Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Estrada

NEKA MU JE VEČNA SLAVA

Preminuo glumac Drago Malović, čuveni Radosav iz "Đekne"

Autor: Ekipa Alo! | 12.05.2014 - 15:15:00h | Komentara: 6

Istaknuti crnogorski glumac, doživotni član Crnogorskog narodnog pozorišta, član Udruženja dramskih umetnika Crne Gore, Drago Malović, preminuo je danas u Podgorici, u 90. godini života. Malović je publici najpoznatiji po ulozi Radosava u kultnoj seriji "Đekna još nije umrla, a kad će ne znamo".

Drago Malović

Drago Malović

Malović je počeo kao amater u čuvenom nikšićkom Kulturno-umetničkom društvu „Zahumlje“, da bi u prvoj profesionalnoj predstavi Nikšićkog pozorišta davne 1949. godine, već bio angažovan kao profesionalni glumac.
Malović iz tog nikšićkog perioda gde je morao da igra i mlade ljubavnike i mlade heroje, radeći sa tada vrhunskim rediteljima bivše Jugoslavije, konačno je sebe našao u nacionalnom repertoaru, a posebno crnogorskom.
U Nikšiću je stekao ogromnu popularnost igrajući Nikoletinu Bursaća, Vuka Bubala, a takođe igrajući i u tada vrlo modernim dramama koje su tek prodirale na jugoslovensku scenu, Judžina O' Nila, Šona O'Kejsija, Džordža Bernarda Šoa.
"Kao istaknuti glumac Nikšićkog pozorišta biva angažovan u Titogradskom narodnom pozorištu i tu počinje njegova blistava glumačka karijera. Treba istaći uloge u "Gorskom vijencu" i "Lažnom caru Šćepanu Malom", Petra II Petrovića Njegoša.

Vrhunac njegove pozorišne karijere bila je uloga oca u drami „Ognjište“ Žarka Komanina kojom je na Sterijinom pozorju zadivio jugoslovensku pozorišnu javnost, tako da je proslavljeni pozorišni kritičar javno postavio pitanje - kako da jedan tako briljantan glumac ne dobije Sterijinu nagradu, suprotstavljajući ga jednom od tada najpopularnijih jugoslovenskih glumaca koji je dobio Sterijinu nagradu”, piše u u saopštenju CNP-a.


Za svoga pozorišnog aktivnog djelovanja, za punih 40 godina koliko je trajao na sceni, što u nikšićkom, što u kragujevačkom pozorištu, odigrao je preko 200 uloga, a kruna njegove glumačke karijere bila je uloga Radosava u legendarnoj "Đekni", velikog crnogorskog reditelja Živka Nikolića.

Malović je glumio u nekoliko Nikolićevih uglavnom epizodne, ali upečatljive uloge.

Prvi je crnogorski glumac koji je dostigao opštenarodnu popularnost širom Jugoslavije i postao simbol crnogorske televizije.

Komemoracija će biti održana u utorak 13. maja, u Crnogorskom narodnom pozorištu u 10 sati.

Poslednji komentari
  • Ludi ja Vreme: 12.05.2014 16:26h

    Djeknu sam gledao kao mali samo zbog njega i njegove pojave.Slava mu ,mozda ce na onoj strani dobiti neku bolju ulogu...

  • maja-srb Vreme: 12.05.2014 17:23h

    Bio je car Slava mu.

  • Васке Vreme: 12.05.2014 20:50h

    Умро је још један велики српски глумац. Слава му.

  • nedjo Vreme: 13.05.2014 01:18h

    slava mu

  • Guru Vreme: 13.05.2014 08:09h

    Bio je običan i čovek koji je shvaćao život kroz šalu i humor...jednostavno prost čovek.Žao mi te je ali protiv prirode se ne može!!!Slava ti i hvala što si često kroz film,serije i pozorište doprinosio da svoje gledaoce raspoložiš bar na kratko !!!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP