Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svetski džet set

JER NASTUPOM DOVODI SVOJU DUŠU U OPASNOST

Poziv Ališi Kiz da ne peva u Izraelu

Autor: Tanjug | 30.05.2013 - 15:40:00h | Komentara: 0

Dobitnica Pulicerove nagrade i aktivistkinja Alis Voker, koja podržava bojkot protiv Izraela, apelovala je na pop zvezdu Ališu Kiz da otkaže koncert u Tel Avivu, planiran za 4. jul. U pismu objavljenom onlajn, Voker je poručila pevačiči da dovodi u opasnost svoju dušu nastupom u zemlji aperthejda, koju bojkotuju mnogi umetnici, preneli su izraelski mediji. Voker je istakla da Ališa još nije bila rođena kada su stariji, koji je vole, kako je napisala, bojkotovali institucije na jugu SAD da okončaju američki aperthejd, mnogo manje poguban nego izraelski protiv palestinskog naroda.

Odsvirala i  otpevala: Ališa Kiz

Ališa Kiz

Ona je apelovala na pevačicu da se obavesti o tome, objasnivši da je kulturni bojkot Izraela i izraelskih institucija (ne pojedinca) jedina opcija preostala umetnicima koji ne mogu da podnesu beskrupuloznu patnju koju Izrael nanosi svaki dan narodu Palestine. Voker je označila najvećim zločinom Palestinaca činjenicu što postoje na sopstvenoj zemlji, zemlji koju Izrael hoće da kontroliše kao da je njegova. Dodala je da je izraelski sistem okrutan, nepravedan i neverovatno zao i da je to uzrok mnogih nesreća u našem svetu punom patnji.


Voker je prošle godine odbila da autorizuje novi hebrejski prevod njenog čuvenog romana The Purple. Ona je angažovana u pokretu za bojkot Izraela na Univerzitetu Berkli u Kaliforniji, gde su u aprilu studenti pozvali na osudu kompanija koje imaju sporazume s izraelskom vojskom. Muzičar Rodžer Voters iz Pink Flojda, koji je pristalica pokreta bojkota, takođe je apelovao na pevaciču da odustane od nastupa. Voters je prethodno u martu ubedio Stivija Vondera da otkaže nastup u Los Andjelesu na dogadjaju gde je bilo izraelskih vojnika. On je sada pozvao Ališu Kiz da se pridruži rastućem valu otpora, upozorivši da se ništa nije izmenilo od loših starih dana aperthejda u Južnojj Africi. Takođe je pozvao na jedinstvo protiv rasizma, kolonijalizma, segregacije i aparthejda.

Debata oko nastupa Ališe Kiz u Izraelu zahvatila je društvene mreže i pristalice te zemlje uveliko zagovaraju njen koncert, a pristalice bojkota pozivaju da se otkaže. Izraelski mediji podsećaju da je ona jedna od najuspešnijih pop i soul pevačica u poslednjoj deceniji i da ima 35 miliona prodatih albuma i 14 Gremi nagrada.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP