Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Estrada

OPORAVLJA SE

Snežana Dakić: Vozila sam auto dok sam proživljavala moždani udar!

Autor: S.D. | 11.11.2013 - 15:15:00h | Komentara: 3

Popularna voditeljka Snežana Dakić je pre neki dan dok se vraćala sa treninga u toku vožnje osetila, zamagljenje pred očima smetala su joj svetla semafori, ona je pomislila da joj nije možda pao šećer, ali ne. Ona je doživela slab moždani udar,tokom vožnje, ali na svu sreću sve se dobro završailo.

Voditeljka je posle svega otvoreno pričala za magazin Hello o svemu što je proživela tih dana. 

Sve se normalizovalo, nisam osetila nikakav napor i završila sam trening, ali su mi se pri vožnji jako razlivala svetla. Smetali su mi farovi, semafori, osvetljenje na instrument-tabli. Pošto me ništa nije bolelo, pomislila sam da mi je pao šećer, naročito što mi je posle limunade sa medom bilo dobro. Kasnije me zabolela glava i uvo i osećala sam tup bol sa prednje strane vrata. Mislila sam da je virus, pošto je moj muž osetio iste simptome pre dve nedelje. Popila sam brufen prespavala i sutra se osećala potpuno normalno. Odmah sam izvadila bris iz grla i krv da vidim da li je reč o virusnoj ili bakterijskoj infekciji Osećala sam se dobro, ali mi je u jednom trenutku opet zasmetalo jaka sunčeva svetlost i periferni vid mi je postao mozaičan. Otišla sam na pregled Kardiovaskularnu bolnicu „Dedinje“ na skener, jer lekarka nije videla protok krvi u toj karotidi.

Uplašena  za svoje  zdravlje: Snežana  Dakić Mikić

 Snežana Dakić Mikić | Foto: Rajko Ristić

Rekla „Ne brinite, imamo stentove“, što je ukazivalo na hitnu operaciju. Tu sam se rasplakala. Na Dedinju su mi hitno skenirali glavu i vrat i rekli: „Imali ste sreću što se niste šlogirali“. Kada rekonstruišem ceo događaj da sam bila na treningu, gde sam nekim naglim pokretom mogla da nagnječim krvni sud, oduzela sam se od straha. Rekli su mi da operacija nije neophodna. Kad mislite da ste potpuno zdravi, a dođete u stanje gde je pitanje života i smrti, iz čista mira i iz odlične forme, nimalo vam nije svejedno. Uputili su me na neurologiju na Urgentnom centru, gde su me primili na odeljenje za moždani udar. Zvuči zaista kao horor film. Najgori deo je što u tom trenutku ne znamo tačno poreklo zakrečenja, a moglo bi biti veoma opasno.  To mi je bilo neshvatljivo budući da kod mene ne postoji nijedan faktor rizika: nikada nisam imala povišen holesterol, trigliceride ni povišen krvni pritisak. Hranim se zdravo i bavim se sportom, primer sam zdravog života. Ispostavilo se da i nije pitanje kvaliteta krvi, nego samog zida krvnog suda, koji se raslojio i formirao hematom, a to je već stvar genetske predodređenosti. Da sve bude apsurdnije niko ne zna zbog čega to nastaje može biti od udarca koji nisam imala. Sa ovakvim povredanma dolazili su i sportisti. Nisam znala da tako beznačajne sitnice mogu da utiču na krvne sudove na vratu.
Da li ste se uplašili u tom trenutku?

Naravno da sam se uplašila. Delovalo je kao najava prekida normalnog života, kao ulaz u neizvesnost. Hvala Bogu što sam imala najavu komplikacije i što sam na vreme odreagovala i otišla na pregled. Mogla sam da zanemarim ili pogrešno protumačim problem, kao što to većina čini.

Kako je reagovao vaš suprug?

Zabrinuo se, mada je kao i uvek, ostao pribran. Ja sam na pregled otišla sama, pa sam ga pozvala da me vozi u bolnicu. Stanje je stvarno bilo zabrinjavajuće.

Da li ste nekako mogli da sprečite pojavu takvog zdravstvenog problema?

Naravno da sam odmah počela da prekorevam sebe kako deset godina nisam išla na kolordopler krvnih sudova i kako već dve godine kanim da odem u privatnu kliniku na preventivnu magnetnu rezonancu, na koju sam već vodila mamu, a i moj suprug Vlada se redovno pregleda. Inače u ovom svetu pretećih neizlečivih bolesti i prevencije, ja sam stvarno savesna i redovno se kontrolišemo ja ginekološki, pratim štitnu žlezdu i dojke, krv i mokraću. Više brinem za zdravlje majke, koja je stara i sve joj pomalo fali, kao i o kćerki, koja je alergična na mleko i mlečne proizvode i stalno sam u grču zbog njih. Takvi pregledi obično se kod zdravih ljudi rade jednom godišnje

Postoji li mogućnost da vam taj zdravstveni problem prouzrokuje neke ozbiljnije posledice?

Nadamo se da ne, ako se pridržavam terapije i ne naprežem previše.

Da li sada na neke stvari drugačije gledate?

Naravno. Isuviše nebitnih sitnica je počelo da mi ide na živce, stvaraju mi nervozu i ometaju doživljaj lične sreće i uspeha od situacija u saobraćaju do raznih rokova. Što se tiče posla, volim da radim i to me ispunjava. Radim dva posla, jer tako želim i mislim da mogu, a ne zato što mi je nužno. Pored posla ja imam malo i nestašno dete imam poželjnog i uspešnog muža, a takođe moram da budem i dobra ćerka  maćeha muževljevoj deci i naravno dobra snajka. I kada na sve to dodate borbu za ravan stomak, zategnutu kožu bele zube bubuljice, borbu protiv krive kičme. Mada sam navikla na brojne obaveze moram da priznam da sam opterećena biće nekih rezova u svemu, ali sada kolikih još ćemo videti.

Poslednji komentari
  • nedjo Vreme: 12.11.2013 01:46h

    bice sve ok

  • Marija Vreme: 12.11.2013 10:55h

    Zelim ti brz oporavak Snezana i da se sto pre vratis na TV ekrane sa svojom emisijom, nedostajes.

  • Obradovic Vreme: 12.11.2013 15:34h

    Snezana,slusaj pazljivo,to se meni dogodilo pre sest godina i ja sam kao i ti bio neozbiljan da bi posle par meseci doziveo laksi mozdani udar,ali sam jako brzo u roku od mesec dana otisao na operaciju karotide i sada se kao osecam dobro.Dobro je u smislu da sam pokretan,ali vizuelno sam propao,leva strana lica deluje slabije od desne vidno,poceli su zubi da mi se klimaju i verovatno pocetak paradentoze,lako se zamaram i sada u poslednje vreme poceo je secer da me spopada.Sta sam ovim hteo da kazem,mlada si,uozbilji se i akomozes idi u bolnicu "sveti sava"kod dr.Aleksica na pregled karotida,naravno ako jos radi,da njega nije bilo ja bih bio mrtav covek,Sve najbolje,pozdrav cika Cale....

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP