Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Estrada

ROĐENDANSKO IZDANJE

Objavljen poslednji album Vlade Divljana!

Autor: Tanjug | 10.05.2015 - 14:30:00h | Komentara: 0

Promoterska kuća "Long Play" objavila je danas, na rođendan Vlade Divljana (1958-2015) koncertni album snimljen 5. aprila prošle godine u zagrebačkoj "Tvornici kulture", za područje Srbije.

Vlada Divljan

Vlada Divljan | Foto: Rajko Ristić

 
Album Vlade Divljana i Ljetnog kina "Live@Tvornica kulture" dragocen je dokument koji kroz dvadeset pesama iz svih delova karijere Vlade Divljana učvršćuje njegov status kao jednog od najznačajnijih i najtalentovanijih autora Srbije i bivše Jugoslavije, ocenjeno je u najavi. Zagrebački gitarista Mladen Maks Juričić koji je prema mišljenju samog Divljana neobičnom postavom i aranžmanima (akustične gitare, ukulele, harmonika, stand up bubanj) doneo "plesni i vedri duh Mediterana i jednu potpuno novu dimenziju" njegovim pesmama o koncertu prošlog proleća u Zagrebu kaže da je bio drugačiji od svih dotadašnjih.
"Vlada nas je svojim primerom povukao da te večeri sviramo i pevamo s uzbuđenjem i veseljem kao da nam je to prvi nastup u životu. Pred sam koncert sam potajno organizovao snimanje, a snimak je ostao zaboravljen na nekom disku do dana kada smo trebali imati probu za željno iščekivani koncert u beogradskom Domu omladine, koji smo zbog bolesti morali da otkažemo", ispričao je Juričić.


Isti dan kolege muzičari sa kojima je održao koncert od snimka koncerta napravili su miks bez ulepšavanja da razvesele Divljana. Dopalo mu se i zajedno su odlučili da to objave kao live album u proleće ove godine.
"Nekoliko nedelja nakon što nas je Vlada napustio, na planirani datum album je u izdanju Aquarius records imao promociju u Zagrebu, a Long play je promociju u Beogradu tempirao za Vladin rođendan 10. maja. Ta saradnja hrvatskog i srpskog izdavača je odraz onog što su Vlada i Ljetno kino zastupali, da pravo prijateljstvo i dobru muziku granice i politika ne mogu zaustaviti", ocenio je Juričić.

Vlada Divljan

Vlada Divljan | Foto: printskrin Jutjub

 


Povodom godišnjice rođenja najvećeg džentlmena rokenrola Radio B92 danas organizuje "Dan Vlade Divljana" u trajanju od tri sata.
Premijerno će biti emitovan njegov koncertni album snimljen sa Ljetno Kino Big Bendom, a o Divljanu će od 15 do 18 časova govoriti poznati muzičari i kritičari: Gile iz Električnog Orgazma, Bajaga, Vaske iz Eve Braun, Juričić iz grupe Film i Ljetno Kino Big Benda, Petar Janjatović, Goran Tarlać i Vladimir Skocajić a voditelju Pavlu Veljkoviću u studiju će se pridružiti Dubravka Duca Marković.
Vlada Divljan je bio jedna od najznačajnijih muzičkih ličnosti na prostoru bivše Jugoslavije: bio je koosnivač kultne beogradske, novotalasne grupe VIS "Idoli, autor muzike za pozorište, film i televiziju i kompozitor muzike za decu.


Poslednjih godina svirao je sa hrvatskim "Ljetni kino big bendom koji je predvodio njegov prijatelj Juričić, nekadašnji gitarista grupa "Film i "Vještice. Sa njima je snimio album "Četiri godišnja doba" i održao poslednji koncert u Beogradu 2013.godine.

Vlada Divljan

Vlada Divljan | Foto: Petar Marković

 


Divljan je grupu "Idoli" osnovao 1981. godine sa školskim drugom Srđanom Šaperom, a ubrzo njima su se pridružili Nebojša Krstić i Zdenko Kolar. Njihov prvi album "Paket aranžman" na kome su osim pesama "Idola i numere "Šarla akrobate" i "Električnog orgazma" označio je beogradsku novotalasnu scenu i danas važi za jedan od najuticajnijih albuma jugoslovenske rok scene.


Nakon raspada benda 1984. godine Divljan je nastavio solo karijeru, objavio je četiri albuma i četiri ploče za decu, pisao je muziku za filmove "Šest dana juna", "Kako je propao rokenrol", "Crni bombarder", "Sedam i po", "Tri palme za dve bitange i ribicu", "Čekaj me ja sigurno neću doći".


Devedestih odlazi u Australiju, gde je živeo sedam godina, a potom se nastanjuje u Beču gde je i preminuo 5. marta 2015. nakon duge i teške bolesti.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP