Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Zanimljivosti

BRAĆA BAKIĆ

Vasojevići osnovali slavni Galatasaraj! (FOTO)

Autor: vijesti.me | 16.06.2014 - 18:48:00h | Komentara: 3

Ne znamo zašto se čudite, naslov je tačan! Milo i Pavle Bakić su početkom prošlog veka osnovali verovatno najpoznatiji klub sa prostora Turske. Tim povodom delegacija ove zemlje i poznatog fudbalskog kluba posetila je Andrijevicu, gde su u selu Zabrđe otkrili spomen ploču braći Bakić.

Otkrivanje ploče osnivačima Galatasaraja

Otkrivanje ploče osnivačima Galatasaraja | Foto: Tufik Softić (Vijesti)

 Ploča je doneta iz Istanbula i na njoj piše "u znak ličnog sećanja na crnogorske učenike gimnazije Galatasaraj, dvojicu prvih igrača i osnivača prvog turskog fudbalskog kluba Galatasaraj Mila i Pavla Bakića, s neizmernim poštovanjem Fudbalski klub Galatasaraj".

Na malo poznato i neobičnu priču o braći Bakić i Galatasaraju, podsetila je potpredsednica ovog kluba Čandan Erčetin, koja je kazala da su pre 109 godina dvojica rođaka iz sela Zabrđe kod Andrijevice u Galtasaraju bili poznati kao braća "i jedni od onih koji su ovaj veliki klub postavili i ostavili u amanet“.

a

Prva fotografija Galatasaraja

 - Ova dva mladića izuzetnih fizičkih sposobnosti, džentlmenskog mentaliteta i naprednih ideja Galatasaraj nikada nije zaboravio. Ne možemo znati da li su ovi mladići, koji su ostavili svoje srce na terenu, sanjali da li će Galatasaraj, klub kojeg su osnovali u učionici B 12, premašiti jedan vek, da će postići veliki uspeh i postati jedan od svetskih klubova, ali mi koji to posmatramo sa dozom sportskih emocija sigurni smo da su postavili čist i čvrst temelj - kazala je Erčetin.
 Milo i Pavle Bakić, kaže istorija, bili su jedni od mnogih Vasojevića koji su se početkom dvadesetog veka školovali u inostranstvu. Oni su u istanbulskom Liceju 1905. godine, zajedno sa još jedanaest drugova, osnovali Fudbalski klub Galatasaraj i time postavili temelje ovom sportu u Turskoj.
Mila Bakića i danas neki smatraju najboljim turskim fudbalerom svih vremena.
Poslednji komentari
  • Горислав Музикравић Дрнч Vreme: 16.06.2014 18:56h

    Монтенегрини ишли на школовање у Турску земљу агресорску и сада се дукљани диче својим успесима код турака селџука.

  • Srb Vreme: 17.06.2014 01:41h

    Poturice.stara narodna kaze,poturice se uvek trude da budu bolji(gori)od turaka.

  • Milutin Osmajlić Vreme: 18.06.2014 17:10h

    Bakići nisu bili poturice. Milija-Milo i Pavle su potomci biranih Srba iz Vasojevića, koji su se istakli u borbama sa Turcima, kao đeda im Zariju Bakića, čuvenog junaka, kome je Dedaga Čengić pobjegao sa megdana, a bihorskom begu Batiloviću je posjekao glavu 1861. godine, koji je sa igumanom manastira Đurđevi stupovi kod Berana, Mojsijom Zečevićem, ponovo vraćao u hrišćanstvo posrnule u vjeri plemenike, te Jevrema Bakića, Pavlovog oca, prvog upravitelja Đakovice nakon oslobođenja Metohije od Turaka 1912. Školovanje njih dvojice, i ostalih vasojevićkih mladića, omogućio je tadašnji poslanik Crne Gore u Carigradu, Milov rođeni stric Mitar Bakić, doajen diplomatskog kora i lični prijatelj sultana Abdul Hamida. Mitar organizovao čuvenu posjetu knjaza Nikole sultanu i Carigradu 1899. godine.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP