Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Estrada

SLIKAR MEĐU GLUMCIMA

Bojan Perić, majstor za šaranje jaja! (FOTO)

Autor: Ivana Filić | 12.04.2015 - 09:10:00h | Komentara: 1

Pošto je odrastao u Grčkoj, u veoma religioznoj sredini, glumac Bojan Perić je kao mali spoznao koliko je bitno Uskrs provesti u krugu porodice. Jedan je od retkih muškaraca koji obožava da šara jaja, a poslednjih godina je u potpunosti preuzeo taj posao od mame.

- Osim što je Uskrs veliki hrišćanski praznik, to je lepa prilika da se provede vreme sa porodicom. To za mene i jeste najlepši deo praznika - mogućnost da se svakodnevne obaveze ostave po strani i provede vreme u krugu ljudi koji ti znače, a sa kojima ne možeš provoditi vremena koliko bi želeo.

Glumac Bojan Perić ima talenat

Glumac Bojan Perić ima talenat

 Verujete li u post i pričešće?
- Iskren da budem, ne postim. Jednom sam postio, i to baš za Uskrs, ali nisam to ponovio sledećih godina. Kako mnoge navike menjam sa godinama, moguće je da ću i to promeniti. Svakako, uvek postim na Veliki petak.
Volite da farbate jaja. Da li se otimate sa mamom oko tog posla?
- Ne da volim nego obožavam! Kao mali pomagao sam baki, koja je, osim šarenih jaja, uvek pravila neke čovečuljke, zeke, miševe i svašta još od kuvanih jaja. Posle sam pomagao mami i krenuo da izmišljam neke svoje načine da ukrasim jaja. Poslednje tri godine mama ih skuva, a ja ih u potpunosti sam ofarbam.

Uskršnje  tucanje jajima je  tih dana samo u  sklopu obroka -  razbijemo samo  ono što ćemo        pojesti

Uskršnje tucanje jajima je tih dana samo u sklopu obroka - razbijemo samo ono što ćemo pojesti

 Zavitlavaju li te prijatelji zbog toga?
- Daleko od toga. Prvo su mislili da se šalim i da po društvenim mrežama kačim slike skinute sa interneta, ali onda su se uverili da stvarno ja ukrašavam sva ta jaja. U prilog tome ide i što mi prsti na Veliki petak i Veliku subotu uvek budu šareni.  
Da li ih farbaš samo lukovinom i crvenom bojom ili voliš šarena jaja?
- Prvo jaje je uvek crveno, a posle toga šaram druga. Nikada nisam farbao jaja u lukovini, niti su to ikada radile moje mama i baka. Mnogo više volim šarena jaja, veselih boja, mada priznajem da neka jaja u lukovini mogu da budu prava mala umetnička dela.

Prsti su mi na  Veliki petak i  Veliku subotu  uvek šareni

Prsti su mi na Veliki petak i Veliku subotu uvek šareni

 Čuvaš li tokom cele godine čuvarkuću?
- Obavezno čuvamo čuvarkuću i nikada se nije desilo da se polomi, tako da ne bih znao da li je to loše ili nije. Mada koliko sam sujeveran, ne bih voleo da to testiram.
Jesi li angažovan i oko uskršnjeg ručka?
- Kako da ne. Pomognem da se postavi sto i angažovano potamanim i kuvanu šunku i jagnje. (Smeh) Šalim se, to je mamin fah, i tu se mešam samo ukoliko mogu nešto da pomognem.

Partneri za  tucanje jajima:  Anđela i Bojan

Partneri za tucanje jajima: Anđela i Bojan | Foto: Petar Dimitrijević

 Uskršnjeg zeku smo poslednjih godina preuzeli iz katoličke vere. Šta za tebe predstavlja taj običaj?
- Uskrs mi je godinama bio daleko pitomiji od Božića baš zbog tog manje komercijalnog aspekta, ali kako se društvo sve više kreće u tom pravcu, ni verske praznike izgleda ne zaobilazi taj trend. Odrastao sam u Grčkoj, a tamo sam išao u internacionalnu školu. Mnogo nacionalnosti, veroispovesti - sve to kad se izmeša, dobije se jedno bezbrižno detinjstvo bez opterećenja šta je čije. Svoju tradiciju gajiš i praktikuješ, a tuđe naučiš da prepoznaš i poštuješ. Mi smo u školu nosili farbana jaja, koja su zatim nastavnici skrivali, a mi bismo ih potom tražili. Ko nađe zlatno jaje, taj dobije i poklon od škole, to jest od uskršnjeg zeke. Tako da i to može biti lep način da se deca dodatno raduju.
Trljaš li nos crvenim jajetom?
- Ne. Moram da priznam da za taj običaj dosad nikada nisam ni čuo, ali sam sada iskoristio “gugl” da vidim o čemu se radi. Možda baš ove godine počnem, ipak sam ja i dalje dete u porodici.
Da li si češće pobednik ili gubitnik u tucanju jajima?
- Već nekoliko godina mislim da nisam pobedio u uskršnjem tucanju, a ni paricu iz česnice za Božić nikako da izvučem. No dobro, malo se zabavimo, navijamo. Na kraju krajeva, svako  je gospodar svoje sreće.
Iskoristiš li mnogo jaja u toj uskršnjoj igri?
- Ne! Uskršnje tucanje jajima je tih dana samo u sklopu obroka - razbijemo samo ono što ćemo pojesti. Štaviše, poslednjih godina mislim da više od dvadesetak jaja i ne ofarbamo. Stvarno je šteta farbati više, jer teško da bi se pojela, a po mom mišljenju je ozbiljan greh bacati hranu. 
Sa kim najviše voliš da se takmičiš?
- Ja sam jedinac, dakle - sa roditeljima. Mada ove godine će nam se verovatno pridružiti i moja devojka Anđela, samim tim, biće nas paran broj. Taman za polufinale i finale.
Poslednji komentari
  • ana Vreme: 12.04.2015 09:47h

    jako lep momak i odlican majstor

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP