Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zanimljivosti

VLASTI ROZARIJA UVELE NESVAKIDAŠNJU ZABRANU

Ne možeš da se zoveš Mesi!

Autor: M. Zdravković | 11.09.2014 - 07:02:00h | Komentara: 0

Rozario, grad u kojem je rođen Leo Mesi, jedan od najboljih fudbalera sveta, odlučio je da zabrani da novorođenčad dobijaju ime po napadaču Barselone, “najvećem sinu” provincije Santa Fe i tog argentinskog grada?!

Leonel ili  Lionel je ubedljivo  najpopularnije  ime među  Argentincima  u poslednjih  10 godina

Leonel ili Lionel je ubedljivo najpopularnije ime među Argentincima u poslednjih 10 godina | Foto: Profimedia

Naime, u poslednjih nekoliko godina, gotovo svaki otac je želeo da svog sina nazove po Mesiju, što, prema mišljenju gradskih vlasti, stvara zabunu i teškoće u razlikovanju dece, posebno u vrtićima i školama.


Kako je potvrdio Gonzalo Kariljo, jedan od gradskih zvaničnika Rozarija, koji je ujedno i šef uprave registra, ime Mesi biće zabranjeno od sada u samom gradu. Naravno, to je odmah označeno kao udar na ljudska prava stanovnika grada u centralnom delu Argentine, koji ima oko 200.000 stanovnika. Problem je, u osnovi, što je Mesi prezime, a Argentinci žele da im se sinovi tako zovu, pa kao lično ime zaista izaziva zabunu.

Navijač Hektor Varela je, zanimljivo, uspeo da u registru u Rio Negru na severu zemlje ipak tako zavede sina, čime je dao ideju i stanovnicima Rozarija, čije ludilo ide toliko daleko da im se žene porađaju van grada, u drugim delovima Argentine.

- Leonel je isuviše obično ime, Mesi je mnogo zvučnije - uveren je gospodin Varela.
Inače, pomenimo i da je Leonel ili Lionel ubedljivo najpopularnije ime među Argentincima u poslednjih 10 godina, a jasno vam je i zašto.

Deca dobijala ime i po Maradoni!

Pomama Argentinaca da deci daju imena fudbalskih heroja opšte je poznata. Tako je, recimo, do Mondijala 1986. godine tek oko 1,5 odsto argentinske dece dobijalo ime Dijego, po Maradoni. Nakon što je “gaučosima” podario titulu šampiona sveta i obradovao ih “božjom rukom”, čak 5,5 odsto dece je dobilo ime po Maradoni.
Ipak, najzanimljiviji podatak je da je Maradonino ime postalo popularno u zemlji njihovog najvećeg rivala, u Brazilu, gde je svaka treća beba u to vreme dobijala ime Dijego.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP