Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Estrada

NEMA SPAVANJA

Noć muzeja večeras u 40 gradova, na 63 lokacije u Beogradu!

Autor: Tanjug | 07.06.2014 - 10:30:00h | Komentara: 0

U oko 40 gradova Srbije večeras će biti organizovana manifestacija Noć muzeja, a samo u Beogradu posetioci će na 63 lokacije moći da posete izložbe, izjavio je Nemanja Kostić iz organizacije Noći muzeja.

Noć muzeja

Noć muzeja

 

Kostić je rekao da će u nekim gradovima ta kulturna manifestacija biti održana drugom prilikom zbog poplava, koje su i prvi put pomerile Noć muzeja.

On je kazao za RTS da će građani moći da pomognu ugroženima od poplava, tako što će se skupljati knjige za biblioteku u Obrenovcu, a na Kalemegdanu, u Rimskom bunaru, biće kutija za novčane donacije.

Noć muzeja se održava 11. put i posetioci će od 18.00 do 02.00 časa moći da vide i ekskluzivne postavke.

Kostić kaže da će biti postavki koje mogu da se vide samo tih osam sati. U Belom dvoru biće ekskluzivno predstavljena maketa Vidovdanskog hrama Ivana Meštrovića.

Program


Radi što bolje organizacije i lakšeg snalaženja, Beograd će biti podeljen u sedam zona: Dorćol, Kalemegdan, Knez Mihailova, Trg Nikole Pašića, Bulevar - Slavija - Kneza Miloša, Topčider - Senjak - Dedinje i Novi Beograd -Zemun.


Ove godine u "Noći muzeja", Istorijski arhiv u saradnji sa komandom garnizona Požarevac organizuje izložbu "Dva veka vojske u Braničevu" u prostoru kasarne "General Pavle Jurišić Šturm". Izložbom su obuhvaćeni najvažniji datumi, ličnosti i društvene okolnosti od 1804. godine do današnjih dana.


Arhivski dokumenti i fotografije istovremeno svedoče o ukupnoj vojnoj istoriji države Srbije. Specifičnost postavke je "Zid heroja", koji obuhvata popis preko 14.000 heroja iz požarevačkog kraja koji su u svim ratovima za oslobadjanje naše zemlje položili živote.


Medija centar "Odbrana" u "Noći muzeja", koja se ove godine održava sutra od 18.00 do dva sata predstaviće se beogradskoj publici impresivnom kolekcijom umetničkih dela Ilije Bašičevića Bosilja, čiji su talenat i kolorit prepoznali britanski kritičari.


Priznanje za svoje delo dobio je u Londonu, gde je bio proglašen za jednog od 50 najznačajnijih umetnika "autsajder arta" u svetu. U Atrijumu Doma Vojske, Milivoje Lija Obrenović objašnjavaće proces nastajanja karikature i zasmejati posetioce 3D karikaturama poznatih ličnosti.


I muzeji i kulturne ustanove opština Pomoravskog okruga, osim Svilajnca, organizovće kulturnu manifestaciju "Noć muzeja", jer to, zbog poplava nisu mogle 17. maja.


U Muzeju naivne i marginalne umetnosti, ustanovi kulture od nacionalnog značaja, u Jagodini biće upriličena izložba izabranih dela iz fundusa ove ustanove pod nazivom "Umetnost i psihoterapija", izjavila je direktor Nina Krstić.

Đoković u muzeju u Jagodini

Noćas radi i muzej u Jagodini | Foto: FoNet


U Zavičajnom muzeju u Jagodini, uz stalnu postavku biće otvorena izložba "Manastir Manasija - šest decenija istraživanja" koja se realizuje zajedno sa Republičkim zavodom za zaštitu spomenika kulture iz Beograda, saopšteno je iz Muzeja.


U Kulturnom centru biće upriličena izložba postera, flajera i reklamnog materijala pod nazivom "Filmovi koje smo voleli 1947-1980".


Vrata za posetice u noć muzeja otvorice i jedini Muzej voštanih figura u Srbiji, u Jagodini, u kojem su izložene značajne ličnosti srpske istorije, kulture, nauke i sporta.


Paraćin će imati samo izložbu fotografija, saopšteno je Tanjugu u Kulturnom centru u Paraćinu.

Tagovi:

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP