Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Estrada

SKANDAL

Opštinari zbog Čole ubili tonu pastrmke! (FOTO)

Autor: Svetlana Vojinović | 19.01.2015 - 20:00:00h | Komentara: 5

Prilikom ispuštanja vode iz jezera na Zlatiboru zbog koncerta Zdravka Čolića za doček 2015. godine, uništeno je blizu tona ribe, koja je, umesto da bude dislocirana, završila u kanalizaciji! Da je u ovom slučaju dara veća od mere, govori i činjenica da je Čolićev nastup u novogodišnjoj noći koštao opštinu Čajetina šest miliona dinara, a da se šteta od pomora potočne pastrmke procenjuje na dvadesetak miliona dinara.

Šteta od pomora ribe četiri puta veća nego što je koštao koncert na Zlatiboru

Šteta od pomora ribe četiri puta veća nego što je koštao koncert na Zlatiboru | Foto: Miloš Cvetković

Predsednik Ribolovačkog udruženja „Zlatibor“ Nedeljko Žunić tvrdi da je svojim očima gledao kako komadi potočne pastrmke odlaze u kanalizaciju.
- Bio sam prisutan prilkom ispuštanja vode iz jezera i lično sam video kako riba odlazi u kanalizaciju, kako pluta mrtva. Skoro sva količina potočne pastrmke, koja je nizvodno odlazila iz jezera najpre u potok, pa onda u kanalizaciju, uništena je. Nešto malo ribe, možda nekoliko procenata, koja je otišla uzvodno, a to su vrlo mali komadi, spaseno je. Ribolovci su pokušali da spasu ribu, doneli smo i metalnu mrežu, koju je voda provalila - objašnjava Žunić.


Na pitanje ko je odgovoran i na koliko se procenjuje šteta, on je ovako odgovorio:
- Ne znam ja! Nemojte mene da pitate. Znam samo da je za poslednje dve-tri godine u jezero ubačeno oko 600 kilograma potočne pastrmke, bilo je tu i većih komada, ali ne znam tačno koliko ona godišnje napreduje!

Riba plutala mrtva po kanalizaciji

Riba plutala mrtva po kanalizaciji


Kako nezvanično saznajemo, iako još nije utvtrđena zvanična šteta, procenjuje se da bi mogla da iznosi oko 20 miliona dinara i da je iz jezera istim kanalom gde je i kanalizacija ispušteno blizu tone potočne pastrmke.
Poribljavanje jezera vrši „SPDA-Ekologik“ iz Čačka. Direktor ove firme Saša Petković tvrdi da oni nisu krivi za pomor ribe.

- Mi smo krajem decembra dobili dopis od Komunalnog preduzeća „Zlatibor“, u nadležnosti opštine Čajetina, da se iz „tehničkih razloga“ isprazni jezero. Pošto po zakonu moramo da se obratimo Ministarstvu poljoprivrede da bismo premestili ribu, mi smo im uputili zahtev za dozvolu za translokaciju. Procedura za dobijanje dozvole traje sedam dana. Međutim, mene su pozvali iz tog komunalnog preduzeća i rekli da ne mogu da čekaju i da će već sutra doći da prazne jezero...
Ne znam šta da vam kažem, ali mi nismo smeli da prebacujemo ribu bez tog odobrenja. Ne znam tačno u komad koliko smo ribe ubacili, to mogu da proverim sutra, ali se radi o oko 6.000 komada različitih generacija. Bilo je tu ribe i od 400 grama. Što se tiče štete, ona se obračunava na osnovu pravilnika o načinu i obračunu štete koji je u skladu sa zaštitom ribljeg fonda, pa se tako jedan komad potočne pastrmke obračunava po ceni od 2.000 do 6.000 dinara, pa vi sami izračunajte koliko je to - kaže Petković.

Ništa nije tačno:  Milan Stamatović

Ništa nije tačno: Milan Stamatović | Foto: Miloš Cvetković

Stamatović: Riba otišla u Drinu!


Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina, tvrdi da nije bilo pomora ribe.
- Imali smo sve dozvole za ispuštanje vode. Nije tačno da je riba završila u kanalizaciji, već je prilikom puštanja iz jezera otišla u kanal koji se uliva u Rzav, a ta reka u Drinu - priča Stamatović. Na pitanje kako sad izjavljuje da je bilo ribe, kada je samo nekoliko dana pre ispuštanja vode tvrdio da nema ništa živo u jezeru, on je ovako reagovao.
- Možda je bilo pedesetak riba i one su, kao što sam rekao, otišle u Drinu! A vama hvala na tome što promovišete mene kao predsednika opštine i Zlatibor. Ma pišite šta hoćete, neću da vas demantujem - ljutitito je odbrusio prvi čovek Čajetine.

Poslednji komentari
  • Marko_zlatiborac Vreme: 19.01.2015 01:29h

    Verovatno mi necete ovu poruku objaviti, ali bih zeleo da kazem da u tom jezeru vec dugo nema niti jedne ribe! to je vise bazen nego jezero, zbog zagadjenosti nema kupaca, kao ni ribe! pozdrav

  • ana Vreme: 20.01.2015 08:06h

    Tu ribe nikad nije ni bilo obicna prljava barustina nadam se da su sad bar ocistili djubre

  • Radovan Vreme: 20.01.2015 08:26h

    Tona pastrmke vredi 20mil dinara?Kakva je to pastrmka koja vredi 200eura kilogram?

  • Goc Vreme: 20.01.2015 09:08h

    E sada bi Zdravko ako je covek dao neku donaciju da se u jezero opet vrati mladj pastrmke i da sve opet bude kao pre...

  • naca Vreme: 20.01.2015 11:45h

    Boze,jadno dete..cerece ga svako na svoju stanu,bez dogovora i reda a kao mu zele dobro.Uzas koliko su ljudi primitivni i svoje komplekse i interese stavljaju iznad svega !

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP