Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Estrada

SERIJA „VOJNA AKADEMIJA“ MNOGIMA ODREDILA ŽIVOTNI PUT

Zbog nas devojke hoće u vojnike!

Autor: IVANA DIMITRIJEVIĆ | 11.04.2014 - 18:00:00h | Komentara: 3

Bliži se kraj školske godine i vreme kada školarci odlučuju o svom životnom pozivu. Prethodnih godina je interesovanje bilo usmereno na medicinu, pravo, ekonomiju, arhitekturu i uglavnom su zanimanja bila podeljena na muška i ženska. Ove godine je Vojna gimnazija ujedinila dečake i devojčice. Iako gimnazija prima 90 učenika, na konkurs se prijavilo 1.600 učenika, od kojih je 800 devojaka. Da li je na devojčice presudan uticaj imala serija „Vojna akademija“, pitali smo glumca Bojana Perića, koji igra lik Stošića…

Vojna Akademija

Bojan Perić

Drage dame, spremite
se za napornu obuku,
visok nivo discipline,
pasulj i činjenicu da ćete
jednog dana biti ponosni oficiri, poručuje glumac Bojan Perić

- Putem serije je u velikoj meri popularizovano, a na neki način čak i demistifikovano postojanje vojnoobrazovnih institucija. Iako to nije bio primarni cilj serije, već priča o drugarstvu i nekim ispravnim vrednostima, drago mi je što je veliki broj naših mladih ljudi kroz naše likove i dogodovštine otkrio i postojanje jedne časne profesije o kojoj nismo baš preterano znali do sada. Ja sam se sreo sa vojnim školstvom i celokupnim sistemom odbrane tek na pripremama za snimanje, ali gledano sada, kada je ta naša pričica gotova, izuzetno mi je drago što sam doprineo da se jedna takva institucija u ovakvoj meri otvori za javnost - kaže Bojan.

Vojna Akademija

Iako Vojna gimnazija prima samo 90 učenika, na konkurs je prijavljeno 1600, a od toga 800 devojaka

Serija „Vojna akademija“ je možda na najbolji način prikazala devojkama koji profil ličnosti se odlučuje za ovaj poziv, pa je možda baš to razlog što su od ukupnog broja prijavljenih polovina devojke.

- Kao i na civilnim fakultetima, postoje razni profili onih koji pohađaju Vojnu akademiju. Likovi koji se pojavljuju u seriji jesu zasnovani na istinitim likovima i zanimljivim događajima koji su se desili u 164 godine dugoj tradiciji te institucije, ali ne treba zaboraviti da je veliki deo onoga što se vidi u seriji posledica dramske radnje. Svakako je realnost malo drugačija i niko od toga ne beži, ali isto tako ne verujem da bi serija bila uspešna u ovoj meri da je isključivo prikazivala sklapanje i rasklapanje pušaka, vojnotaktičku obuku i jutarnje postrojavanje - kaže Bojan.

Vojna Akademija

I Vlado voli kadetkinje 

- Ako gledamo seriju kao jedini razlog prijavljivanja za neku od vojnoobrazovnih institucija, mišljenja sam da će veliki broj kandidata otpasti već na prijemnom. Kao što je prikazano u seriji, prijemni ispiti su kompleksni, iziskuju vrlo dobre proseke tokom prethodnog obrazovanja, dobru fizičku i pre svega izuzetnu mentalnu spremu. Dakle, ko stvarno želi, taj će se spremiti i upisati. Vojni poziv je poput glumačkog, bira se samo kada stvarno želite time da se bavite. Zato, drage devojke, spremite se za napornu obuku, visok nivo discipline, pasulj i činjenicu da ćete jednog dana kada prođe đačko doba i uspešno okončate svoje školovanje, biti ponosni oficiri svoje države - dodaje on.

Vojna Akademija

Serija ne prikazuje na realan način sve što se dešava u vojnoj školi.
Nije sve tako zabavno, upozoravaju psiholozi

Serija, ali i siromaštvo

Za vreme školovanja, učenicima i kadetima su obezbeđeni besplatan smeštaj i ishrana u internatima Vojne akademije i Vojne gimnazije kao i celokupna nastavna literatura. One koji završe školovanje na Vojnoj akademiji i Medicinskom fakultetu, VMA prima u profesionalnu vojnu službu i dobijaju čin potporučnika. Psiholog Jelena Vlajković kaže da je upravo to jedan od razloga što je ove godine tako veliko interesovanje za vojne škole.


- Ponovo postajemo veoma siromašna zemlja, kao i posle Drugog svetskog rata. Mnogi momci, pošto devojke tada nisu mogle da idu u vojnu školu, prijavljivali su se u vojsku zbog besplatnog školovanja i obezbeđenog posla posle toga - kaže Jelena koja se slaže sa pretpostavkom da je serija „Vojna akademija“ u velikoj meri uticala na izbor devojaka.


- Sasvim je sigurno da je serija imala uticaja na izbor tih mladih ljudi. Ipak, serija ne prikazuje na realan način sve što se dešava u vojnoj školi. Nije sve tako zabavno. Devojke, pa i momci, koji nisu spremni na fizičke i psihičke napore, ne treba da se opredeljuju za tako važnu i tešku profesiju.
 

Poslednji komentari
  • djordje Vreme: 11.04.2014 19:32h

    Da,da i ja sam cekao seriju zvezdane staze da bih se prijavio da idem na mesec i mars.

  • Sasa Vreme: 11.04.2014 20:39h

    Tacno je da se mladi prijavljuju jer imaju besplatno skolovanje i obezbedjen posao. Jedan deo se prijavljuje i zbog ljubavi prema vojnom pozivu. Sto se tice serije i kako je u njoj prikazana vojna akademija to je bruka i sramota. Goru seriju odavno nisam gledao.

  • probojac Vreme: 11.04.2014 23:57h

    u kakvoj zabludi zivi ovaj momak!pa normalno da ce hrliti ka akademiji ko muve na g.zato sto nemaju gde jer je drzava bedna i jadna!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP