Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svetski džet set

ZVEZDE U NEMAČKOJ PRESTONICI

Otvoren 64. Berlinale! (FOTO)

Autor: Beta -AFP | 06.02.2014 - 21:00:00h | Komentara: 0

Premijerom filma "The Grand Budapest Hotel" američkog reditelja Vesa Andersona danas je otvoren 64. Berlinski filmski festival.

Bil Marej i Edvard Norton

Bil Marej i Edvard Norton | Foto: AP

Festival će trajati do 16. februara, a na njemu će biti prikazano više od 400 filmova od kojih je njih 20 u trci za Zlatnog medveda.
Gledaoci su danas na izlazu iz sale za konferencije za novinare pozdravljali poznate glumce, među kojima su bili i Ralf Fajns, Vilijem Defo, Bil Marej, Džef Goldblum, Edvard Norton i Tilda Svinton.
Tokom festivala biće odata i počast nedavno preminulom američkom glumcu Filipu Sejmoru Hofmanu, prikazivanjem filma "Truman Capote" 11. februara. Za glumačko ostvarenje u tom filmu Hofman je 2006. dobio nagradu Oskar.

Ralf Fajns i Džef Goldblum

Ralf Fajns i Džef Goldblum | Foto: AP

Na ovogodišnjem festivalu premijerno će biti prikazano 18 filmova od kojih je prvi "The Grand Budapest Hotel".
Ova nemačko-britanska produkcija, koja okuplja plejadu glumaca uključujući Francuskinju Leu Sejdu (iz filma "la Vie d'Adele" nagrađenog Zlatnom palmom u Kanu 2013), govori o avanturama Gustava H, legendarnog recepcionara jednog velikog hotela izmedju dva rata, a glavna uloga je poverena Ralfu Fajnsu.
Od američkih ostvarenja moći će da se vidi i "Boyhood" Ričarda Linklejtera koji prati dečaka u njegovom odrastanju, sa Patrišom Arket i Itanom Houkom u glavnim ulogama, a van konkurencije biće prikazana i ratna drama "Monuments Men" Džordža Klunija.
U Berlinu će biti i svetska premijera integralne verzije filma "Nimfomanka" Larsa von Trira o ženi (glumi Šarlota Genzbur) koja kroz ličnu priču o želji za seksom progovara o potrazi za smislom i ravnotežom u životu.

Viljem Defo

Viljem Defo | Foto: Reuters

Forest Vitaker, Harvi Kajtel i Brenda Bletin glavni su protagonisti filma "Two Men in Town" Rašida Boušareba, "kafkijanske" drame smeštene u teksaški gradić usred pustinje.
Doajen francuske kinematografije Alen Resne dolazi s filmom "Life of Riley", a japanski veteran Jodži Jamada s filmom "Little House" u kojem kroz priču o emocionalnom životu likova daje istorijsku sliku Japana pre i tokom Drugog svetskog rata.
Među debitantima su Argentinac Benjamin Vajšat s filmom "History of Fear" i iransko-austrijska rediteljka Sudabeh Mortezai s filmom na granici fikcije i dokumentarca "Macondo" o čečenskom dečaku u bečkom izbegličkom naselju.
U konkurenciji su i tri kineska filma, "Blind Mašage" Loua Jea, "Black Coal, Thin Ice" Diaoa Jinana i "No Man's Land" Ninga Haoa, kao i četiri nemačka ostvarenja "Stations of the Croš" Ditriha Brigemana, "Inbetween Worlds" Feo Aladag, "Beloved Sisters" Dominika Grafa i "Jack" Edvarda Bergera.
U zvaničnom programu festivala biće prikazana 23 filma od kojih će njih 20 biti u konkurenciji za Zlatnog medveda. Dodela nagrada biće u subotu, 15. februara, kada će biti dodeljen i počasni Zlatni medved britanskom reditelju Kenu Louču.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP