Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zanimljivosti

KAKO JE NASTAO ČUVENI UDARAC

Sjaj i beda legendarne “panenke” (VIDEO)

Autor: M.R | 08.01.2015 - 18:42:00h | Komentara: 0

Čeh Antonin Panenka nije ni sanjao da će njegov udarac postati tako popularan u modernom fudbalu. Kad to rade majstori, publika je u transu, ali mnogi igrači su ispali smešni pokušavajući da izvedu ovaj šut.

pp

On je prvi "potkopao" loptu: Antonin Panenka: Foto: Prodimedia.rs

Ime legendarnog češkog fudbalera Antonina Panenke na prvi pogleda ne znači mnogo. Ali tek kad ljubitelji najvažnije sporedne stvari na svetu malo pažljivije pročitaju prezime ovog asa, shvataju o čemu je reč. Panenka je prvi u velikom stilu, onako kako to majstori danas rade, potkopao loptu, prevario protivničkog golmana i postigao gol. Prepuna beogradska “Marakana” geldala je finale Evropskog prvenstva 1976. godine između Čehoslovačke i Zapadne Nemačke. O šampionu Starog kontinenta tada su prvi put odlučivali penali. Sedam igrača je pogodilo, pogrešio je Uli Henes. Čehoslovačku je samo jedan gol delio od velikog slavlja. A onda je loptu uzeo Antonin Panenka. Šut za titulu i večnost izveo je spektakularno. Zaleteo se, golman se bacio u stranu, a on je lagano potkopao loptu. Ovaj udarac promenio je istoriju fudbala. Tokom svih ovih godina mnogi su pokušali da iskopiraju Panenku.
- Ponosan sam na taj udarac, ali malo mi smeta što je zbog njega zaboravljeno sve ostalo što sam postigao u karijeri. Da mi udarac u finalu nije uspeo, da sam promašio, verovatno bih sledećih 30 godina radio na traci u fabrici. A možda bi i tadašnji komunistički režim pomislio da sam se rugao narodu... I ne bih se dobro proveo. Sve je počelo iz opklade sa golmanom Hruškom, naučio sam tako da šutiram zbog piva i čokolade u koje smo se kladili - otkriva tajnu svoje magije Antonin Panenka.


Ovaj udarac je ušao u legednu. E sad, kad “panenku” izvode umetnici sa loptom, to izgleda ovako.


 

A kad se dunsteri odluče za ovaj potez, smeje se ceo stadion.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP