Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svetski džet set

ROČIŠTE U PARIZU

Hrvati protiv Boba Dilana!

Autor: vecernji.hr | 13.05.2015 - 14:00:00h | Komentara: 2

Iako je američki muzičar Bob Dilan izbegao kaznu u Francuskoj zbog kontroverzne izjave o Hrvatima u magazinu "Roling stoun", o njegovoj oceni da "crnci mogu da osete rasistu baš kao što Jevreji mogu nacistu, a Srbi Hrvata" ponovo se raspravljalo i to puna četiri sata na sudskom ročištu u Parizu, piše "Večernji list".

"Obama se dobro oblači" - Bob Dilan | Foto: AP

U fokusu suda ovog puta je, precizira zagrebački dnevnik, optužba protiv izdavača francuskog izdanja časopisa "Roling stoun" Mišela Birnbauma koji, iako je ranije najavio sudu da će pozvati Dilana kao svedoka, to ipak nije učinio i citav proces se odvija bez umetnika, čija je izjava u osnovi samog spora.


Birnbaum se juče na sudu, navodi "Večernji", branio tvrdnjom da je Dilan umetnik i pesnik i da su njegove reči, pa i one u spornom intervjuu, jedna vrsta poezije, dok se njegov advokat pozvao, između ostalog, i na presudu haškog tribunala po međusobnom tužbama Hrvatske i Srbije za genocid.


Optuženi izdavač francuskog "Roling stouna" otkrio je još jedan zanimljiv detalj - rekao je da je Ivo Josipović, dok je bio predsednik Hrvatske, pokušao da nagovori Dilana da dođe na razgovor i da se ili izvini ili nekako drugačije izgladi spornu izjavu.


Birnbaum je dodao da je i on trebalo da bude pozvan na taj sastanak, ali je Dilan odbio da u tome učestvuje, pa od toga nije ništa bilo, piše zagrebački list.
Francuski sud presudiće o tužbi protiv magazina, u kojem je roker uvredio Hrvate 16. juna 2012, a francuski advokat hrvatskog porekla, koji je podnio tužbu u ime Predstavničkog veća hrvatskih ustanova i zajednice Francuske (CRIČF), Ivan Jurašinović kaže da je "zadovoljan jer je ovo prvi put u Francuskoj da se neko mora pravdati pred sudom zato što je uvredio Hrvate".
"To neka bude lekcija drugima", poručio je nakon ročišta Jurašinović, koji je očekivao se Dilan pojavi kao svedok kako bi objasnio što je mislio svojom izjavom.

Bob Dilan

Bob Dilan | Foto: Profimedia

 
Inače, prijava protiv američkog kantautora podneta je 2013. na osnovu francuskih antidiskriminacijskih zakona zbog "javne uvrede i podsticanja mržnje" na račun Hrvata. U razgovoru objavljenom 2012, roker je u intervjuu magazinu izjavio: "Ako u svojoj krvi imate robovlasnika ili pripadnika Kju Kluks Klana, crnci to mogu osetiti. To ostaje do današnjih dana. Baš kao što Jevreji mogu osetiti nacističku krv, ili kao što Srbi mogu osetiti hrvatsku krv.


Predistraga je otvorena u decembru 2013, da bi u aprilu 2014. predistražni sud odlučio da neće podići optužnicu protiv Dilana, već protiv izdavača časopisa Birnbauma, što je obrazloženo tvrdnjom da muzičar nije odobrio objavljivanje intervjua u francuskom, već samo u američkom izdanju, pa odgovornost leži na francuskom izdavaču.


Hrvatsko udruženje u Francuskoj traži simbolično obeštećenje u visini jednog evra i važnije im je da se Dilanova izjava osudi kao uvreda i podsticanje na mržnju, kao i da to jasno bude objavljeno u magazinu.

Poslednji komentari
  • hipik Vreme: 13.05.2015 14:08h

    Istina boli.

  • blučanka Vreme: 13.05.2015 15:52h

    Šta je pogriješio? Svi smo čuli izjave njihove Ruže.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP