Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Estrada

VODITELJ RTV "PINK" NE KRIJE

Ivan Golušin: Navijam za legalizaciju marihuane!

Autor: Ljubomir Tozev | 11.05.2015 - 16:00:00h | Komentara: 2

Navijam za legalizaciju kanabisa. U zemljama koje su to uradile se dosta novca sliva u državnu kasu

Ivan Golušin

Seksualno opredeljenje je nebitno: Ivan Golušin

Iako Ivana Golušina čitava Srbija svakodnevno gleda u jutarnjem „Nacionalnom dnevniku“ na Televiziji „Pink“, malo je onih koji znaju kako je ovaj čovek došao u poziciju da nas baš on informiše o vestima iz zemlje i sveta. Za „Alo!“, TV voditelj priča o tome otkud on u novinarstvu, da li je bio bio izložen cenzuri, ali govori i o legalizaciji marihuane, šta misli o gej populaciji, a otkriva da li bi više voleo da ima ćerku ili sina...

- U drugom razredu srednje škole, u mojoj rodnoj Kikindi, otvorio se prvi gradski radio. Organizovana je audicija za novinare omladinskog programa, na koju smo se prijavili nas nekoliko iz razreda. Bio sam primljen, a da nisam ni znao šta je u stvari radio i kako funkcioniše. Kada sam prvi put ušao u studio, sećam se da sam se odmah zaljubio u taj miris, tu tišinu koju „gluva soba“ ima. Odmah sam znao da želim time da se bavim i od tada počinje moje interesovanje za novinarstvo. Uvek kažem da je radio moja prva, a televizija prava ljubav. Kada sam bio maturant, moj stariji brat je već završavao studije medicine u Novom Sadu i bilo je očekivano da i ja odem na studije u taj grad. Međutim, 1995. godine, kada sam upisivao fakultet, žurnalistika nije postojala u Novom Sadu. Opcija je bila književnost i otud ja na Filozofskom fakuletu, na katedri za srpsku književnost i jezik.

Roditelji su se protivili da upišete književnost, da li mislite da ste pogrešili?
- Kao i svi roditeli, i moji su želeli da upišem nešto što će mi doneti siguran i dobro plaćen posao, a profesori, znamo, nikada nisu spadali u tu grupu. Branio sam se time da ću književnost samo studirati, a baviti se televizijom. Mama mi je na to rekla: „Samo tebe na televiziji čekaju“. Ali ja sam znao da me čekaju. I već posle mesec dana studija, počeo sam da radim na TV „NS plus“, kasnije i na radiju. Tada više nije bilo ni teoretske šanse da se predomislim.

Radili ste tokom devedesetih. Da li je bilo cenzurisanja vesti?
- Do početka bombardovanja radio sam samo u zabavnom programu, a onda je radio na kojem sam radio ostao jedina stanica koja je emitovala program dok su padale bombe. Bio sam primoran da čitam vesti, jer su se samo vesti i emitovale. To je bio moj prvi kontakt sa informativom. Znam da nismo smeli da objavljujemo infomacije o ciljevima bombardovanja u Novom Sadu i okolini dok ne dobijemo pisano saopštenje kriznog štaba. Dešavalo se da vidimo šta je bombardovano, a nismo smeli da kažemo. Ali takva su bila pravila i morali smo da ih se pridržavamo. U suprotnom, ugasili bi radio, kao što je te 1999. ugašeno nekoliko radio-stanica.

Sve veći broj vaših kolega piše knjige. Vi ste studirali književnost, a niste još pisac, zašto?
- Da bi se napisala dobra knjiga, pored talenta, potrebno je vreme i hladna glava, a ja to sada nemam. Moja je želja da posle 45. počnem da pišem roman koji će imati elemente onoga što sam ja doživeo, i sreću i poraze, i onoga što znam da su doživeli moji prijatelji, utkano u neke izmišljene likove. Ako se i odlučim na takav korak, neće to biti autobiografija, već životna priča junaka sa ovih prostora, viđena mojim očima.

Aktuelna je tema legalizacije marihuane, koji je vaš stav i da li ste nekada probali?
- Nikada sa marihuanom nisam imao problema, a ni ona sa mnom. Slušajući stručnjake koji govore o dobrim stranama u lečenju kanabisom, navijam za legalizaciju. Sudeći po zemljama koje su to uradile i u medicinske i u druge svrhe, vidim da se dosta novca sliva u državnu kasu. To je još jedna od dobrih strana ove priče.

Lekalizacija Srbije

Lekalizacija Srbije

 
Misliš li da bi Srbija mogla da bude kao Holandija?
- Mislim da naše podneblje nije takvo da bismo živeli kao u Holandiji. Bio sam u Amsterdamu i to je, ipak, neki drugi svet u odnosu na nas.

Trenutni ljubavni status?
- Mogu samo reći da volim i da sam voljen. Verujem da će ta ljubav sa jednom flautistkinjom biti krunisana devojčicom. Može i sin, ali bih više voleo da imam ćerku.

Tvoje mišljenje i stav prema ljudima koji su homoseksualnog opredeljenja?
- Ne delim ljude prema seksualnom, verskom ili nekom drugom opredeljenju. Delim ih na dobre i loše. Šta će ko raditi u svojoj kući mene ne zanima, kao što druge ne bi trebalo da zanima šta ja radim u svojoj. Svako ima pravo da živi kako misli da je najbolje, samo da nikog ne ugrožava.

Dosta često su vas stavljali u tu grupu. Da li vas je to povređivalo?
- Svakako nije prijatno kada čujete takve priče o sebi i u početku me je to povređivalo. Ali protiv toga se ne vredi boriti. Mnogo mi je važnije da li će neko poštovati i ceniti ono što radim nego da li će misliti sa kim spavam i pored koga se budim. Meni je bitno šta misli i zna moja porodica, moja majka i brat.

„Parada ponosa“, da li ste za ili protiv?
- Nisam ni za ni protiv, jer ne razumem zašto mora jednom godišnje da se šeta. Ne vidim šta to donosi, osim niza uvreda sa svih strana. Svedoci smo da „Parada“ donosi više lošeg nego dobrog.
Poslednji komentari
  • Mr. Z Vreme: 12.05.2015 03:49h

    Tragicno je da i ovaj mladi covek koji je javna licnost zasniva svoj stav na osnovu misljenja nekakvih "strucnjaka" a ne na osnovu svega onoga sto je naucno dokazano o stetnostima upotrebe marihuane na mladu generaciju kao najrasprostranjenije droge u svetu. Sve je to mogao lepo da procita na internetu pre nego sto se upustio da navija za legalizaciju. Za njega je vrlo bitno da se legalizacijom droge ubere dosta para pa verovatno misli da ce nas to izvuci iz ekonomske krize. Ocigledno je da Ivan ne poznaje svet narkomanije i bolesti zavisnosti.

  • Predrag Vreme: 12.05.2015 11:58h

    Šta je naučno dokazano o štetnosti upotrebe marihuane na mlade generacije?! Molim spisak!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP