Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svetski džet set

SKANDAL NA EVROSONGU

Poništeni glasovi Crne Gore i Makedonije!

Autor: Tanjug | 24.05.2015 - 09:45:00h | Komentara: 4

Glasanje na ovogodišnjoj Pesmi Evrovizije nije proteklo bez problema, pre svega u Makedoniji i Crnoj Gori - glasovi njihovih žirija u konačnom glasanju nisu uračunati, saopštila je danas Evropska unija javnih emitera (EBU), koja organizuje Evrosong već šest decenija.

Evrosong 2015 Bojana Stamenov | Foto: Tanjug/AP

Evrosong 2015: Bojana Stamenov | Foto: Tanjug/AP

Objavljujući konačne rezultate EBU je saopštio da je, nakon konsultacija sa zvaničnim posmatračem glasanja, na osnovu odluke izvršnog supervizora predsednika referentne grupe, doneta odluka da se poeni iz Crne Gore i Makedonije dodele isključivo na osnovu glasova publike, bez uračunavanja glasova žirija.

U obe zemlje, kako je navedeno, glasanje putem SMS poruka je za 100 odsto primenjeno, a isključenje dva žirija biće tema idućeg sastanka Referentne grupe u junu. Takođe je objavljeno da je u prvom polufinalu, u kojem se takmičila i predstavnica Srbije Bojana Stamenov, pobedila Rusija sa 182 poena, iza koje su bile Belgija sa 149 i Estonija sa 105 poena.

Što se Srbije tiče, ona je u prvom polufinalu, u takmičenju 16 zemalja za 10 mesta u finalu, osvojila deveto mesto sa osvojenih 63 poena. U drugom polufinalu pobedila je Švedska sa 217 poena, zemlja čiji je predstavnik ovogodišnji pobednik Evrosonga. Na drugom mestu bila je Letonija sa 155 poena, a treći Izrael sa 151 poenom.

Prema konačnim rezultatima, pobednik ovogodišnje Evrovizije je Švedska sa 365 osvojenih poena, na drugom mestu je takmičenje završila Rusija sa 303 poena, koja je dobar deo glasanja bila vodeha, dok glasove nisu počele da saopštavaju zapadne zemlje. Na trećem mestu takmičenje je završila Italija sa 292 poena, a novajlija na ovom takmičenju, Australija, ostvarila je veliki uspeh sa osvojenim petim mestom i 196 poena. Srbija je u finalu osvojila deseto mesto sa osvojenih 53 poena.

Međutim, zanimljivo je da Srbija, od zemalja u kojima je snažno zastupljena dijaspora, a od kojih je do sada uvek dobijala veliki broj glasova kao što su Austrija i Nemačka, ovaj put nije dobila "visoku ocenu", odnosno čak ni poen. Naime, Austrija je predstavnici Srbije dala svega tri poena, a Nemačka, u kojoj je još brojnija srpska zajednica, nije dala nijedan poen. Najgori na ovogodišnjem Evrosongu su bili domaćini, Austrija, i Nemačka, čiji predstavnici nisu dobili nijedan glas.

Poslednji komentari
  • nina Vreme: 24.05.2015 10:33h

    Nemam komentar za ovakav bezobrazluk.

  • jelena Vreme: 24.05.2015 10:34h

    Ružno i sramotno ,otimati glasive ,milim ljudi .

  • Lejla Vreme: 24.05.2015 12:02h

    Kakva sramota , Bojana je najbolja bila !

  • Janja Vreme: 24.05.2015 12:03h

    Mogu da ponistavaju sta hoce,Bojana je za nas pobednica!

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP