Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Estrada

NE ŽELI DA UMRE U BEDI

Džoni Štulić: Ko istraži moj slučaj zaslužuje Pulicera!

Autor: Blic | 05.04.2015 - 10:33:00h | Komentara: 2

Dok problem sa isplatom mojih autorskih prava ne bude rešen, neću izdavati nove pesme i knjige - kaže legendarni vođa “Azre” koji već trideset godina na svoj način vodi rat sa izdavačima.

Branimir Džoni Štulić

Branimir Džoni Štulić | Foto: privatna arhiva

Pre izvesnog vremena, odbačene su u beogradskom sudu žalbe Džonijevog advokata Stevana Jankovića, koji je pokrenuo postupak protiv izdavačke kuće “Plato”, te diskografskih kuća “Komuna” i “Hi-fi”, a sve zbog kršenja autorskih prava. Sličan postupak za utvrđivanje materijalne štete, zbog neovlašćenog iskorišćavanja “Azrine” diskografije, pokrenut je u Hrvatskoj protiv “Kroacije rekordsa” bivšeg “Jugotona”. Branimir - Džoni Štulić je i dalje u nekoj vrsti izgnanstva u svom domu u Holandiji i kako kaže za “Blic” prilično je ljut zbog svega toga.

Houten, grad u kome Štulić boravi

Houten, grad u kome Štulić boravi | Foto: printskrin Jutjub

 


- Sudovi u Srbiji su bar prihvatili žalbe mojih advokata, dok u Hrvatskoj nisu čak želeli ni da započnu postupak. Ja sam zaista jedinstven slučaj verovatno u svetu, da

- Štulićeve prevode klasičnih dela antičke književnosti na savremeni srpski jezik 2010. izdao je “Plato buks” , koji je autor kasnije tužio zbog navodnog neovlašćenog doštampavanja. Tražio je od njih 75.000 evra nadoknade
- Muzičar je 2012. podneo tužbu vrednu 25 miliona evra protiv “Kroacija rekordsa”
- Poslednji put Štulić je nove pesme 2103. postavio na Jutjub pod nazivom “Gozba”

mi za sve moje muzičke i literarne radove nisu plaćali zasluženi honorari. Mnogi misle da meni nije stalo do novca, ali ja ne razmišljam tako. Normalno je da dobijem novac koji sam pošteno zaradio. Niko mi ne može uzeti dušu. Bluz pevačica Bili Holidej je umrla u bedi, a ja kažem nije sirota Bili, već kompozitor i pisac Džoni, ne bih da skončam tako - kaže Štulić koji i dalje u gradiću Houtenu živi bez ličnih dokumenata. On i dalje tvrdi da nikada nije potpisao nikakve ugovore sa izdavačkim kućama za svoja dela dodajući da je početkom osamdesetih, da bi dobio honorare, morao da se učlani u SOKOJ. Međutim, priča Štulić, uz izgovor da zbog sistemskih grešaka i zbog navodnog prelaska na kompjuterski sistem, SOKOJ mu nikada ništa isplatio ništa na ime tijantema.

Branimir Džoni Štulić

Branimir Džoni Štulić | Foto: printskrin Jutjub

 
- Iz SOKOJ-a sam izašao u februaru 1981. godine. Od tada pa sve do dana današnjeg pesme “Azre”, moji kasniji solo albumi, stalno se reizdaju, kao i moja sabrana dela koja je štampao “Plato”. Ja za trideset godina eksploatacije mojih dela ne mogu da pravdu dobijem ni na sudu. Moji zahtevi budu odbačeni i zastareli. A za to vreme, mnogi puno zarađuju na mojim delima. To se može uporediti sa razduživanjem u vojsci. Kad se neko razdužuje u vojci, a neko mu je ukrao opasač, on ga krade drugom vojniku, sledeći put vojnik koga su pokrali krade opasač novom regrutu i tako unedogled. Neko ko se jednom bude ozbiljno upustio u razmere pljačke moga dela i sve to bude obelodanio i dokumentovao, zaslužuje Pulicerovu nagradu - rekao nam je Džoni.
Poslednji komentari
  • bordzija Vreme: 05.04.2015 11:52h

    Moj Đoni, nepotrebno je da deliš bilo kome "pulicera" zabog svojih gluposti, principa i frustracija. Odrasli smo zajedno, slušali istu muziku, bacali oko na iste ribe, a onda je krenula "Tvrtkova" i "Kulušić" pomalo si se otuđio, a ja sam i dalje sa društvom slušao tvoju muziku i ispijao gemište. Kada je veća lova krenula da prolazi kroz vaše ruke, više nas nisi niti pozdravljao, digao si nos do Marsa, a mi smo i dalje ispijali gemište i finalizirali naš život. Netko od nas je bio na faksu, neko je radio u "Končaru" a netko poput tebe je imao bend i traćio život na wiski, bolji život i mesto na Tuškancu. Kada si shvatio da si izigran i pokraden digao si ruke od onoga što najbolje znaš da radiš i počeo si prkositi samom sebi. Bio si moler, zidar, taksista i pomalo muzičar. Šta će se dogoditi ako se vratiš, ništa, lovu ti neće isplatiti pošto su te izdavačke kuće nestale netragom, a vrtit će se tvoje kompilacije.

  • pravda Vreme: 07.04.2015 03:27h

    Dragi bordzija nije sa vama ispijao gemiste zato sto je radio i posvetio se muzici. Puno truda i rada je ulozio u sve ono sto mi danas i posle toliko godina slusamo. Pozz Dzoni i Srecan Ti rodjendan!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP