Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Estrada

JE*O LUD ZBUNJENOG

Predsedništvo BiH: Kusturica (ne)može da dobije oružije!

Autor: srna.rs | 14.08.2013 - 19:00:00h | Komentara: 0

Predsedništvo BiH nije donelo odluku o opozivu naredbe Ministarstva odbrane BiH kojom se za snimanje filma Emira Kusturice "Na mlečnom putu" ustupa naoružanje, oprema i ljudstvo Oružanih snaga BiH, te današnje saopštenje predsedavajućeg Željka Komšića samo dodatno zbunjuje javnost, izjavio je savetnik člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske Đorđe Latinović.

Vreme je da se podvuče crta: Kusturica

Za snimanje filma mu je potrebna pomoć vojske: Kusturica | Foto: Dejan Živančević

- U saopštenju se navodi da je gotovo donesena ta odluka, što uvodi samo dodatnu konfuziju. Predsedništvo BiH, kao kolektivni šef BiH, nije uputilo nikakav zajednički službeni stav prema Ministarstvu odbrane BiH u vezi toga - rekao je Latinović.

On je pojasnio da saopštenje iz kabineta Komšića predstavlja interpretaciju Komšićevog pisma koje je danas samoinicijativno uputio Ministarstvu odbrane BiH u vezi sa ovim pitanjem.

Iz Komšićevog kabineta danas je saopšteno da je predsedavajući Predsedništva BiH opozvao naredbu Ministarstva odbrane BiH kojom se za snimanje filma Emira Kusturice "Na mlečnom putu" ustupa naoružanje, oprema i ljudstvo Oružanih snaga BiH.

Željko Komšič

Zbunjuje javnost: Željko Komšič | Foto: FoNet / EPA

- Nakon saznanja da je bez saglasnosti Predsedništva BiH potpisana naredba kojom se za snimanje filma ustupa naoružanje, oprema i ljudstvo Oružanih snaga BiH, predsedavajući Predsjedništva BiH je preko načelnika Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH istu opozvao - navodi se u saopštenju.

U saopštenju se ističe da, prema Ustavu BiH i Zakonu o odbrani BiH, Predsedništvo BiH, delujući prema konsenzusu, ima vrhovnu komandu i nadzor nad Oružanim snagama BiH.

- Isto tako, prema odredbama Zakona o odbrani, Predsedništvo BiH je merodavno da ovlasti ministra odbrane BiH da naredi upotrebu i razmeštaj Oružanih snaga BiH, što u navedenom slučaju nije učinjeno - dodaje se u saopštenju.

U kabinetu Komšića navode da svaka upotreba resursa Oružanih snaga BiH mora biti provedena u skladu sa Ustavom i zakonima BiH i da zbog toga nijedan pojedinac ne može donositi odluke mimo svojih ovlaštenja i zakonom propisanih procedura.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP