Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svetski džet set

NAGRADA NIŠVILA ZA PROMOCIJU DŽEZA POZNATOM GLUMCU I REDITELJU

Konstantin Klintu Istvudu!

Autor: Ekipa Alo! | 28.06.2013 - 14:20:00h | Komentara: 1

Na otvaranju ovogodišnjeg izdanja Nišvila, 15. avgusta, poznatom reditelju, glumcu i pasioniranom ljubitelju džeza Klintu Istvudu biće uručena specijalna nagrada za promociju džez kulture - statueta Cara Konstantina. U njegovu čast, na besplatnom Nišvil Muvi stejdžu biće prikazani Estvudovi filmovi, pre svih kultni “Bird” (sa Forestom Vitakerom u glavnoj ulozi) o legendarnom saksofonisti Čarliju Parkeru i dokumentarni “Blues piano”.

Klint Istvud

Klint Istvud i Rej Čarls

Poziv Istvudu  da bude specijalni gost festivala je upućen još početkom godine, a ukoliko on bude sprečen da dođe, nagradu će primiti njegov sin Kajl istvud - kompozitor i džez kontrabasista (koji još od dečačkih dana i glumi u očevim filmovima, a poslednjih godina i piše muziku za njih) koji će i nastupiti sa svojim bendom na Nišvilu.

Manje je poznato da Klint Istvud i komponuje, a kao klavirista i izvodi dobar deo muzike za svoje filmove, za šta je dobio nekoliko značajnih nagrada.

Klint Istvud

Klint Istvud i Džejmi Kalum

Septembra 2007. proglašen je počasnim doktorom Berklee College of music, a to priznanje, za koje kaže da mu je jedno od najznačajnijih u životu - uručeno mu je na Monterey jazz festivalu u čijem je menadžerskom bordu Klint Istvud već nekoliko decenija.

Kajl Istvud

Kajl Istvud

Osim pomenutih flimova “Bird” i “Blues Piano” na Nišvil Muve stejdžu će biti prikazan i njegov rediteljski prvenac iz 1971. godine “Play Misty for me”, u kojem Klint igra i glavnu ulogu - radijskog džez disk džokeja koga proganja opsesivna (a kako se ispostavlja i nasilna) slušateljka koja ga zove svake noći i traži da joj pusti kompoziciju “Misty” Erola Garnera.

Neke scene ovog filma (koji je kod nas prikazivan pod nazivom “Jeza u noći”) snimljene su tokom održavanja Monterej džez festivala. (Ovaj film je poznat i po pesmi “The first time ever I saw your face” koju izvodi Roberta Flack).

 
Poslednji komentari
  • zoran m. Vreme: 28.06.2013 19:32h

    Nadam se samo da doticni glumac,koga izuzetno postujem, uopste zna gde je Nis, i ko je bio car Konatantin!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP