Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Estrada

KEMAL MONTENO PREMINUO JUČE U ZAGREBU U 67. GODINI

Prijatelji moji, malo je nebo između nas!

Autor: Ekipa VIP | 22.01.2015 - 07:00:00h | Komentara: 0

„Jedini moji, ovu pjesmu pjevam samo za vas, šta da vam drugo dam, tek’ ovaj stih i ovaj glas prijatelji moji, malo je nebo između nas i znam da negdje moja pjesma dopire do vas”, reči pesme Kemala Montena, koji je juče preminuo u 67 godini u zagrebačkom bolničkom centru „Rebro“ od upale pluća i kompikacija koje su usledile nakon transplantacije bubrega. Tužna vest o legendi šansona širila se brzinom svetlosti, kako kod nas, tako i širom regiona.

Legendarni pevač je  preminuo u bolničkom  centru „Rebro“ od upale pluća i  komplikacija koje su usledile  nakon transplantacije

Legendarni pevač je preminuo u bolničkom centru „Rebro“ od upale pluća i komplikacija koje su usledile nakon transplantacije | Foto: Goran Srdanov

Monteno je, kako kažu prijatelji, bio veliki čovek, ali je njegovo srce prestalo da kuca juče oko 11, kada su lekari konstatovali smrt. Na svom poslednjem nastupu obratio se publici rečima: „Umoran sam od života“, što je jako dirnulo sve prisutne. Tužnu vest o pevačevoj smrti potvrdio nam je njegov menadžer i dugogodišnji prijatelj Gane Pezikoza.

Brena i Kemal

Brena i Kemal | Foto: Zoran Lončarević

Brena: Ovo je veliki gubitak za sve!


Izuzetno mi je žao što nisam tu da lično izjavim saučešće Kemalovoj porodici. Kemal je bio moj drag prijatelj. Ovo je veliki gubitak za njegovu porodicu, sve nas koji smo ga voleli, ali i za muzičku scenu.

- Čuo sam se sa Kemicom poslednji put pre tri dana. Prvo je bio pušten kući, jer mu je bilo bolje, onda je ponovo vraćen, jer je dobio visoku temperaturu. S obzorom na to da je borac, bio sam ubeđen da će se izvući, međutim, očito da njegov organizam nije dobro podneo tu transplantaciju, jer je od toga dobio sepsu od koje je, kako se pretpostavlja, i preminuo - sa tugom u glasu rekao nam je Pecikoza.

Inače, Monteno je godinama bolovao od dijabetisa i zbog toga je bio primoran da u novembru 2014. godine uradi transplantaciju bubrega. Početkom januara 2015. pevač je završio u zagrebačkom kliničkom centru zbog povišene temperature koja se danima nije spuštala. Legendarni pevač bio je nekoliko dana hospitalizovan, ali je 12. januara pušten kući, jer mu se stanje stabilizovalo. Nakon što je proveo nekoliko dana kod kuće, njemu se stanje pogoršalo da bi ga porodica ponovo vratila u bolnicu, jer je dobio visoku temperaturu.

Podsećanja radi, Kemal Monteno rođen je 17. septembra 1948. godine u Sarajevu. Muziku je zavoleo još kao dečak u društvu Roma sa kojima je tokom odrastanja proveo najviše vremena. Već pred kraj osnovne škole shvatio je da će ljubav prema fudbalu zameniti gitarom. Počeo je da komponuje i učestvuje na brojnim muzičkim festivalima. Njegove najpoznatije pesme su „Dušo moja“, „Jedne noći u decembru“, „Lidija“, „Šta sam skrivio“, „Sinoć nisi bila tu“, „Sarajevo ljubavi moja“ i mnoge druge.

Neda Ukraden

Neda Ukraden | Foto: Milorad Milanković

Neda Ukraden: Njegove pesme će živeti mnogo duže

Veoma sam potresena vešću o smrti dragog kolege i saradnika Kemala Montena, tim pre što smo se čuli pre nekoliko dana po izlasku iz bolnice u kojoj mu je izvršena transplantacija bubrega. Naše druženje koje traje više od 40 godina, počelo je u Sarajevu, gde smo bili drugari, saradnici, ali i prijatelji. Sa njegovom pesmom „Ne budi me noćas“, davne 1982. godine pobedila sam na festivalu „Vaš šlager godine“. Ogromna muzikalnost, talenat, ali i jednostavnost su krasile Kemicu. Drago mi je da sam ga poznavala i sarađivala sa njim. Našu duetsku pesmu „Pao snjeg po dunjama“, kao i pobedničku sa Mostarskog festivala, „Ako je vrijedno te ljubavi“, sa ponosom ću čuvati kao uspomenu na divnog čoveka i dragog saradnika. Njegove pesme će sigurno živeti mnogo duže nego on.

Saša Popović

Saša Popović | Foto: Mitar Mitrović

Saša Popović: Nadao sam se da će se izvući!


- Osećam neizmernu tugu zbog odlaska našeg velikog prijatelja, vanserijskog umetnika i čoveka koga smo svi neizmerno voleli. Nadao sam se da će Kemo u bici za život izaći kao pobednik, ali nažalost želja mi se nije ispunila. Koristim ovu priliku i da, u ime „Grand produkcije“ izrazim duboko saučešće njegovoj porodici i prijateljima.

Lea

Lea | Foto: Mitar Mitrović

Lea Kiš: Bio je izuzetan čovek!


- Kemal Monteno bio je izuzetan čovek. Mnogo puta smo se sretali u mojim emisijama, a njegov dolazak sam uvek doživljavala kao prvi i jedinstveni, jer je on uvek sa sobom donosio iznova novu pozitivnu energiju i posebnu vrstu šarma, koja je plenila svuda gde se pojavio. Mnogo sam tužna što je otišao tako izuzetan čovek, velikog srca i predivnog glasa.

Čolić: Njegov duh će biti uz nas


- Otišao je moj dragi prijatelj i saradnik. Ali samo fizički. Njegov duh će biti tu uz nas, kao i njegova muzika kroz koju će on živeti večno!

Dino Merlin: Bio je heroj moje mladosti!


Potpuno sam zatečen i potresen vešću o odlasku Kemala Montena. Kemo je bio jedan od heroja moje mladosti, veliki kantautor. Cela muzička scena i pop kultura je izgubila jednog velikog Kemu. Neka mu je rahmet duši. Legenda.

Svilar: Mnogo mi je pomogao u karijeri!


- Jako me je potrsela vest da je moj dragi prijatelj Kemal Monteno preminuo. Teško mi je da pričam u ovom trenutku, jer je on neko ko mi je dosta pomogao u karijeri. Drago mi je što imamo duet. On jeste otišao, ali njegove pesme će uvek živeti.

Severina: Otišao je moj dobar čovek!


- Kad sam bila mala, mazila sam televizor kad bi ugledala Kemala Montena i govorila mami: „Ovo je jako dobar čovek“. Napisao je pesmu s kojom sam se vraćala u život nakon teških situacija. Imala sam sreću da sa njim nekoliko puta zapevam, a puno puta da s njim sednem i umirem od smeha. Otišao je moj dobar čovek tamo gde raste zelenija trava i gde je nebo plavlje. Pretužna sam, puklo mi je srce. Počivao u pesmi.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP