Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zanimljivosti

NAJLUĐI IZGOVORI ZA DOPINGOVANJE

"Nisam kriv, samo sam oralno zadovoljavao suprugu i to popio!"

Autor: net.hr | 25.11.2014 - 14:20:00h | Komentara: 0

Hoće li sport ikada biti lišen prevaranata koji put do vrha traže trujući svoje telo raznim zabranjenim preparatima? Teško. Uostalom, stručnjaci redovno ističu da je borbu protiv dopinga nemoguće dobiti. Jer koliko god se laboratorije trudile da otkriju sve moguće i nemoguće supstance koje koriste sportisti, toliko se i varalice trude da pronađu nova sredstva i nove načine dopinga koje je još nemoguće utvrditi postojećim testovima.

Dopinga će, dakle, verojatno uvek biti, a to znači da će i dalje biti originalnih izgovora za pozitivne nalaze. Vrlo je teško pronaći sportiste koji su odmah nakon pada na doping-testu priznali da su uzimali nešto nedopušteno. Većinu ipak čine oni koji traže izgovore i alibije, a neki su kroz istoriju bili toliko domišljati da su svojim objašnjenjima više izazivali smeh nego prekor zbog varanja.
Za početak ćemo spomenuti španskog hodača Danijela Plazu koji je 1992. u Barseloni osvojio zlatnu olimpijsku medalju na 20 kilometara. Četiri godine kasnije je njegov nalaz bio pozitivan na steroide, a Plaza je ispalio nenadmašan izgovor.
Istražiteljima je objasnio da je oralno zadovoljavao svoju trudnu suprugu, a kako trudnice prirodno proizvode nandrolon, on ga je nesvesno progutao i tako uneo u telo!?
- Nisam kriv. Samo sam oralno zadovoljavao suprugu i to popio! - pravdao se nadahnuti Španac.
Da priča bude čudnija, on je 2006. na Španskom sportskom sudu oslobođen krivice za namerno uzimanje dopinga, a koliku je ulogu u tome imao njegov neobičnii izgovor, ostao je nepoznato.
Seks, ali ne oralan, poslužio je kao izgovor još jednom atletičaru. Američki sprinter Denis Mičel, osvajač zlatne medalje u štafeti 4x100 metara na pomenutim Igrama u Barseloni, 1998. je pao na doping-testu zbog povišenog nivoa testosterona.
Izgovor? Noć pre testiranja je popio pet piva, a potom se najmanje četiri puta seksao sa suprugom.
- Bio joj je rođendan, zaslužila je takav tretman - izvalio je Mičel.

Denis Mičel | Foto: Profimedia

Denis Mičel | Foto: Profimedia

Iznenađujuće, Američki atletski savez je prihvatio takvo objašnjenje i oslobodio Mičela, ali Međunarodna atletska federacija (IAAF) nije pala na priču i dobio je dvogodišnju suspenziju.

I dok Mičel nije imao problema u krevetu, njegov sunarodnik LaŠon Merit je imao frustracija na tom terenu. Olimpijski pobednik na 400 metara iz Pekinga, ujedno i aktuelni svetski prvak u toj disciplini, bio je pozitivan na anabolički steroid na tri različita testa između oktobra 2009. i aprila 2010. Kad je shvatio da je đavo odneo šalu, Merit je izjavio da je uzimao preparat za povećanje penisa! Pritom je zaboravio da pročita mala slova na etiketi, pa nije bio svestan da uzima i zabranjenu supstancu. Amerikanac nije izbegao dvogodišnju kaznu, a još je postao i predmet sprdnje...

Francuski teniser Rišar Gaske u problemima se našao 2009. godine. U martu se iznenada povukao s turnira u Majamiju, a nekoliko nedelja kasnije je otkriveno da je u njegovom telu pronađen kokain. Gaske je istražiteljima objasnio da se u jednom noćnom klubu ljubio s devojkom koja je uzimala kokain, pa ga je tako i on uneo u svoj organizam. Izvinjenej je upalilo i u julu je ponovno bio na terenu.

Njegov stariji kolega Petr Korda, pobednik Australian Opena 1998., u decembru iste godine je bio pozitivan na nandrolon. Čeh se branio tvrdnjom da je pojeo previše teletine kontaminirane steroidima, ali ubrzo ga je pokopala istraga ITF-a.

Pokazalo se, naime, da je Korda morao da jede 40 celih teladi dnevno i to 20 godina zaredom da bi uneo u organizam toliku količinu nandrolona!

I najbiser za kraj. Autor verojatno najbizarnijeg izgovora u istoriji sporta je američki biciklista Tajler Hamilton, u čijem je telu 2004. utvrđena prisutnost tuđih krvnih zrnaca. A sad dobro pazite: Hamilton je za sve okrivio nerođenog brata blizanca! Našao je i saveznika u izvesnom profesoru Dejvidu Hausmanu, koji je potvrdio da je Hamiltonova majka u početku trudnoće nosila dvojke, ali je jedan fetus usisao drugi, a time i deo njegovog genetskog materijala.

I upravo taj materijal je puno godina kasnije pronađen u Hamiltonovoj krvi zbog čega je ovaj nesrećnik bio optužen za doping. Poneki naivac možda je i poverovao u ovo, ali 2011. je Hamilton konačno priznao da je tekom cele karijere koristio doping.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP