Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Estrada

ISKRENO

Lepa Brena: Ako se opet rodim, volela bih da budem muško!

Autor: mondo.rs | 16.06.2014 - 12:15:00h | Komentara: 0

Fahreta Jahić-Živojinović aka Lepa Brena ispričala detalje iz svog života i bogate karijere. Kako je "pobegla" iz Beograda i zašto je to bila sudbina. "Ako se ponovo rodim - volela bih da budem muško", kaže ona.

Vesna Milanović i Lepa Brena

Vesna Milanović i Lepa Brena | Foto: Grand

Po mnogima je najveća balkanska muzička zvezda svih vremena. Neusmnijivo je da je ostavila dubok trag u folk muzici na ovom prostoru.

Fahreta Jahić odavno Živojinović, ali, gotovo, oduvek Lepa Brena! Tačnije, od trenutka kada je jedan od najpopularnijih radio i tv voditelja Milovan Ilić "Minimaks" pustio u etar pesmu "Čačak, Čačak" Brene i grupe Staki greh, a pevačici je nadenuo nadimak: "Lepa Brena".

U emisiji Grand narodne televizije "Iz profila" koju vodi Vesna Milanović, Brena je satima pričala o detinjstvu, o počecima u pevanju, o Brčkom - gradu koji najviše voli, jer je tamo odrasla, kako je sa proslavljenim teniserom Slobodanom Bobom Živojinovičem prilikom upoznavanja odmah osetila da je našla srodnu dušu, kako je bivši generalni sekretar FK Crvena zvezda Vladimir Cvetkovič pomogao njoj i Slatkom grehu da snime album, ali i neke detalje koji su presudno uticali na njen život.

Tako je ispričala kako je u Beogradu, zapravo, videla "znak" sa neba, koji je presudno uticao na njen život.

- Došla sam u Beograd i sa mojom drugaricom upisala turizam na Prirodno-matematičkom, fakultetu. Tada sam shvatila šta je zapravo život, to mi je bila velika škola. Shvatila sam da sam u Brčkom imala sve - i stan, i hranu, i skuvano, i oprano i opeglano, ljubav i podršku roditelja... U Beogradu sam bila prepuštena sama sebi i morala sam da se borim. Nisam imala dovoljno novca, morala sam da gladujem, a i imala sam nekih 15-20 kilograma viška. Jela sam samo hleb i pila jogurt. Bilo je teško... A onda jednog dana, sećam se da je počela neka jaka kiša, vetar mi je gotovo oduvao kišobran. Stajala sam na stanici i kisnula, voda mi je topila moju čojanu pelerinu... Odjednom, sevnula je munja... Bio je to istorijski u mom životu. Tada sam odlučila da uzmem život u svoje ruke, da nešto preokrenem i da uradim nešto u svom životu - ispričala je pevačica.

Raduju se novoj komšinici: Saša i Brena

 Saša i Brena | Foto: Nenad Milošević

Vratila se u Brčko i otišla je iz kuće da se malo prošeta, proluftira glavu, da bi došla do hotela "Galeb" gde je svirao bend Lira šou. Kasnije će taj bend biti Slatki greh.

Evo kako je Brena ušla u Slatki greh.

- Upoznala sam se sa muzičarima i rekla da i ja pevam, ali i da studiram. Bilo mi je važno da im to kažem. Upitali su me da li sam voljna da nešto otpevam sa njima - prisetila se Brena.

- Upoznala sam tada i Sašu Popovića i pitala ga da li mogu da otpevam nešto sa njima - počela je Brena priču o tom sudbonosnom susretu.

- A ko ste vi? - upitao je Saša Popović.

- Ja sam Brena.

- Je l' vi pevate? Znate, mi imamo pevačicu.

- Da, ali nemate ovakvu - odgovorila je Brena.

Brena je rekla da je tada otpevala četiri, pet pesama, da bi je Saša Popović potom upitao da li peva i "narodnjake" i da li zna pesmu "Od izvora dva putića"?

- Pa, svaka osoba koja peva to zna - odgovorila sam mu i otpevala.

Igrom sudbine, Lira šou je ostao bez pevalice, jer se Spasa udala.

- Nije mi ni palo na pamet da ću da napustim fakultet posle dva meseca - rekla je Brena i potom ispirčala kako je Saša Popovič došao u njen stan na pregovore sa njenim roditeljima.

Uglavnom, otac je malo zatezao, nije želeo da mu kćerka bude "kafanska pevačica", ali je na kraju dao odobrenje.

- U roku od 48 sati pokupila sam stvari iz Beograda, došla kući u Brčko i odmah potom otišla u Bačku Palanku da radim sa bendom. Odmah su se me prihvatili, svemu me učili. Tada sam prvi put i stavila viklere u kosu... Sećam se da je Saša Popović doneo gramofon i brdo ploča - francuske šansone, italijanske kancone, pop, domaće pesme, izvorna narodna muzika, novokompanove... Sve pesme koje tada nisam znala morala sam da naučim - rekla je Brena.

Prau eksploziju, zempjotres na tadašnjoj muzičkoj sceni bivše Jugoslavije Brena i Slatki greh su napravili pesmom "Čačak, Čačak, šumadijski rokenrol"...

 -Trebalo je da nastupamo u novosadskom hotelu 'Park', a tadašnji direktor hotela Mališa je želeo da čuje novu pevačicu, jer je mnogo voleo Spasu, koja je bila erotična, seksepilna riba... Ja sa 20 i kusur godina nisam želela da naglašavam tu svoju erotičnost. Ja sam tada još bila neprobuđena u tom smislu, u meni je oduvek bilo dete...- rekla je Brena.

Nastupali su u "elitnim hotelima", kako je rekla, uključujući beogradski hotel "Taš", čiji je direktor tada bio nekadašnji košarkaš Vladimir Cvetkovičć, kasnije generalni sekretar FK Crvena zvezda.

On je pomogao Breni i Slatkom grehu da snime prvu ploču.

- Tada su svi snimali ploče, i Kurta i Murta, pa što ne i mi? Cvetković nas je upoznao sa Milutinom Popovićem-Zaharom, koji nam je napravio nekoliko pesama, uključujući 'Čačak' i snimili smo album za PGP RTB. Ja nisam bila oduševljena tom pesmom, ali Zahar je bio srećan zbog nje. Potom smo otišlki na Hit paradu i kada je publika čula tu pesmu, nastalo je oduševljenje, neverovatna energija - prisetila se Brena.

Ona je potom izvukla i zaključak ili savet za mlađe kolege, uz duhovitu opasku: "Nije štos u savršenstvu, već u emociji. Ako svi treba da budu lepi, visoki, sređeni... šta je onda sa Džejom koga i ja i svi obožavamo?".

Snimak nastupa i pesme "Čačak" dospeo je u ruke "Minimaksa" koji je potom emitovao tu pesmu u "Nedeljnom popodnevu", emisiju koju je tada gledala cela Jugoslavija.

- Sećam se da smo tad ručali, bend i ja. Jela sam neku supicu, kad čujem Minimaksa koji je najavio neku Lepu Brenu. Mislim, ja jesam Brena, pomislila sam da možda postoji još neka. Kad ono, mi na televiziji! Ispala mi je kašika iz ruke. To je bila inicijalna kapisla, tada se cela bivša Jugoslavija upoznala sa Brenom i bendom Slatki greh, kojem je ime dao Zahar.

Brena i Boba

Brena i Boba | Foto: Zoran Ilić

Brena se vratila i u detinjstvo, prisetivši se kako je odrastala sa sesrtom, bratom, majkom i ocem u Brčkom, grad koji mnogo voli. Malo je poznato da je rođena u Tuzli. Ali, celo detinjstvo i tinejdžersko doba provela je u Brčkom.

Prvi put je pevala i pobedila na lokalnom festivalu kada je bila peti razred osnovne škole, da bi potom u srednjoj školi pevala na igrankama.

Kaže za sebe da nikada nije imala neku fatalnu ljubav u detinjstvu.

- Družila sam se više sa dečacima, i nikada nisam imala te fanatične ljubavi, nisam nešto patila... Bila sam više dečak nego devojčica, bila je to neka greška u idređivanju pola. Uvek govorim - u sledećem životu hoću da budem muškarac - rekla je Brena, objašnjavajući da je to zato što je često slušala roditelje koji joj govore: "Ne može to - ti si devojčica" i slično..

Malo je poznato i da je htela da upiše Medicinski fakultet, zbog oca, koji je bio lekar, ali da je do toga odustala, jer nije bilo finansijskih sredstava.

- Preko oca sam zavolela tu profesiju. Svi koji su se tada bavili medicinom, bili su dobri prisoholozi, imali su divan pristup pacijentima, imali su divne kuće i divne automobile. To je za mene 'paket' koji bi privlačio svakog normalnog čoveka. Htela sam da upišem medicinu i lečim ljude i da dobro zarađujem. Međutim, tad je objavjena ekonomska kriza, i kad smo iskalkulisali shvatili smo da nemamo novca za to.

Susret sa Bobom Živojinovićem...

Bobu kaže nije znala. Čula je za njega, ali nije pratila sport.

- Pokazali su mi njegovu sliku u tadašnjim TV Novostima. On onako lep, protegao se sa reketom, vide se mišići, zgodan... Tad sam rekla da bih baš volela da ga upoznam. Pokojni Raka Đokić, koji je mnogo učinio za Slatki greh sa marketinške i menadđžerske strane, znao je Bobu. Boba je tad organizovao revijalni meč sa Borisom Bekerom i želeo je da ja izvedem početni udarac. Raka mu je tada rekao da je to nemoguće, jer sam na turneji, snimamo film... Ali, na snimanju filma, prilazi mi Bata Živojinović i kaže mi: 'E, eno ti ga Boba tamo'. Ja sam se probila kroz onu gužvu do njega i zagrlila ga i poljubila. Nisam znala čoveka! Kad smo se zagrlili osetila sam da smo dva slična bića - ispričala je Brena i nastavila:

- Ne znam kako da vam opišem, to je kao da sretnete nekog ko je kao vi. Prepoznala sam u njemu biće slično meni. Ima neke krupne, detinje oči. Znate ono kad se upoznaju dva čoveka a kao da se poznaju pre. Nisam osetila ono 'ljubav na prvi pogled', 'fatalna ljubav' , nisu mi klecala kolena. Bilo mi je drago što smo se upoznali i bila sam srećna. Počelo je da se razvija predivno prijateljstvo, koje je prelazilo u fatalnu ljubav. I... pa, ne smem sve da vam ispričam - rekla je Lepa Brena.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP