Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svetski džet set

OTVARA INSTITUT ZA UMETNIKE

Marina Abramović traži pomoć! (VIDEO)

Autor: B92.net | 28.07.2013 - 11:40:00h | Komentara: 1

Marina Abramović, jedna od najcenjenijih svetskih umetnica, trenutno radi na osnivanju multidisciplinarnog MAI instituta, a u tome joj mogu pomoći zainteresovani iz celog sveta.

Njujork, Beograd, Amsterdam - Marina Abramovič

Njujork, Beograd, Amsterdam - Marina Abramovič | Foto: Reuters

“Više od dvadeset pet godina predavala sam na brojnim univerzitetima širom i nisam se nikako slagala sa njihovim metodama predavanja, naročito kada je performans u pitanju. Zato sam odlučila da u Hadsonu otvorim ‘Marina Abramović Institut’ (MAI) koji će biti namenjen mladim umetnicima, studentima ali i publici”, najavila je Abramović tokom svoje prošlogodišnje posete Beogradu.
Od tada je završen rad na prvoj fazi ustanove u koji je umetnica uložila približno milion evra, a za pomoć pri drugoj fazi obratila se poštovaocima njenog dela iz celog sveta, budućim suosnivačima MAI-a.
Na sajtu Kickstarter Abramović je postavila poziv svima koji su zainteresovani da ulože novac u MAI i ideju koju ovaj institut predstavlja, kao i u razvoj Metoda Marina Abramović. Kampanja prikupljanja novca 26. jula, sa ciljem da do 25. avgusta bude prikupljeno šesto hiljada dolara.

Samo tokom prvog sata kampanje prikupljeno je oko pet hiljada, dok je za prva dvadeset četiri sata iz celog sveta uplaćeno oko šesnaest hiljada dolara. Tim povodom Abramović je svim novim suosnivačima instituta poslala poruku:

<br>

"Dragi prijatelji i osnivači MAI-a,

U ovom trenutku protekla su 24 časa od početka Kickstarter-a. Prikupili smo skoro šesnaest hiljada dolara.

Veoma sam dirnuta ovako ranom podrškom koju ste dali kampanji i nadam se da ćemo nastaviti istom brzinom dok ne postignemo naš cilj.

Institut i ja najiskrenije cenimo podršku svih vas koji verujete u nas.

S ljubavlju,

Marina (i MAI)"

MAI će biti ustanova koja je posvećena ne samo performansu, umetničkom metodu i stvaralaštvu Marine Abramović, već i očuvanju najrazličitijih umetničkih disciplina kao što ples, pozorište, muzika, opera i budući, novi oblici umetničkog izražavanja.

"MAI će postati dom brojnim saradnjama između umetnosti, nauke, tehnologije i duhovnosti, dovodeći ova polja u prostor zajedničke konverzacije sa dugoročnim ciljem. MAI će obezbediti obrazovni prostor za brojne radionice, predavanja, rezidencijalne boravke i istraživanja", navodi se u opisu projekta.

Kao neki od ciljeva instituata navodi se sledeće:

· MAI će pozivati umetnike da predlože svoje sadašnje i buduće radove u oblasti performansa, plesa, pozorišta, filma, muzike, opere i drugih discipilina.

· MAI će obezbediti prostor i druge potrebne resurse za umetničke i naučne rezidencijalne boravke tokom kojih će se razvijati novi dugoročni projekti.

· MAI će organizovati predavanja, radionice, podržavati brojne inicijative van instituta, javne programe i dugoročne obrazovne časove, ali i osnovati biblioteku sa brojnim delima.

· Posetioci MAI-a će biti deo Abramović metoda koji će ih pripremiti za dela velikog trajanja.


Svako ko odluči da uloži novac u ovaj projekat, bilo da je u pitanju jedan ili deset hiljada dolara, postaje suosnivač MAI-a, i dobija svojevrsno priznanje i nagradu. Tako su za različite iznose uloga obezbeđeni simbolični pokloni koji će suosnivače uključiti u proces kreiranja MAI-a.

U zavisnosti od visine uloženog novca moguće je da osvojite i eskluzivan uvid u Abramović metod, obilazak MAI-a ili kreiranje umetničkog/naučnog dela sa Marinom Abramović. Zanimljivo je da je za one koji ulože maksimalnu sumu novca (deset hiljada dolara ili više) obezbeđen poseban poklon. U pitanju je vežba "Događaj uživo: Ništa" koja je opisana rečima: "Marina neće raditi ništa. Vi nećete raditi ništa. Vaše ime neće biti objavljeno javnosti."

Poslednji komentari
  • drušan Vreme: 04.12.2013 00:41h

    http://simplicisimus.blogspot.com/2013/12/marina-abramovic-manifest-umetnika.html

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP