Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svetski džet set

NOVI NEOBIČAN PERFORMANS NAŠE POZNATE UMETNICE

Marina osvaja London!

Autor: Ekipa Alo! | 11.06.2014 - 08:30:00h | Komentara: 0

Novi performans Marine Abramović, pod nazivom „512 sati“, umetničko delo dugog trajanja, biće otvoren danas u galeriji „Serpentajn“ u Londonu!

Svaki dan će biti drugačiji: Marina  Abramović

Svaki dan će biti drugačiji: Marina Abramović | Foto: FoNet

Reč je o najčistijem i najkontroverznijem događaju u njenoj karijeri. Tokom performansa koji je napravljen za ovu galeriju, poznata umetnica će, pomoću predmeta koje je sama odabrala, na različite načine uspostavljati interakciju sa posetiocima. Da bi na najkvalitetniji način doživeli performans i razumeli događaj, svi posetioci će na ulazu u galeriju morati da ostave svoje stvari - torbe, jakne, elektronsku opremu, satove i foto-aparate. Okruženje u galeriji biće jednostavno i u kompletnom prostoru će biti samo Marina Abramović, neko od posetilaca i predmeti pomoću kojih će umetnica stalno menjati sled događaja.


„Ne postoji tu nikakvo izloženo delo. Tamo ću biti samo ja i posetioci koji su moj živi materijal. To je nešto najradikalnije, najčistije što ja mogu da uradim. Biću tamo svakog dana, tokom svih osam sati, sa publikom koju uopšte ne poznajem. Kada oni stignu i kada stignem i ja, nešto će se desiti.

Marina  je predstavila projekat u galeriji „Serpentajn”

Marina je predstavila projekat u galeriji „Serpentajn” | Foto: Profimedia

Svakog dana desiće se nešto drugačije. Hoću da pokažem da možete napraviti umetnost ni iz čega“, rekla je ona prilikom gostovanja na radiju „Bi-Bi-Ci“.
Marina Abramović je pionir u umetnosti performansa i koristeći svoje telo kao subjekat i objekat, ona je pomerila fizičke i mentalne granice svog bića. Nastup u galeriji „Serpentajn“ biće njen prvi veliki nastup od 2010. godini i performansa „Umetnik je prisutan“ u Muzeju moderne umetnosti u Njujorku.
Izložba „512 sati“ oslanja se na istoriju upotrebe tela kao osnovnog materijala umetničkog dela i tokom boravka u galeriji „Serpentajn“ umetnica se prvi put obavezala da će kompletan događaj biti improvizacija, bez scenografije i planiranih detalja. Performans u galeriji „Serpentajn“ traje do 25. avgusta, svakog dana od 10 do 18 časova, osim nedelje. Ulaz je slobodan.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP