Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svetski džet set

PREVIŠE ZVEZDA NIJE DOBILO ČUVENU NAGRADU

Oni za života nisu osvojili „Gremi“!

Autor: Ekipa Alo! | 11.02.2013 - 00:29:00h | Komentara: 4

Kasno sinoć u Stejpls centru u Los Anđelesu je održana 55. dodela „Gremi“ nagrada, najprestižnijih muzičkih priznanja u SAD. Nagrade su ove godine dodeljene u čak 81 kategoriji od popa, kantrija, preko roka i džeza do klasične i latino muzike.

I dok se zvezde poput Bijonse, Rijane i Lejdi Gage ne skidaju poslednjih godina sa malih ekrana, malo je onih koji znaju da neki od najčuvenijih muzičara u istoriji za života nisu dobili “Gremi” nagradu!

Dajana Ros
Kraljica soula (68) prvi put je nominovana za “Gremi” nagradu davne 1964. za pesmu “Baby love”. Sa grupom “Suprims”. Šest godina kasnije je bila nominovana i kao solo izvođač. U karijeri je imala preko 70 hit singlova i prodala je preko 100 miliona ploča. Tek prošle godine je dobila “Gremi” nagradu, i to za životno delo.

Dženis Džoplin

Dženis Džoplin

 
Dženis Džoplin
Pesme “Cry Baby”, “Mercedes Benz” ili “Piece of My Heart” i danas spadaju u obavezno štivo za odrastanje i upoznavanje sa rok muzikom. Uprkos tome, Dženis za života nije dobila “Gremi”. Preminula je u oktobru 1970. godine, a prestižnu nagradu je dobila tek 2005, i to naravno za životno delo.

„Hu“
Možda i najbolji britanski rok sastav svih vremena prodao je preko 100 miliona albuma, imao 27 singlova na prvom mestu top lista, 17 albuma među deset najprodavanijih, 18 zlatnih, 12 platinastih i pet višestruko platinastih albuma samo u Americi. Uradili su i rok operu “Tomi” 1969.

„Dors“

„Dors“

 
„Dors“
Najkontroverzniji bend iz šezdesetih godina prodao je preko 100 miliona albuma širom sveta. Predvodio ih je Džim Morison, koji je i danas ikona miliona sredovečnih i starijih žena. Džim je preminuo 1971, a bend se raspao 1973. Njihovi hitovi “Light My Fire” i “Hello, I Love You” su rok klasici. Dobili su “Gremi” za životno delo 2007.

Badi Holidej
Bez nejga rok muzika bi danas izgledala drugačije. Jedan od pionira roka iz pedesetih godina poginuo je u avionskoj nesreći 1959. Dobio je “Gremi” za životno delo 1997. Njegov najpoznatiji singl je “Peggy Sue”.

„Bič bojs“
Čuvena pop grupa je nastala davne 1961. i još su aktivni. Dobili su “Gremi” nagradu za doprinos muzičkoj industriji tek 2001. godine. Napravili su preko 40 hit singlova.

„Grejtful ded“
Još jedan legendarni rok bend na listi. Zvanično su postojali od 1965. do 1995. Prodali su preko 35 miliona albuma. “Gremi” nagradu su kao i većina sa liste dobili za doprinos muzici tek 2007. godine.

Bob Marli

Bob Marli

Bob Marli
Ikona regea stoji iza nekih od najpopularnijih pesama svih vremena. Preminuo je od raka 1981. A album “Ledžend”, koji je izdat tri godine posle njegove smrti, prodat je u čak 25 miliona primeraka. Njegov rođendan obožavatelji i danas obeležavaju. Bob Marli je “Gremi” nagradu za životno delo dobio tek 2001.

„Led  cepelin“

„Led cepelin“

„Led cepelin“

Ovaj bend je kao retko koji obeležio hipi pokret. U njemu su stasala dvojica možda i najboljih muzičara svih vremena - pevač Robert Plant i gitarista Džimi Pejdž. Bend je prodao preko 300 miliona albuma, a nagradu su za doprinos muzici dobili tek 2005, čitave dve decenije posle raspada.

 

Poslednji komentari
  • Vujo Vreme: 11.02.2013 04:59h

    proveri malo informaciju, Rijana je probedila sedmi gremi.

  • Bata Niš Vreme: 11.02.2013 08:55h

    Doprinos imenovanih r&r, pop kulturi i kulturi uopšte nemerljivo je veći od nagrade koja ih je mimoišla.

  • Unrestrained Vreme: 11.02.2013 09:56h

    Badi Holi, ne Badi Holidej.

  • robert Vreme: 11.02.2013 11:01h

    Led Zeppelin, sigurno jedan od najboljih rok bendova svih vremena....Robert Plant i Džimi Pejdž, sigurno, najbolji vokal i rok gitaista ikada, nagrade nisu uvijek i mjerilo kvaliteta i popularnosti što dokazuje i ovaj vaš članak.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP