Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zanimljivosti

PODRŠKA

Nije Mesi ukrao, tata će u zatvor!

Autor: P. Milovanović | 30.09.2013 - 07:02:00h | Komentara: 0

Leo Mesi je večito u centru pažnje, samo što se ovoga puta ne radi o golovima i bravurama na terenu, već o utaji poreza od četiri miliona evra, za koliko ga španska poreska uprava optužuje.

Čarobnjak za fudbal  i porez: Leo Mesi

Čarobnjak za fudbal i porez: Leo Mesi | Foto: Reuters

Glavna je tema i pitanje da li će Argentinac završiti iza rešetaka ili ne, a sudeći po onome što dopire s Pirineja, izgleda da će izbeći robiju. Jednostavno, njegov otac Horhe Mesi, preuzeo je svu krivicu na sebe, poručivši javnosti da je on zadužen za Leove finansije i da njegov naslednik ne snosi baš nikakvu odgovornost.


Leo Mesi, zvanično najbolji fudbaler na planeti, pojavio se juče u pratnji oca Horhea i advokata Kristobala Martelja na prvom saslušanju. U sudnici je proveo 90 minuta, a pre nego što je zakoračio u zgradu suda, dobio je neviđene ovacije u predgrađu Katalonije Gavi, na stotine Katalonaca u glas je pevalo: „Mesi šampion!“.

Leo je u zgradu suda ušao nasmejan, a po izlasku njegov otac je objasnio šta se dešavalo iza „zatvorenih vrata“.

- Moj sin nije kriv. Ja sam zadužen za njegove finansije i sve je moja krivica. Ako neko mora da odgovara, onda sam to ja. Platili smo deo poreza, ali nismo kompletan i to ćemo ispraviti - iskusno je Horhe, poput svakog oca, preuzeo odgovornost.

Podmetnuo leđa  za sina:  Horhe Mesi (skroz deso)

Podmetnuo leđa za sina: Horhe Mesi (skroz deso) | Foto: Reuters


Baš kao u slučaju nekadašnje slavne teniserke Štefi Graf, otac bi mogao da bude žrtvovan i zaključan iza rešetaka. Navodno, maksimalna kazna mogla bi da iznosi godinu dana.

- Sarađujemo sa sudom. Postupamo transparentno i kooperativno. Saslušanje je pokazalo da idemo ka normalizaciji i ispravljanju štete - oglasio se advokat Mesijevih.

Podsetimo, nakon što su Leo i Horhe Mesi optuženi da su u periodu od 2007. god 2009. godine oštetili državu za 4,1 miliona evra, jer nisu uplatili porez, prikrivši prihode od sponzora, dok su primanja od Barselone uredno regulisali, istresli su tokom leta pet miliona evra na račun države, što je potvrdio sud u Gavi. To ipak nije bilo dovoljno da se obustavi čitav postupak.

- Taj iznos ništa ne rešava. Kazna za izbegavanje obaveza može da iznosi maksimalnih 25 miliona evra - zaključio je portparol španskog tužilaštva.

Runi izbegao ćorku, Valentino Rosi odrešio kesu


U svetu sporta, jedan od najpoznatijih slučajeva vezan za odlazak u zatvor zbog utaje poreza, svakako je slučaj teniserke Štefi Graf. Njen otac Peter je prihvatio krivicu na sebe, zbog čega je odslužio zatvorsku kaznu od 15 meseci. I as Mančester junajteda Vejn Runi je bio blizu odlaska u zatvor, nakon što je utvrđeno da je preko kompanije u Lihtenštajnu prao novac, ali je uspeo da se izvuče, iskeširavši priličnu sumu. Motociklista Valentino Rosi je zbog utaje poreza, morao da plati basnoslovnih 35 miliona evra kako bi izbegao robiju.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP