Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svetski džet set

ČUVENI GLUMAC NIJE IMAO SAMO PSIHIČKE PROBLEME

Dotukao ga Parkinson!

Autor: Ekipa Alo! | 16.08.2014 - 07:02:00h | Komentara: 1

Robina Vilijamsa je, izgleda, dotuklo to što je pored teške depresije i anksioznosti, s kojima se borio godinama, imao i Parkinsonovu bolest. Njegova supruga Suzan Šnajder saopštila je da je glumac patio od te nezilečive bolesti i da je bio trezan u trenutku kada je izvršio samoubistvo.

Robin Vilijams

Robin Vilijams | Foto: Profimedia

„Robin je proveo veliki deo svog života pomažući drugima. Bilo da je zabavljao milione na sceni, filmu, televiziji, bilo da je glumio za vojsku na ratištu ili tešio bolesnu decu. Robin je uvek želeo da se smejemo i da se manje plašimo.
Nakon njegove smrti, svi mi koji smo ga voleli smo pronašli malo utehe u neverovatnoj podršci miliona ljudi koji su se divili njegovom radu i čije je živote dotakao. Njegovo najveće nasleđe, pored troje dece, jeste i radost i sreća koje je nudio drugima, pogotovo onima koji su vodili privatne bitke.


Robinova trezvenost nakon godina poroka je bila netaknuta, iako je imao problema sa svojim unutrašnjim bitkama, depresijom, kao i sa ranom fazom Parkinsonove bolesti, Robin nije želeo da to javno kaže.

Neutešna: Robin Vilijams  sa suprugom Suzan Šnajder

Neutešna: Robin Vilijams sa suprugom Suzan Šnajder | Foto: Profimedia


Naša jedina nada u ovom mračnom trenutku, jeste da će drugi naći snage da potraže negu i podršku koja im treba da im pomogne u bitkama koje biju u nadi da će se manje plašiti“, navodi se u saopštenju Suzan Šnajder.

Inače, zvanični rezultati obdukcije koji bi trebalo da pokažu da li je glumac bio pod dejstvom alkohola i/ili opijata, još nisu saopšteni. Policija je ranije potvrdila da je Vilijams nađen obešen o kaiš i da mu je jedan članak na ruci bio prerezan.
Prerezana ruka nije glavni uzrok njegove smrti, koja je izazvana „samoubistvom gušenjem izazvanim vešanjem”, rekao je poručnik Kit Bojd, šef okruga Marin, na konferenciji za štampu. Bojd je rekao da nema očiglednih tragova borbe, ali da se istraga nastavlja.

Boluju i Muhamed Ali i Majkl Džej Foks


Od Parkinsonove bolesti boluju i neke slavne ličnosti, poput boksera Muhameda Alija i glumca Majkla Džej Foksa.
Ali je brzo nakon prestanka karijere oboleo od te bolesti, koja je poslednjih godina uveliko oštetila njegov nervni sistem. Pretpostavlja se da je razvoju bolesti doprinelo dugogodišnje bavljenje boksom i veliki broj primljenih udaraca. S druge strane, Foksu je bolest dijagnostikovana 1991, a on je to javno saoštio 1998. Pošto su se simptomi bolesti pogoršali, on je 2000. prestao da se aktivno bavi glumom. Od Parkinsona je bolovao i pokojni papa Jovan Pavle II.

Kako izgleda Parkinsonova bolest?

Parkinsonova bolest je progresivni poremećaj nervnog sistema, koji utiče na kretanje. Razvija se postepeno, a počinje sa blagim tremorom ruke. Parkinsonova bolest se razvija u pet faza. Za ovu bolest ne postoji lek.
1. faza - Pacijent ima blage simptome koji iz dana u dana stvaraju neprijatnost prilikom obavljanja poslova. Javljaju se tremor i drhtavica u ekstremitetima.
2. faza - Simptomi počinju da zahvataju udove i obe strane tela. Obično se javljaju problemi sa hodanjem i održavanjem ravnoteže, kao i nemogućnost uobičajenog obavljanja fizičkih aktivnosti.
3. faza - Bolest postaje teža, neki pacijenti gube mogućnost da hodaju pravo ili da stoje i primetno je usporavanje pokreta.
4. faza - Javljaju se ozbiljniji simptomi. Hodanje je još moguće, ali je veoma ograničeno i često praćeno krutošću i usporenošću pokreta. Tokom ove faze većina pacijenata ne može da obavlja svakodnevne poslove, a često nisu ni sposobni da sami žive. Moguće je da nestanu tremori i drhtanje.
5. faza - Poslednja faza Parkinsonove bolesti dovodi do toga da pacijenti ne mogu više da hodaju i stoje, kao i da se brinu o sebi. Neophodna im je celodnevna nega.

Poslednji komentari
  • Buba Vreme: 17.08.2014 01:12h

    Svega toga ne bi bilo da nije u mladosti imao problema sa zavisnoscu od kokaina. Tako svima za nauk dokle ta droga dovodi do depresije I óvih ostalih bolesti.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP