Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zanimljivosti

MIROSLAV BLAŽEVIĆ ZA ALO! O INICIJATIVI DA SE ZABRANI ĆIRILICA U VUKOVARU:

Nisu slova kriva za rat!

Autor: P. Milovanović | 17.12.2013 - 07:56:00h | Komentara: 4

U Hrvatskoj se i dalje vodi „rat“ protiv ćirilice. Tako su juče predsedniku Sabora u Zagrebu predate kutije sa preko pola miliona potpisa hrvatskih građana koji traže referendum na kome bi se izglasala zabrana ćirilice u Vukovaru.

Trener svih  trenera:  Ćiro Blažević

Trener svih trenera: Ćiro Blažević | Foto: Aleksandar Dimitrijević

Među okupljenima se našao i čuveni trener Miroslav Ćiro Blažević, koji u razgovoru za „Alo!“ poručuje:


- Ćiro nema ništa protiv ćirilice, ali ima razumevanje za vukovarske žrtve - direktan je kao i uvek Blažević.

A ovako je Ćiro pričao za
hrvatske medije!

- Ko i malo ima sluha, a ja sam mali muzičar i imam ga, mora znati da Vukovar pripada jednoj privilegovanoj, ako hoćete nesrećnoj, jadnoj grupi Hrvata, koja je najmanje zaslužila da bude jadna. I sada, mi treba da budemo protiv nje? Pa neka nas bude sram - rekao je Blažević okupljenim novinarima.

- Kažete da nemate ništa protiv ćiriličnog pisma, a pojavili ste se na trgu Bana Jelačića kada su se predavali sakupljeni potpisi. Objasnite?
- Ma sine moj, ja sam naišao, a oni me odmah ćapili. Izgleda da nije moglo bez mene da prođe. Što se potpisa tiče, oni su ih pokupili još ranije.

- Kakav je onda vaš stav o ćirilici u Hrvatskoj? Jeste za ukidanje ili ne?
- Svako od nas ima pravo na svoje mišljenje. Ja sam apolitičan čovek, volim ljude, volim pravičnost, a ovo je delikatna situacija.

Dvojezične table na meti hrvatskih ekstremista

Dvojezične table na meti hrvatskih ekstremista | Foto: FoNet


- Budite konkretni?
- Ja ćirilicu čitam jednako kao i latinicu. Išao sam u školu, što mali Ćiro nauči, veliki Ćiro zna. Mislim da bi trebalo ćirilicu u Vukovaru odložiti, još je rano za njen povratak. Treba razumeti one kojima su najbliži stradali, a mnogima su tamo poginuli sinovi, očevi i majke. Sve je još sveže. Razumem reakciju Vukovaraca, nisu preboleli, iako mnogi od njih ne znaju ni gde su im grobovi nastradalih...

- Pa, nisu valjda slova kriva za rat?
- Naravno da nisu. Ako bismo išli u analizu, to je apsurd. Ponavljam, slučaj je specifičan, a premijer Milanović je kategoričan po tom pitanju i bojim se da će tu ostati jedan konfilikt, a ja mrzim konflikte.

- Plašite li se da bi prijatelji iz Srbije mogli da vam zamere zbog toga što ste za odlaganje ćirilice?
- Ne bojim se stava koji imam, bilo bi mi žao ako bi mi zamerili. Ali, ako ću zbog toga izgubiti prijatelje iz Srbije kojih imam puno, onda nemam razlog za tim da žalim. Toliko sam puta istupio suprotno na obe strane, pa sam naišao na osudu - zaključio je Blažević.

Mržnja i  dalje traje

Mržnja i dalje traje | Foto: Beta

U Hrvatskoj 632.000 potpisa protiv ćirilice

Predstavnici Štaba za odbranu hrvatskog Vukovara predali su juče predsedniku Sabora preko 632.000 potpisa podrške za raspisivanje referenduma o ćirilici. Potpisi su prikupljani širom Hrvatske od 17. novembra do 1. decembra. Prema postojećim zakonima, dvojezičnost je moguća ako neka nacionalna manjina čini više od 33 odsto populacije, što je slučaj sa Srbima u Vukovaru. Ukoliko se izglasa novi zakon, dvojezičnost će biti moguća samo u mestima gde neka manjina čini 50 odsto populacije, odnosno ćirilcia će biti zabranjena u Vukovaru.

Poslednji komentari
  • Ilija Vreme: 17.12.2013 09:37h

    Ispada da su samo Hrvati stradali u VU. A zašto se ćuti o Merčepovim žrtvama nad Srbima u VU i zbog čega se ni istraga protiv njega nije pokrenula za te žrtve? Kakve to veze ima sa pismom žrtava?

  • Vitez Vreme: 17.12.2013 14:38h

    Ćiro Blažović, e da je Blažo Ćirović pa i da mu verujemo u iskrenost. Ali jednom Hvat uvek ustaša. Pa nisu slova vodila rat, izbacite bre i te preostale Srbe i budite tako hrabri a ne da se iiživljavate na tablama.

  • draga Vreme: 17.12.2013 15:29h

    Pa svi kazu nemaju protiv cirilice tacno da nije cirilica kriva samo spominju jedne zrtve a za one ostale niko ne govori treba da se pomire da ne gledaju proslost ima tu i nepravde

  • munja Vreme: 18.12.2013 12:38h

    EU- stidi se kave clanice imas,za ovakve je samo totalna izolacija

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP