Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Estrada

IPAK SE SNIMA SERIJA

Radoš Bajić: Ne znam dovoljno strina u vlasti da bi mi dali novac!

Autor: Blic | 25.05.2013 - 10:22:00h | Komentara: 4

Izgleda da ne poznajem dovoljno strina i tetaka u sadašnjoj vlasti da bih obezbedio finansijsku podršku za snimanje serije „Ravna gora“ - kaže za „Blic“ Radoš Bajić, koji, uprkos finansijskim problemima, ambiciozno nastavlja snimanje serije koja će u novembru početi da se prikazuje na RTS.

Radoš Bajić

Radoš Bajić | Foto: Dušan Milenković

- Sve bi bilo drugačije da je ovaj projekat, kako je bilo planirano još 2011. godine, dobio status nacionalnog projekta, što po temi i važnosti i jeste. Nažalost, svedoci smo drastičnog pada interesovanja naše vlasti za kulturu. Poznato je da u Ministarstvu za kulturu nema ni dinara za kinematografiju, a kamoli za dodatna ulaganja u projekte od posebne važnosti, ako se izuzme Milanski edikt. Možda bih uspeo da obezbedim potrebna sredstva od države kad bih se angažovao u politici, što mi ne pada na pamet. U brlogu naše nakrivljene stvarnosti vlada pravilo da je politika najbolji biznis i ključ za svakoliko napredovanje. RTS, koji ima ogromne finansijski probleme i moja porodična produkcija “Contrast studio” izguraćemo ovo sami, ali se bojim da će za one koji će hteti da stanu pod zastavu našeg uspeha kada se budu začuli zvuci fanfara u slavu pobede “Ravne gore” - biti kasno. Evo, za samo jedan dan trejler je videlo više od 20.000 ljudi, što je nezabeleženo!


Pomaže li vam iko ili baš sve trenutno sami finansirate?
- Pomažu nam donatori, Grad Kragujevac, lokalne samouprave i narod. I mnogo mi je draže kada nam neki seljak da dve ovce za snimanje i kaže: “Ne treba ništa da platite” nego da se ulagujemo centrima moći koji drže pare poreskih obveznika. Nemam ništa protiv toga da mi održavamo sve naše tradicionalne brendove, pa i sportske klubove, Zvezdu, Partizan i ostale, ali ne vidim razlog da se država angažuje i da milionima evra vadi iz dubioze klubove koji su upropašteni kriminalom, a pritom da ne haje za kulturu, bez koje jedna država i narod gube smisao postojanja. Naša pozorišta su na štapu i kanapu, premijera nema, slikari se bave molerajem, književnici nemaju ni za kafu, moje kolege glumci su socijalni slučajevi... Niko ne haje za to! Vlast koja nema svest o tome šta znači kultura jednog naroda nema jasnu strategiju o budućnosti tog naroda. Velika Mira Stupica nas je nedavno podsetila na priču iz Britanskog parlamenta ‘43. godine, kada su određeni poslanici tražili brisanje budžeta za kulturu i preusmeravanje tih sredstava za odbranu zemlje od fašista. Čerčil je rekao: “Ako ukinemo kulturu, a šta ćemo onda da branimo?!”

Koju poruku vi želite da pošaljete ovom serijom?
- “Ravna gora” nosi tri poruke. Pod jedan, to je slobodarska tradicija srpskog naroda i potreba čoveka da živi slobodno. Mi u današnjem komforu, koji uprkos ekonomskoj krizi nudi savremeni svet, ne znamo šta znači gubitak slobode, a i to može da nam se dogodi kao što nam se mnogo puta dešavalo u istoriji. Druga je patriotizam, pojam koji danas zvuči demode i koji je mnogo puta zloupotrebljavan, a označava potrebu čoveka da ceni sebe, svoj narod, svoju veru i svoju otadžbinu. Treća poruka je u nekom smislu nauk: nikada više ne smemo dozvoliti da Srbin digne ruku na Srbina! Nijedan narod to nije činio toliko sladostrasno i sa tako velikim zanosom kao što je to činio srpski narod.

Prvi deo trilogije
- “Ravna gora” je prvi deo dramske trilogije “1941-1945”, a drugi deo će se, ako do snimanja i dođe, zvati “Užička republika”, jer tretira period daljeg razvoja antifašističke borbe u Srbiji u okviru dva slobodarska pokreta: ravnogorskog i narodnooslobodilačkog. Bavimo se i periodom saradnje ta dva pokreta koji je bio istorijski tabu i potpuno skrajnut, a počeo je susretima Josipa Broza Tita (igra ga Dragan Bjelogrlić) i pukovnika Draže Mihajlovića (Nebojša Glogovac), u Struganiku u Brajićima. Sreli su se nekoliko puta i imali ideju da zajednički oslobode Krupanj, Loznicu, Kraljevo... Tako je bilo sve do 2. novembra ‘42. godine, kada počinje građanski rat u Srbiji i kada udara Srbin na Srbina.

Poslednji komentari
  • rade Vreme: 25.05.2013 12:00h

    Voleo bih da procitam,koliko je porodica Bajic inkasirala miliona na "ocesljanoj babi". Nisam siguran da je pametno ulagati novac poreznika u laicko vidjenje (jednog Sekule ili Radasina) najdramaticnijih perioda u novijoj istoriji Srbije. Socijalnih slucajeva ima i u drugim delatnostima. Medjutim,mnoge njegove kolege zive izuzetno pristojno (kupuju se stanovi na elitnim lokacijama,voze luksuzna kola...). Bajic preteruje,pa zar mu na snimanje "babe" nije dosao predsednik Srbije!? Mnogo ozbiljniji "projekti" u proslosti nisu imali tu cast.

  • Milence Vreme: 25.05.2013 12:34h

    Sve cega se dohvatio ovaj obozavalac lika i (ne)dela B.Tadica upropastio je.

  • Petar Vreme: 25.05.2013 12:42h

    Osamdesetih su davali para Pajkicu i iz te generacije talentovanim neafirmisanim rediteljima, koji su snimali kultne filmove kao sto je Kako je propao R&R. Danas tridesetak godina kasnije novac trazi Sekula da bi snimao babe i cetnike kako se cesljaju. Ali to su bile osamdesete, kad je postojao neki novi talas koji je gurao napred mlade umetnike. Nazalost toga danas vise nema.

  • gavrilovic Vreme: 25.05.2013 13:07h

    Naravno da ce svaki srpski cetnik da odvoji dve ovce da bi odbranio svoju koljacku proslost.Ovca po ovca i prepravlja se istorija.Verovatno ih i R.Bajic ima u svojoj porodici.Ja nemam.Moji su ginuli da bi odbranili zemlju od fasizma i kasnije da bi je izgradili.Ponosan sam na to i ja i moja deca.A vi se cupajte kako znate.Nije vam lako.Mnogo srpske dece je preklano njihovim nozevima.Valjda ce i to da prikaze autor Rados Bajic.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP