Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Estrada

PREMIJERA U KRAGUJEVCU

Radoš Bajić: „Ravna Gora“ će otvoriti velike rasprave i sučeljavanja! (FOTO)

Autor: B.Nenković | 22.10.2013 - 13:00:00h | Komentara: 3

„Ja sam rekao šta sam imao! Ako vidite mir na mom licu, on najbolje govori o spokoju u mom srcu“- ovim rečima je preksinoć u Kragujevcu na predpremijeri autor Radoš Bajić pozdravio publiku u Kragujevcu koja je prva videla početak dramske trilogije „Ravna Gora“ . Bajić, koji potpisuje scenario i režiju, kaže da će se posle ove serije u Srbiji otvoriti „ velike rasprave i sučeljavanja“.

Aleskandar Srećković sa Bajićem

Aleskandar Srećković sa Bajićem | Foto: Biljana Nenković

Serija je, kako kaže njen autor, istorijski tačno citirala dramatične događaje sloma Kraljevine Jugoslavije i početak i tok Drugog svetskog rata u Srbiji. Prvi deo trilogije ima deset jednosatnih epizoda, a publika u Kragujevcu premijerno je videla prvu pod nazivom „ Napad“ u kojoj je na filmski način dočarana drama noći uoči 6. Aprila i bombardovanja Beograda.

Bajic na premijeri zasmejavao Vladiku šumadijskog Jovana

Bajic na premijeri zasmejavao Vladiku šumadijskog Jovana | Foto: Biljana Nenković

 
-Bez ostrašćenosti, etiketiranja i osuda „Ravna Gora“ odaje počast najboljim slobodarskim tradicijama, ma kako one bile organizovane. Došli smo do neminovnog trenutka kada se mora progovoriti i po tome smo poslednji u Evropi. O istini se ćutalo sedamdeset godina. Odgovornost je velika i zbog toga što znamo da je stotine hiljada ljudi kaznjavano samo zato što su zagovarali istinu, rekao je Radoš Bajić.

Đordje Vukadinovic igra Kralja Petra

Đorđe Vukadinovic igra Kralja Petra: sa Bajićem i Ristovskim  | Foto: Biljana Nenković

Serija „Ravna Gora“ govori o porodici Taralić sa Suvobora čija se dvojica sinova na različitim stranama- jedan odlazi u četnike, a drugi u partizane. Mladi Kragujevčanin Stojan Đorđević tumači lik Žarka Taralića, a njegovog brata Vukadina, Nikola Aranđelović.

Lazar Ristovski i Mirko Babic

Lazar Ristovski i Mirko Babic | Foto: Biljana Nenković

 

-Posle ove serije biće velikih sučeljavanja, rasprava, okruglih stolova. Ali nije na nama da se bavimo politikom. „Ravna gora“ je igrana serija koja se temelji na neminovnim i proverenim istorijskim činjenicama i događajima, kaže Bajić.

Miloš Biković glumi poručnika Garića

Miloš Biković glumi poručnika Garića | Foto: Biljana Nenković

U seriji lik Draže Mihajlovića tumači Nebojša Glogovac, dok lik Tita igra Dragan Bjelogrlić. Ceo projekat pripreman je četiri godine, a snimanje po celoj Srbiji trajalo je više od godinu dana. Preko 600 glumaca, montažera, snimatelja i statista činilo je filmsku ekipu. Na crvenom tepihu u Kragujevcu pojavili su se glumci koji igraju u prvoj epizodi. Poručnika Garića igra Miloš Biković, dok je Nenadu Okanoviću pripala uloga posilnog Milisava.

Nenad Okanović sa Vladikom Jovanom

Nenad Okanović sa Vladikom Jovanom | Foto: Biljana Nenković

Glavu porodice Taralić igra kragujevački glumac Mirko Babić. Ulogu kralja Petra II dobio je mladi Đorđe Vukadinović. Bajić je u seriji oživeo lik oficira i monahiste Bore Mirkovića. Ulogu ovog velikog tragičara koji je javnosti malo poznat, igra Lazar Ristovski. Mirković je u noći uoči bombardovanja tadašnjoj vladi doneo vest da Englezi odustaju od formiranja Balkanskog fronta i da je kraljevina prepuštena na Hitlerovu milost i nemilost.

Radoš Bajić i Lazar Ristovski sa gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem

Radoš Bajić i Lazar Ristovski sa gradonačelnikom Kragujevca Veroljubom Stevanovićem | Foto: Biljana Nenković

 

Stojan Đorđević tumači lik Žarka Taralića

Stojan Đorđević tumači lik Žarka Taralića | Foto: Biljana Nenković

Kragujevac prvi pomogao!
Najviše scena snimano je u Šumadiji, a Bajić kaže da bez grada Kragujevca i pomoći gradonačelnika Veroljuba Stevanovića ove serije ne bi bilo.
-Ko zna ko će stati ispod drveta „Ravna Gora“ ali nikada nećemo zaboraviti ko je stao prvi. Počeli smo snimanje u najgore moguće vreme. Krpili smo, natezali se, mučili, dovlačili...Spoticali su nas i prekorno gledali, ali izdržali smo, kaže Bajić.

Poslednji komentari
  • Митрофан Фустић Морија Vreme: 22.10.2013 13:15h

    За крст часни и слободу златну!

  • duda Vreme: 22.10.2013 16:20h

    Nadam se da će Rados verno preneti sve sto je bilo i kako su sve desavalo, ima jos zivih ako ne učesnika ali njihovih naslednika, priče koje ja znam koje mi je deca pričao i otac znaju i moja deca iako "pobednici" imaju svoju priču i sav ovaj haos za nama od 20.tak godina je posledica njihove "pobede"...

  • ljiljana andonovic Vreme: 24.11.2013 18:29h

    verujem da ce serija zaista pokazati pravu sliku kakvi su bili ravnogorci a i njihov vodja cica Draza koji je branio srpski narod. Ja znam pravu istinu jer sam ja cerka pok.ravnogorca Alekse Aleksica iz sela Dragusice opst.Knic. Zato bih volela da se upoznam sa Radosem Bajicem i ako mozete volela bih da mi u tome pomognete.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP