Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svetski džet set

U TURSKOJ OČAJ, UMRLA SULEJMANOVA LJUBAV

Ja sam Hurem, smrt zove moje ime!

Autor: Marko Lončar | 07.05.2014 - 12:00:00h | Komentara: 1

Dok vi u našem dodatku TV ALO! uživate u početnim epizodama četvrte sezone serije „Sulejman Veličanstveni“, publika u Turskoj broji sitno do kraja veličanstvenog serijala. A pred sam kraj u Turskoj vlada masovni očaj! Jedan od najvoljenijih i najomraženijih likova, kontroverzna Hurem, umire!

Sulejman Veličanstveni

Sulejman je Hurem nadživeo osam godina, a posle njene smrti u sultanovom životu nije bilo druge žene

Mnogi su plakali sa sultanom, a gluma Halita Ergenča
ocenjena je kao besprekorna

„Ja sam Hurem. Večito različita. Voljena i omražena. Ona koja stvara i razara. Ona koja daje život i uzima ga. A sama sam od ropstva uspela da se popnem do vrha sveta. Prošla sam krot vatre i led. Ja sam ona koja je spaljivala i koja je gasila. Ja sam duh svih žena. Celo moje postojanje je sakriveno unutar moje ljubavi. Ja sam Hurem. Smrt zove moje ime. Osvrćem se i gledam iza sebe. Samo sam u ovoj ljubavi našla smisao svog života,“ Ovim monologom popularna Hurem predoseća da se njen kraj bliži i da je vreme za večni počinak. Njen voljeni sultan pati kao da sam umire. Seća se dana kada mu je prvi put pala u naručje, a onda Hurem definitivno napušta ovaj svet!

Publika je veoma teško podnela Huremin kraj uprkos svim njenim zlodelima, pa se u Turkoj plakalo kao nedavno posle smrti omiljenog princa Mustafe kojeg je pogubio sam sultan. Mnogi su ocenili glumu Halita Ergenča u tim scenama kao besprekornu jer je izgledao kao da se zaista oprašta prvo do sina, a sada i od voljene supruge.

Sulejman Veličanstveni

Ko je bila Hurem?

Njeno pravo ime, kao i njeno detinjstvo, nisu sasvim poznati. Pretpostavlja se da se zvala Anastasija ili Aleksandra Lisovska. Bila je poreklom sa teritorije današnje Ukrajine. Ibrahim-paša je iz zahvalnosti, svom prijatelju sultanu Sulejmanu poklonio mladu Rokselanu. Rokselana, koja je imala vatrenu crvenu kosu, opisana je kao nežna, vitka, ljupka i očaravajuća. Uz to je bila veoma inteligentna i vesela. Nije joj teško palo da privuče Sulejmanovu pažnju.
Uostalom, njena veselost je privlačila svakoga u haremu, zbog čega je brzo dobila nadimak nasmejana. Nije dugo potrajalo dok je postala i sultanova ljubimica u krevetu. Ubrzo se pokazala i kao dobar sagovornik i iskrena prijateljica. Sulejman je bio oduševljen Ibrahimovim poklonom. Sa Rokselanom je mogao da menja pesme ili da vodi političke diskusije. Sulejman je tako sve češće odlazio Rokselani i zanemarivao svoju glavnu ženu Mahidevran.
Rokselana je umrla 1558. godine i nije doživela da se ambiciozni i vlastoljubivi Bajazit u borbi protiv brata posvađa sa ocem i na kraju podigne pobunu protiv njega. Jedino dete koje, osim Džangizara, Sulejmana nije razočaralo bila je odlučna i samopouzdana ćerka Mirham, koja je kod Sulejmana preuzela ulogu svoje majke kao savetodavac i sagovornik. Sulejman je Rokselanu nadživeo osam godina, kada je na svom poslednjem pohodu u Ugarskoj umro 1566.
godine. Posle Rokselanine smrti u Sulejmanovom životu nije bilo druge žene. Bio joj je veran sve do smrti. Naredio je da se sahrani pored nje, u raskošnoj džamiji koju je dovršio 1557. godine.

TV ALO: SULEJMAN VELIČANSTVENI

Mustafa otkriva istinu, Rustem laže Sulejmana

Sulejman Veličanstveni

Afife pronalazi Sesiliju kako gleda u zvezde i naredi da je odvedu u palatu. Ona je odvede prd Hurem, koja traži da joj objasni ono što je nacrtala na papiru. Sesilija kaže da ona “čita” zvezde. Bajazit se žali ocu, koji je radije poverovao u Selimove laži nego u njegovu istinu, a zatim odlazi do Selimovog šatora i optužuje ga da je kukavica. Mahidevran vidi slomljeno ogledalo i pita se šta će se desiti u budućnosti, da li će ona biti odgovorna za neko zlo koje će se desiti. Rustem govori Sulejmanu da su pokušali da ubiju Mustafu i usmrtili njegovu trudnu konkubinu. Sulejman u to ne veruje i govori Rustemu da će leteti glave onih koji su odgovorni za to. Mustafa saznaje da je Rustem bio iza napada.

Sulejman Veličanstveni

Rustem predaje Sulejamanu lažno pismo u kojem se kao krivci za napad na Mustafu navode neprijatelji Otomanskog carstva. Sulejman je time šokiran i traži od njega da ga ostavi samog. Mustafa u ćeliji pronalazi mrtvog čoveka, za koga je Rustem rekao da je odgovoran za napad. Svi pozdravljaju Selima, koji odlazi u Manisu. Sesilija vidi konkubine, koje odlaze u Manisu i shvata da nije izabrana. Odlazi u Hureminu sobu i klečeći je moli da je pošalje u Manisu.

Hurem, nakon što od nje dobije potvrdu da će joj verno služiti, daje Sesiliji ime Nur Banu, što znači “princeza svetla”. Rustem dobija glavu čoveka kojeg je unajmio da ubije Mustafu, što znači da Mustafa zna sve. Hurem na svom krevetu pronalazi kutiju za nakit i kada je srećna otvori, šokira se kada u kutiji ugleda škorpiju...

Sutra na TV ALO!: Hurem sene oseća dobro, ali ne želi da to iko zna!
 

Poslednji komentari
  • xyZ Vreme: 07.05.2014 20:12h

    ETO SPOT_a ZA CECU ;)

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP