Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Estrada

KIJEV

Kusta: Nisam iznenađen željom da mi zabrane koncert!

Autor: Srna | 17.07.2015 - 10:00:00h | Komentara: 0

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica kaže da ga nije iznenadio zahtjev Ministarstva kulture Ukrajine da njegov koncert u Kijevu bude zabranjen i konstatovao da je logično da neko ko se zalaže za pravičnost bude "persona non grata", a da lakoća onih koji procjenjuju ko je poželjan, a ko ne podsjeća na vrijeme nacizma.

Emir Kusturica | Foto: Profimedia

Emir Kusturica | Foto: Profimedia

"Nije me ovo iznenadilo. Posebno kad se zna da je ukrajinska vlast proizvod državnog udara koji je tamo izveden i koji je nasilno promenio Evropu, ovog puta preko jednog širokog spektra nacionalista i desnog sektora", rekao je Kusturica.
On je istakao da se njegov vrednosni sistem bazira na onom iz stare Evrope u kojem su ljudska dobrota, plemenitost i uzvišenost na prvom mestu.
Prema njegovom mišljenju, lakoća sa kojom se danas procenjuje ko je poželjan, a ko nije podseća na vreme nacizma, na stvarnu vladavinu fašista koji danas nazivaju fašistima one koji su upravo izgubili 25 miliona ljudi boreći se protiv fašizma.
On ocenjuje da se sve pravi obrnutim od onoga što jeste i to u Evropi traje već neko vreme - da je antifašista fašista, a da je ovaj drugi demokrata.
"Utoliko je i proslava čoveka koji je doneo hrišćanstvo u 9. veku u prvu Rusiju, kijevsku Rusiju i moje prisustvo tamo, kao čoveka koji je opredeljen ka evropskim vrednostima, pa i hrišćanskim, tim neopaganima problematična", rekao je Kusturica za "Politiku".
Ministarstvo je procenilo da je koncert Kusturice i njegovog benda "No smoking orkesta" neprikladan zbog "mogućih provokacija" i zbog njegove podrške ponovnom ujedinjenju Krima sa Rusijom.
Koncert je trebalo da bude održan 28. jula u Kijevu povodom obeležavanja 1.000 godina od smrti kijevskog princa Vladimira Velikog.
Srna saznaje da je Kusturica otkazao koncert svog benda "No smoking orkestra" pre odluke Ministarstva kulture Ukrajine, zbog obaveza u vezi sa snimanjem filma "Na mlečnom putu".

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP