Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Estrada

JOVAN PAVLOVIĆ I MARKO MARKOVIĆ PROMOVIŠU NAŠU ZEMLJU

„Turbo Srbija” za norveške osnovce! (VIDEO)

Autor: Gane Đorđević | 19.06.2013 - 11:04:00h | Komentara: 0

Muzički spot pod nazivom “Turbo energija”, koji promoviše Srbiju u naredne dve godine, imaće priliku da pogledaju svi norveški osnovci u sklopu projekta “Muzika Balkana”, koji u zemlji vikinga predvodi naše gore list, kompozitor Jovan Pavlović!

Krenuo očevim stopama:  Marko, sin Bobana  Markovića

Krenuo očevim stopama: Marko, sin Bobana Markovića

Kako je “Alo!” već pisao, ovaj profesor, koji na konzervatorijumu u Tronhajamu predaje improvizaciju i ritmiku balkanske muzike, jedan je od najpopularnijih kompozitora za decu u Norveškoj. Sem dva CD-a, koja su nagrađena najprestižnijim nagradama, on je u poslednjih desetak godina organizovao i četiri muzičko-scenska projekta koja su omogućila đacima osnovnih i srednjih škola da se upoznaju s muzikom drugih naroda.


Svirao na svadbi norveške princeze


Pavlović na konzervatorijumu u Trondhajmu predaje improvizaciju i ritmiku balkanske muzike. Pored rada na fakultetu, svira u nekoliko bendova, piše muziku i aranžmane za orkestre i horove. U Norveškoj je veoma cenjen, pa je nekoliko puta nastupao u njihovom parlamentu, a svirao je i na banketu povodom venčanja norveške princeze Marte Luiz.

- Norveška ima najrazvijeniju muzičku scenu u Evropi ne samo zato što su ovde ljudi talentovani i zainteresovani za muziku, već i zbog velikih ulaganja njihove države u muzičko obrazovanje. Zbog toga svi Norvežani od malih nogu imaju priliku da uživo čuju i upoznaju različite muzičke stilove, pa je ovde broj obrazovanih muzičara znatno veći od proseka koji važi za ostale evropske države - objašnjava kompozitor.

“Muzika Balakna” je njegov najnoviji projekat, čija će realizacija otpočeti uskoro, a do kraja 2015. godine Pavlović planira da zajedno s trubačem Markom Markovićem obiđe sve osnovne škole u Norveškoj. U sklopu projekta đacima će biti prikazan i spot ove dvojice virtuoza čije je snimanje u Srbiji platio “Rikskonsertene”. To je inače prvi takav projekat koji je ova najveća instuitucija kulture u Norveškoj finansirala van granica zemlje.

Jovan Pavlović i Boban  Marković, scene iz spota

Jovan Pavlović i Boban Marković, scene iz spota

 
- Spot je snimljen na različitim lokacijama i odlična je reklama Srbije. Mislim da će norveški đaci moći da osete specifičnu atmosferu koju donosi muzika sa ovih prostora - kaže muzičar.

Pavlović punih pet godina svira u jednom od najpoznatijih norveških bendova koji izvode muziku za decu. Često nastupa na tamošnjoj televiziji, a do sada je sa ovom grupom svirao na desetine koncerata, koji su po pravilu uvek rasprodati.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP