koja u to vreme nije bila dovoljno istražena, objasnili incidentom koji je doživeo u detinjstvu kada ga je mazga, navodno, udarila u glavu. Doktori su smatrali da je udarac uzrokovao pojavu tumora koji je kasnije izazvao akromegaliju.

I pored strašne bolesti koja ga je napala, Tile je uvek bio predani sportista. Sa svoje 23 godine kada je bolest uznapredovala a telo se promenilo, uspeo je da uđe u francusku ragbi reprezentaciju.

pp

1937. godine dogodio imao je susret koji će mu promeniti život. Te godine Tile je upoznao američkog profesionalnog rvača litvanskog porekla Karla Pojela koji je u to vreme bio veoma popularan u svetu rvanja. Karl Pojelo je rođen kao Karolis Požela u Litvaniji. Kao uspešan amaterski rvač priključio se profesionalnoj grupi rvača koji su putovali od grada do grada gde su imali borbe. Najveće uspehe ostvario je na američkom tlu gde je pobeđivao velike šampione Amerike i Kanade.


(RTS)

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP