Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Estrada

ISPOVEST

Ana Bekuta: Život zaista počinje u pedesetim!

Autor: Blic | 03.03.2014 - 16:00:00h | Komentara: 1

Za Anu Bekutu važi moto spisateljice Erike Džong iz naslova ovog teksta, pored ostalog i zbog toga što je baš tada srela Milutina Mrkonjića, najveću ljubav u svom životu, piše "Blic".

„Pazi,  snimaju“: Mrkonjić  i Bekuta

Mrkonjić i Bekuta | Foto: Goran Srdanov

Život je nije mazio. Rođena u siromaštvu, pevanjem je izdržavala porodicu, a uspeh na estradi postizala korak po korak. Rodila se 1959. godine u Pribojskoj Banji kao Nada Polić, najstarija od tri ćerke oca zemljoradnika i majke kuvarice i krojačice. Dan-danas kada pohvale njen stil oblačenja ona se seti da je kao klinka pomagala majci i stotine šnitova skinula iz časopisa “Burda” i “Nova moda” i tako formirala ukus. Zahvaljujući ljubavi i pažnji koju je dobijala od roditelja i sestara i nemaština se lakše podnosila. Srećno detinjstvo bilo je prekinuto trudnoćom, pa je već u drugom razredu gimnazije Ana morala preko noći da odraste i donese važne odluke.

ODGOVORNOST
- Rano sam postala majka i, htela - ne htela, naučila da se nosim sa ogromnom odgovornošću. Sina Igora rodila sam sa 17 godina u sredini u kojoj je seks bio tabu tema. Trudna, neudata devojka smatrala se nepoštenom. Pitali su me: “Zašto to nisi ubila?”. Kako je to surovo! Kao da je poštenije i moralnije ubiti jedno potpuno nedužno biće nego ga doneti na svet. Telesna ljubav u patrijarhalnim gorštačkim sredinama nije nešto o čemu se javno razgovaralo i toliko je tabuizirana da bi došljak iz liberalnijih kultura mogao pomisliti da se i ne upražnjava - priča Ana i sa radošću zaključuje kako je upravo njen sin Igor produžio lozu i prezime njenog oca koji nije imao mušku decu.
Dok se situacija u kući nije smirila, Bekuta je dala sina u Dom za nezbrinutu decu.

- Učinila sam to pod pritiskom okoline, komšiluka... Svakih sedam dana obilazila sam dete i čekala da se situacija smiri, pa da ga vratim kući. Na sreću, moji roditelji su posle osam meseci zaključili: šta nas briga šta svet priča, to je naše dete i naše unuče. Vratila sam mog Igora kući i stvari su legle - seća se Ana.
KARIJERA
Kaže da je od onog trenutka kada je rodila Igora, njen život krenuo uzlaznom putanjom.

- Morala sam da obezbedim egzistenciju i sebi i detetu i tako sam, uz roditeljsku pomoć, odlučila da od njegove četvrte godine krenem da pevam. Kada sam se otrgla iz te sredine i počela da zarađujem i pomažem roditeljima i komšijske priče su utihnule i prestale. Verujem da su se mnogi posle ujeli za jezik - priča Ana.
Imala je svoj bend, pevala po hotelima šest dana nedeljno, a sedmi dan trčala kući da vidi dete, pa opet žurila nazad na posao. I tako punih pet godina, sve dok 1985. nije snimila prvu ploču. Vremenom je promenila i ime, u lakše pamtljivo, estradnije. Nada Polić je zauvek izbrisana iz dokumenata i tako se rodila Ana Bekuta.

- Pela sam se stepenik po stepenik. Najbitnije u karijeri i uopšte u životu jeste da ne preskačeš stepenice. Gledam ovu decu danas i u “X faktoru” i u “Zvezdama Granda”... Govore im da su popularni, da su zvezde, a oni otpevaju jednu pesmu i to tuđu. To uopšte nije dobro za psihu tih ljudi. Ja jesam imala težak i trnovit put, ali mi je danas mnogo drago zbog toga jer sam za pet godina rada u hotelima naučila posao. Kada sam na “Hit paradi”, koja je bila lansirna rampa, zapevala “Ja nisam rođena da živim sama”, bila sam potpuno spremna za uspeh koji je usledio - kaže Ana.

Devedesetih, dok je sa TV ekrana Ana pevala “Umri muški” i “Kralj ponoći”, hitove koji su je vinuli u sam vrh estrade, nije se znalo da atraktivna, zgodna i uvek nasmejana pevačica jedva spaja kraj s krajem u iznajmljenom stanu u Beogradu, u kojem njen teško bolesni tata prima infuziju; da se brine o mlađim sestrama i izdržava ih.

- Beograd me je prihvatio oberučke. Beograd je bio i ostao moja prava mera, moj saveznik i moj drug. U njemu se dešavaju svakojaka velegradska čuda, a opet pruža osećaj intimnosti i ušuškanosti. Može da te sakrije kad treba i da te nađe i pokaže kad treba - priča Ana.
Korak po korak, došla je i do čoveka svog života, s kojim je u vezi već dve godine.

- Uvek sam bila i muško i žensko i vodila računa o svemu. Prvi put u životu, otkad sam sa Milutinom, ja sam zaštićena, pažena i voljena. Često sam u ranijim vezama imala osećaj da su ti ljudi sa mnom iz interesa. I majka me je opominjala na to, ali ja nisam verovala dok ne udarim glavom o zid. Sa Milutinom je potpuno drugačije, on je sa mnom zbog toga što sam ovakva kakva jesam - priča Ana kroz smeh.

Milutin najavljuje da će uskoro oženiti Bekutu. Tako će pevačica posle 33 godine ponovo obući venčanicu. U prvom braku bila je od ‘81. do ‘83. godine. Iako se Milutin nije razveo od žene, njegova ljubav sa Anom je javna od prvog dana.

- Da, ljubav je posredi, a ne propagandni trik. Pa šta da radimo? Zaljubite se, dame i gospodo. Volite se. Ja sam Milutina upoznala kao slobodnog čoveka koji u braku, osim fiktivno, nije već deset godina. Za pohvalu i za divljenje je što brine o venčanoj ženi sa kojom je u braku 40 godina. To pokazuje koliko je veliki čovek - zaključuje Ana.
Poslednji komentari
  • momazver Vreme: 04.03.2014 07:49h

    Mislim sta reci, a ne slagati...evo rasplako sam se...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP