Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svetski džet set

POGOĐENI SMRĆU PREDSEDNIKA

Šon Pen, Majkl Mur i
Oliver Stoun žale za Čavesom

Autor: Tanjug | 07.03.2013 - 14:02:00h | Komentara: 0

Holivudske zvezde i osvedočeni i poštovaoci Uga Čavesa javno su izrazili žaljenje zbog njegove smrti opisujući ga kao "velikog heroja" i "šampiona siromašnih".

Šon Pen

Šon Pen | Foto: Reuters

Glumac Šon Pen, koji je upoznao Čavesa 2007. godine u Venecueli, žali zbog toga što pokojni predsednik Venecuele nije uživao zasluženo poštovanje u SAD.

- Građani SAD su izgubili prijatelja za koga nisu ni znali da ga imaju. A siromašni ljudi širom sveta su izgubili šampiona - istakao je on u izjavi za "Holivud reporter".
- Izgubio sam prijatelja, bio sam blagosloven što sam ga imao. Moje misli su sa porodicom predsednika Čavesa i narodom Venecuele - dodao je Pen.
Reditelj Oliver Stoun, koji je u dokumentarcu "Južno od granice" ovekovečio Čavesovo predsedavanje i uspehe političara levice širom Južne Amerike 2009. godine, rekao je da će lider Venecuele biti upamćen u istoriji kao šampion siromašnih.
- Prijatelju moj, počivaj u miru koji si zaslužio - poručio je Stoun.

Za Čavezovu smrt njegovi sunarodnici krive SAD...

Ugo Čavez | Foto: AP

Javni izraz saučešća uputio je i Majkl Mur, autor filma "Farenhajt 9/11", koji je upoznao Čavesa na filmskom festivalu u Veneciji 2009. godine.
- Ugo Čaves je rekao da nafta pripada narodu. On je koristio naftu po ceni od dva dolara da eliminiše 75 odsto ekstremnog siromaštva, obezbedi slobodnu zdravstvenu zaštitu i školovanje za sve. To ga je učinilo opasnim. SAD su odobrile puč protiv njega iako je on demokratski izabran predsednik - napisao je on na svom Tviter nalogu.
Mur je još dodao: "Pre nego što su nas poveli u rat u Iraku, američki mediji su bili zauzeti navijanjem za zbacivanje Čavesa. Americi su 54 zemlje širom sveta dozvolile da hapsi i muči osumnjičene za terorizam. Zahvaljujući Čavesu, Latinska Amerika je bila jedina koja je rekla ne", preneo je britanski "Gardijan".
Čaves je u utorak preminuo u 58. godini u vojnoj bolnici u Karakasu, posle dvogodišnje borbe sa rakom.

Na čelu Venecuele bio je 14 godina i bio je prvi u nizu levičarskih lidera koji su došli na vlast u Latinskoj Americi u poslednjoj deceniji.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP