Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Estrada

VELIKI ALO! SERIJAL

Šaban Šaulić otvoreno: Pevao sam i plakao dok su mi sahranjivali oca!

Autor: Biljana Radulović | 15.04.2014 - 19:00:00h | Komentara: 3

Da bi postao kralj narodne muzike, Šaban Šaulić morao je da pređe trnovit put, a u eksluzivnoj ispovesti za „Alo!“ otkriva da je oduvek želeo da bude fudbaler, dok mu je muzika bila usputni hobi, u kom danas briljira. Šaulić prvi put otvara bolnu temu i priča kako ni danas ne može sebi da oprosti što oca nije sahranio zbog turneje u Australiji, dok je isto tako zbog posla propustio sahranu omiljenog strica.

Ne planira da  se penzioniše:  Šaban Šaulić

Ne planira da se penzioniše: Šaban Šaulić | Foto: Emil Čonkić

 Šaban je svoj put do uspeha započeo kao fudbaler u klubovima Polet i Mačva, gde je bio jedan od najboljih igrača, zbog čega su ga zvali da pređe u njihov Levski.

Nekad: Šaulić sa porodicom...

Nekad: Šaulić sa porodicom... | Foto: privatna arhiva

 - Otac se bavio nekom lutrijom, a majka prodavala igračke, pa su često bili po vašarima. Sestra me je čuvala, a pevušio sam onako, za svoju dušu, što je stric prepoznao kao talenat. Bio je poznati baja u gradu i svaki put kada bi me pozvao da nešto otpevam njemu i društvu dok banče u kafani nisam smeo da odbijem. Tako me je kada sam imao 17 godina čuo Buca Jovanović, koji mi je već naredne godine pomogao da snimim prvu ploču - prepričava Šaban svoje početke, i dodaje za koje je pesme dobijao najveći bakšiš.

...I sad

...I sad | Foto: Zoran Ilić

 - Za one tugaljive, koje diraju u dušu onog koji sluša. Najveće bakšiše dobijao sam po svadbama u Italiji i Francuskoj dok pevam svoje autobiografske pesme „Lepi dani mog detinjstva“, „S namerom dođoh u veliki grad“, „Dva galeba bela“, ali su, ipak, moj najveći bol prepoznali u pesmi „Ilda i Ahmet“, u kojoj se pominju moja pokojna majka i brat. Svaki put, dok je pevam, srce mi se stegne, a bol probada dok ne krenu suze. Retko kada sam uspevao da je otpevam do kraja, a da mi glas ne zadrhti. Gosti su videli moju muku, moju tugu i dobro me nagrađivali za tu pesmu. Vremenom sam očeličio, pa je danas mogu otpevati bez suza - priznaje Šaban, koji je zbog posla propustio bitne trenutke u životu.

Šaban na  početku  karijere

Šaban na početku karijere | Foto: Miloš Perić

 - Desilo se iznenada da mi je otac umro, dok sam bio na turneji u Australiji, a tek sam otpevao dva manja grada. U to vreme se išlo zbog Melburna i Sidneja, i nema povratka dok se ta dva velika koncerta ne održe. Tada je sa mnom bio sportski komentator Marko Marković, koji mi je i preneo tu strašnu vest, kao i činjenicu da mi nema nazad. I danas sebi ne mogu da oprostim što oca nisam sahranio i nisam bio tu na njegovom poslednjem oproštaju. Dana kada je sahranjen, pevao sam i plakao u isto vreme, stajao sam na bini i nisam znao šta radim koliko mi je bilo teško. Pevao sam dok se u meni svakim stihom sve rušilo. Isto mi se desilo i sa stricem kojeg sam obožavao. Umro je 30. decembra, a ja sam morao da pevam sutradan, kada je sahranjen, jer je bio doček Nove godine. Htele su me takve situacije koje i danas pamtim i ostavile su dubok trag u meni. Obojica su umrli u zao čas - otkriva kralj narodne muzike.
- U mnogo slučajeva bilo je teško izaći posle takve najave i toliko godina nositi se sa tim da morate biti najbolji. S druge strane, to mi je i davalo snagu i veru da se moj rad poštuje i ceni. Što se tiče prinčeva, ima ih dosta, ali ako bih nekome baš morao krunu da predam, onda bi to bio Saša Matić. Ali je ništa manje ne zaslužuju Haris Džinović, Ljuba Aličić, Šerif Konjević, Miroslav Ilić i drugi - ističe Šaulić, koji je svojevremeno pomogao mlađim kolegama u karijeri, ali mu nikada nisu rekli hvala.
- Bilo je mnogo takvih, ali ih ja neću imenovati, sami će se oni pronaći. To je greh od Boga, a oni neka žive u miru. Momci koje sam izveo iz kafane 20 godina ne mogu da se sete da mi kažu samo hvala. Ispada sada kako im bog, a ne Šaban pomogao, kao da sam ja bilo ko, pa ih sramota da kažu da sam ih izveo na pravi put, ali neka. Doveli su do toga da sam prestao to da radim i petljam se da komponujem za te mlade, jer nisam ispoštovan - objašnjava Šaban koji ne pomišlja da se penzioniše.

Muzika mu u početku bila hobi: Šaulić

Muzika mu u početku bila hobi: Šaulić | Foto: Goran Srdanov

 - Pa, ko bi onda pevao?! Glas me služi bolje nego ikad, jedino me putovanja ubiše, ali mi moja publika ne da da stanem. Gordana mi svaki dan zakazuje nove nastupe, tako da nisam ni imao vremena da razmišljam o povlačenju - iskren je Šaban, koga su pratili skandali da su ga u Beču šamarali gosti i kako ima ljubavnicu u „Zvezdama Granda“.

- I posle toliko godina nisam naučio da laži o sebi pročitam sa osmehom, uvek se iznova potresem. Pa, ja sam tih i miran, zar mislite da bih varao suprugu i tukao se sa kojekakvim ljudima. Sreća, i Gordana je pametna žena, pa se ne uzrujava oko takvih napisa, zna ona sa kim živi i ko sam ja. Svakog marta se spakujem i dođem u ovaj moj vilajet u Krčedinu, a Gordana dolazi često vikednom, ako ima ulova. Sada mi je i zdravlje dobro, evo, pre neki dan sam bio na kontroli zbog zapušenja ove aorte i nema potrebe, za sada, za operacijom. Moram da vodim računa, pa i ako se pogorša stanje, operacija je rutinska - kaže Šaulić, koji je ponosan što je ćerka Ilda krenula njegovim stopama.
- Mislim da joj nije teško, brzo je ušla u štos i svi je poštuju. Mislim da je svojim suptilnim glasom, skromnošću i lepim i odmerenim oblačenjem raskrčila sebi put na muzičkoj sceni, bez mene. Ja je samo savetujem da ne juri vrh, već da sve ide svojim tokom - rekao je Šaulić.

Goca mi da neku crkavicu da se ne mangupiram!

Šaban ne krije da je njegova supruga zadužena za finansije u kući, ali i za njegovu karijeru.

Obožava suprugu:  Šaban i Gordana

Obožava suprugu: Šaban i Gordana | Foto: Dimitrije Goll

 - Ona ih vodi od prvog dana i svaka joj čast. Ja sam lake ruke što se čašćavanja tiče i kada se okupi društvo u kafani, ne dozvoljavam niko da plati, osim mene. Mnogo sam novca tako proćerdao. Sada su pare kod Goce, ona mi da neku crkavicu da se mnogo ne mangupiram i zahvaljujući njoj se kućimo. Ona zaslužuje da potroši sve što zaradim, ali nije rasipnica. Ne prati trend po svaku cenu, kao pojedine žene, dok na putovanjima uvek insistiram da kupi nešto što joj se dopadne, iako ona misli da je ponekad taj detalj skup. Dešavalo se da joj se svidi neka stvar, ali kada vidi cenu, odustane jer je skupa, onda ja, krijući, dam znak prodavačici da je skloni, pa se vratim da kupim.

Umesto bakšiša su mi davali drogu!

Kralj narodne muzike slobodno govori na koji način se susretao sa drogom u svojoj karijeri.

- Znali su u tim folkotekama da mi kesicu droge ubace u džep kao bakšiš, ali to primetim, pa im diskrtno kažem „bolje uzmite to što ste mi stavili u džep, vi ćete ga barem prodati, a ja ću ga baciti u WC šolju“, iako su mi objašnjavali da je to čist prah. Veliki sam protivnik toga, jer deci od te rabote koristi nema, još ovi što se bodu iglama, to su tek budalaštine. Pijan čovek će se otrezniti, a narkomana možete naći metar ispod zemlje. Uverio sam se milion puta kako moje kolege zbog droge i alkohola gube glas i uništavaju karijere, budaleteine jedne. Hvala Bogu, svoju decu sam uvek držao dalje od takvih stvari, jedino se Mihailo sada mangupira, pa puši one debele cigare - tompuse. To je valjda sada neki fazon da budu viđeniji u društu, ma ne razumem ih - rekao je Šaulić.
 

Sutra: Lepa Brena, ekskluzivna ispovest

Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 15.04.2014 19:13h

    saban je legenda

  • misko Vreme: 16.04.2014 00:26h

    Lepa prica sabane..samo malo lagis.Nisi ti bas tako cist a to da si prevario zenu pa naravno..il si zaboravio ,il se pravis lud ..znamo se brate...babarogo...

  • mile Vreme: 16.04.2014 01:53h

    o da li je on to rekao "bolje uzmite to što ste mi stavili u džep, vi ćete ga barem prodati, a ja ću ga baciti u WC šolju"?!?!?!?

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP