Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Estrada

FOLK DIVA TESKO PODNELA GUBITAK PRIJATELJA

Lepa Brena: Moj Bora je našao svoj mir!

Autor: Biljana Radulović | 26.02.2014 - 22:35:00h | Komentara: 5

„Čuli smo se povremeno, javljao se jer smo imali sličnih zdravstvenih problema. Bio je borac za vedrinu i radost života. Otišao je iznenada“, izjavila je Brena

Lepi Bora

Dušan Trifunčević - Lepi Bora

 

Basista popularne grupe „Slatki greh“ Dušan Trifunčević (63), poznat kao Lepi Bora, preminuo je u ponedeljak veče u bolnici, u Novom Sadu posle duge i teške bolesti. Ovaj šoumen već godinama je, pored tri ugrađena bajpasa i infarkta, bolovao od dijabetesa, a poslednje dane života proveo je u invalidskim kolicima potpuno dementan.

Sudbina se poigrala sa poznatim estradnim umetnikom, pa nije uspeo da dočeka unuka koji se rodio samo dva dana pošto je preminuo. Naime, Ćerka Lepog Bore, Milica dobila je trudove u trenutku kada joj je komšinica sms porukom izjavljivala saučešće.

Njegova mlađa ćerka Jovana, iako skrhana bolom, u kratkoj izjavi za „Alo!“, skupila je snage da nam ispriča kako je njen otac proveo poslednje dane.

Jedan cilj je imao - da usreći ljude!
Dušan u svim intervjuima nije mogao da opiše koliko ga je posao kojim se bavio činio srećnim. Iako priznaje da je novac koji su zarađivali u jednom trenutku bio ogroman, on mu nikada nije bio vodilja.
- Iako sam u bendu zvanično bio basista, lično sam odsvirao tek nekoliko pesama. Jednostavno, to nije bio moj deo posla. U bend sam doveden kao šoumen, što sam zaista i bio. To je zasluga Saleta Popovića, koji je tačno znao kako će šta na sceni delovati kada se ja, sa svojih 150 kilograma, pojavim pored Lepe Brene. Mene je to ispunjavalo. Na svakom koncertu sam imao i svoj deo gde sam pevao i neke od najzahtevnijih numera. Publika je to volela. Za njih sam bio Lepi Bora, dobroćudni div. Da sam se pretvarao na sceni i da ni sam nisam bio zadovoljan, efekat bi bio suprotan. Srećan sam što sam zabavljao ljude - rekao je u jednom od poslednjih intervjua Lepi Bora.

- Ne znam šta bih vam rekla, on već godinama vodi borbu sa bolestima. Više od 30 godina je imao dijabetes, a pre nekoliko godina preživeo je i infarkt. Zbog svega toga desnu nogu mu je zahvatila gangrena, zbog čega su mu nedavno odsekli jednu trećinu stopala na toj nozi. U maju je otišao u bolnicu u Kamenici, kako bi mu izbacivali vodu iz organizma koja ga je gušila, ali je ubrzo dobio visoku temperaturu, zbog čega je vraćen u bolnicu u Novom Sadu. Stanje mu se pogoršalo poslednjih meseci, postao je dementan i nepokretan, zbog čega je dane provodio u invalidskim kolicima. Skup svih tih bolesti doveo je do toga da premine - priča za „Alo!“, Borina ćerka Jovana.


Zvezda narodne muzike Lepa Brena, sa kojom je Bora napravio prve javne korake u okviru grupe „Slatki greh“, a kasnije i u filmovima „Hajde da se volimo“, ne krije tugu što on više nije među živima:
- Čuli smo se povremeno, javljao se, jer smo imali sličnih zdravstvenih problema. Bio je borac za vedrinu i radost života. Otišao je iznenada. Moj Bora je na nebu našao mir. Odlazak Lepog Bore ili ti Makse, kako smo ga mi zvali u bendu, veliki je gubitak ne samo za njegove najmilije nego i za nas njegove kolege i prijatelje. Kada je Lepa Brena startovala kao brend, hteli smo da ima nekog simpatičnog veseljaka koji je ludo zaljubljen u nju, a ona ga ne primećuje, pa je izbor pao na Maksu, kojeg smo prekrstili u Lepog Boru. Imali smo nekoliko zajedničkih, duetskih numera, ali i bezbroj zajedničkih, veoma uspešnih koreografija. Nedostajaće mi njegov specifičan humor, ljudska toplina i veliko srce.

Lepa Brena, Saša Popović i Lepi Bora

Lepa Brena, Saša Popović i Lepi Bora / Foto: Nebojša Marković

 

Direktor „Granda“, Saša Popović, koji je zajedno sa njim osamdesetih godina harao na turnejama u okviru „Slathog greha“, kaže da je zatečen njegovim odlaskom, jer se nije žalio na bolest, iako je u poslednje vreme bio čest gost „Grandovih“ emisija.
- Bio je zaštitni znak našeg orkestra, prepoznatljiv po svojoj specifičnoj figuri i po duetskim pesmama sa Lepom Brenom. Poslednje dve godine bio je čest gost u našim emisijama, zajedno sa „Slatkim grehom“, pa smo, između ostalog, razgovarali i o njegovom zdravlju. I pored toga što je imao tri bajpasa, odlično se osećao, nikada se nije žalio, pa sam shodno tome veoma iznenađen, zatečen i potresen njegovom smrću. Bio je dobar otac, sjajan muzičar, veliki profesionalac i nezamenljiv prijatelj. Njegov iznenadni odlazak je zaista nenadoknadiv gubitak - rekao je Saša Popović.
Iako je rođeni Beograđanin, godinama je živeo u Novom Sadu, gde će sutra i biti sahranjem na Gradskom groblju.

Harmoniku svirao od pete godine

Lepi Bora rođen je 25. maja 1950. godine i to sa svega 1.800 grama, ali mu to nije smetalo da već sa sedam meseci progovori. U petoj godini je počeo da svira harmoniku, u sedmoj violinu, a u desetoj gitaru. U četrnaestoj godini osniva svoj prvi rock‘n’roll orkestar i svira igranke po okolnim selima, zbog čega dobija nadimak Hendriks, jer je maestralno svirao njegove čuvene hitove. Od šesnaeste godine počinje profesionalno da se bavi muzikom i tada je odlučio da svira džez. Po završetku elektrotehničke škole, Bora odlazi na odsluženje vojnog roka, prvo u Niš, a zatim u Skoplje. Sa 25 godina se seli u Dubrovnik, gde provodi nekoliko godina, svirajući u poznatim dubrovačkim hotelima, nakon čega se preselio u Nemačku, gde nastavlja muzičku karijeru. U tom periodu prvi put na nekoliko dana posećuje Ameriku, koja ga fascinira i u koju planira da se preseli. Baš u tom trenuku, dok se spremao za put, on dobija poziv od „Slatkog greha“ i 15. oktobra 1981. godine zvanično postaje njihov član. Na dočeku 1982. godine, svirajući sa „Grehom“ u hotel „Jugoslavija“ upoznaje svoju buduću suprugu i iste godine se ženi. Tri meseca kasnije, na izboru za pesmu „Evrosong“, „Greh“ učestvuje sa pesmom Kornelija Kovača „Sitnije, Cile, sitnije“ i bez obzira što zauzimaju tek sedmo mesto, postalju miljenici nacije. Nastaje prava euforija i orkestar kreće na svoje prve velike turneje po najvećim gradovima Jugoslavije, a zatim i Evrope. Svuda vlada nezapamćeno interesovanje, obaraju se svi dotadašnji rekordi zbog čega se i snima film u kojem on ima jednu od najduhovitijih uloga.

Poslednji komentari
  • Sanchi Vreme: 27.02.2014 00:56h

    Koliko je licimerna ova Brena, posle raspada grupe ona i sasa popovic su izasli puni ko brodovi a otstali iz grupe zajedno sa Lepim Borom pali skoro na prosjacki stap.Dali se iko zapitao za koga je radio menager grupe Slatki Greh koja je harala sirom cele tadanje Jugoslavije i skoro celom Evropom i nekim delovima sveta , kuda su se slivale more novca koju su tad zaradjivali..samo nekoliko godina posle raspada Brena u saradnji sa Sasom(btw koji joj je bio i ex decko) otvaraju Grand produkciju da ne moze biti glamuroznije i u tu istu emisi Granda dolazi Lepi Bora i daje sve od sebe da ubedi ljude kako je njegov caj za mrsavljenje jako efikasa i da ga kupe, iz pogleda tog coveka se video ocaj da zaradi koji dinr..Kako je on spao da nema nista posle onolike popularnosti grupe..neko je bas imao lepljive prstice i lizao med a ostatak grupe noga u dupe..i sad mi ovde cmizdri i glumi ucveljenu prijateljicu..fuj!!

  • Ivan Vreme: 27.02.2014 09:40h

    Kao prvo, Brena i Sasa nisu otvorili posle raspada Grand produkciju, vec Zam produkciju. kao drugo, svi clanovi benda da se zahvale Breni jer su se zahvaljujuci njoj skucili i ziveli luksuzno preko 10 godina. Kupili svi nekoliko stanova, automobila itd. Posle se Brena udala, rodila decu i nastavila solo karijeru. ta nece ona izdrzavati Lepog Boru? On je snimao za Zam produkciju, a kasnije je gostovao i u Grand emisijama, bio na njenim koncertima gost. Brena je velicina!

  • daca Vreme: 27.02.2014 18:21h

    zao mi je lepog bore,bio je posten,i castan covek.saucesce njegovoj porodici. verovatno se odmorio covek,s obzirom na sve zdravstvene probleme koje je imao.

  • dragan Vreme: 27.02.2014 18:34h

    ivane vala svaka ti cast za ovaj odgovor za doticnu sanchi...ima problem u glavi definitivno.

  • neka Vreme: 27.02.2014 21:47h

    Ma Brena je olos i losa zena, do zla boga.....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP