Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zanimljivosti

NEPRIZNATA DRŽAVA POSTALA ČLAN MOK-A

Kosovo ide u Rio!

Autor: V. Nestorović | 10.12.2014 - 07:00:00h | Komentara: 0

U Riju će se vijoriti i zastava Kosova! Proces koji je započet 2008. okončan je juče u Monaku, kada je jednoglasno prihvaćeno da se prvi put u istoriji, u punopravno članstvo prihvati država koja nije priznata od strane Ujedinjenih nacija?!

Maskota

Maskota | Foto: Profimedia

Na pomenutnom sastanku nije bilo predstavnika OK Srbije, a ostaje da se vidi kako će se ponašati naši sportisti ukoliko im se 2016. na Olimpijskim igrama u Brazilu ukrste putevi sa predstavnicima Kosova.
Vanja Udovičić, ministar sporta u Vladi Srbije, oglasio se juče putem zvaničnog saopštenja:


- Kao ministar sporta smatram da ovakva odluka prvenstveno nije dobra za sport na međunarodnom nivou jer ubuduće otvara mnoge, do sada nepoznate presedane koji ozbiljno prete da ugroze sistem sporta na svetskom planu. Koji su motivi i razlozi da se donese jedna ovakva odluka i da se takozvana država sa tla Evrope, koja nije priznata od strane Ujedinjenih nacija, primi u članstvo? To do sada nikada nije urađeno. I to u predolimpijskoj godini, pri čemu će se Olimpijske igre održati u Brazilu, koji nije priznao Kosovo.

Na sednici MOK-a u  Monaku niko nije glasao protiv prijema Kosova

Na sednici MOK-a u Monaku niko nije glasao protiv prijema Kosova

Žao mi je što je sport postao teren za politički motivisane odluke i biće vrlo teško očuvati osnovna načela i principe sporta za ubuduće nakon ovakvog presedana, što i kao ministar, ali i kao osvajač olimpijske medelje smatram izuzetno lošim i pogrešnim. Sa svoje strane uložićemo maksimalne napore da sprečimo sve negativne pojave i događaje koji mogu da uslede kao posledica ovakve odluke prilikom održavanja svih budućih međunarodnih takmičenja - naveo je Udovičić.

Među prvima koji su likovali povodom ove odluke bio je Hašim Tači.
„Zastavu Kosova nosiće šampion u džudou Keljmendi“, napisao je Tači.
Za početak, prvo međunarodno takmičenje koje očekuje sportiste iz zemlje koju ne priznaju Ujedinjene nacije biće dogodine Evropske igre u Bakuu.

Predsednik Kosovskog olimpijskog komiteta Besim Hasani zahvalio se srpskim kolegama iz Olimpijskog komiteta Srbije na njihovom prijateljstvu, a svim međunarodnim partnerima na podršci.
- Ovo je veliki dan za sportiste Kosova i početak nove ere u olimpijskom pokretu Kosova - izjavio je Hasani.

Divac nije doputovao zbog štrajka „Lufthanze“

Nenad Lalović, predsednik Svetske rvačke organizacije koji je bio prisutan na sastanku u Monaku, objasnio je zašto predsednik OK Srbije Vlade Divac nije doputovao:
- On je bio sprečan da dođe zbog štrajka „Lufthanze“. S druge strane, posle svega što se dogodilo, protivljenje Srbije odluci MOK-a bilo bi utopističko, jer je sada prekasno za bilo kakvu reakciju - rekao je Lalović.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP