Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Estrada

ROĐEN NA DANAŠNJI DAN

Milan Mladenović, čovek jednog vremena za sva vremena (VIDEO)

Autor: Wikipedia/N.Jovanović | 21.09.2014 - 20:00:00h | Komentara: 0

Milana Mladenovića ljudi ili "kuju u zvezde" ili pljuju kao uostalom i sve velike umove. Rođen 1958. godine, Milan je “uhvatio” one najbolje - kada se slušala, mnogi će reći najbolja muzika, kada su se kupovale ploče, rušili tabui...

hh
Milan Mladenović

Rođen je 21. septembra 1958. godine u zagrebu. U šestoj godini se sa porodicom seli u Sarajevo gde je živeo narednih nekoliko godina o čemu je rekao:

"Sarajevo je verovatno mračno uticalo na mene. Bio sam strašno ratoboran, istinoljubiv, mali, ovolicki i stalno sam se tukao sa starijima od sebe. Oni su me naravno mlatili i tako sam dolazio kući krvav, plačući i to je trajalo tih šest, sedam godina koliko sam živeo tamo..."

Osamdesete su bile zlatne godine muzike. Krajem 1981. godine, Milan sa Dragomirom Mihailovićem, drugarom iz bivšeg benda Limunovo drvo, formira bend Katarina II. Već sledeće godine priključila im se i čuvena Margita Stefanović Magi, a 1983. i basista Bojan Pečar i bubnjar Ivan Vdović. Izdaju album „Katarina II“, a većinu tekstova za debi ploču uradio je Milan. Dragomir odlazi iz grupe, a oni menjaju ime u „Ekatarina Velika“. Tako nastaje jedan od najpopularnijih bendova nekadašnje Jugoslavije EKV dolazi novi bubnjar Ivan Fece Firči.

Godinu dana kasnije izlazi album “S vetrom uz lice” koji se smatra komercijalnim probojem za bend. Lansirao ih je na sam vrh jugoslovenske rok scene, gde sa Mladenovićem na čelu ostaju sve do 1994. godine izdajući seriju uspešnih albuma.

EKV je bend koji je slavio život i ljubav, ali priča o EKV-u je sve samo ne vesela. Weltschmerz, svetski bol koji je kao termin postojao vekovima, i dalje je bio tu.

"Ja sam bila srećna kada sam pronašla ljude koji su jednako nesrećni kao ja", rekla je Sonja Savić.

Pesme Kao da je bilo nekad, Ti si sav moj bol, Novac u rukama i Stvaran svet oko mene najpoznatije su sa ovog albuma, ali tu su i Sarajevo, soba, grad... Sarajevu, jednom od gradova u kojima je kao dete vojnog lica odrastao, Milan je posvetio jednu pesmu koja se našla na albumu "S vetrom uz lice", objavljenom 1986. godine.

Jedna od Milanovih citiranijih izjava bila je ona koju je dao u jednom intervjuu za treći kanal:

"Moja prva i najveća želja bila bi da se probudim i ustanovim da je ovo 1990. godina i da kažem: "Uh, al sam nešto ružno sanjao". Druga želja mi je da budem zdrav i čitav jedan poduži vremenski period, znači još 40-50 godina. Treća želja mi je da zaradim toliko novca da mogu njime da pravim neke interesantne stvari kao što je muzika.", rekao je Milan Mladenović pre 23 godine.

Album "Dum dum" izašao je 1991. godine i bio je na neki način proročanski. Iako je sa ove distance ovaj album užasno važan, tada nije cela država gledala blagonaklono na album pa ni na Milana.

Iako je tada imao priliku da ode iz zemlje, on sebe nije video u tome. Vratio se iz Francuske i celoj toj priči posvetio album "Zemlja".

Rastao je i menjao se zajedno sa državom u kojoj je živeo. Bile su te proklete devedesete kada je izašao poslednji album EKV-a, "Neko nas posmatra". To je bio Milanov najdraži album a njegovi saradnici kažu da je trebao da bude dokumentarnog karaktera.

U avgustu 1994. godine, nakon nastupa na festivalu u Budvi, Milan je prebačen u bolnicu gde je ustanovljeno da ima rak pankreasa. Preminuo je 5. novembra iste godine u 36-oj godini života. Sahranjen je u Aleji velikana u Beogradu zajedno sa svojom grupom EKV.

Plato Milana Mladenovića

Plato Milana Mladenovića

 

14. jula 2011. godine plato ispred Doma omladine u Beogradu poneo je ime Milana Mladenovića, a njegovo ime nose i ulice u Zemunu, Zagrebu i Podgorici.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP