Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svetski džet set

ODŠTETA

Štulić traži 75.000 EUR od "Platoa"!

Autor: B92 | 08.07.2013 - 22:00:00h | Komentara: 1

Ponovo odložen početak suđenja po tužbi Branimira Džonija Štulića protiv izdavačke kuće “Plato buks” zbog doštampavanja Štulićevih prevoda antičkih dela.

Prevodi klasičnih dela antičke književnosti na savremeni srpski jezik, koje je pre tri godine objavio poznati frontmen grupe "Azra" i pesnik Branimir Džoni Štulić, umesto na policama s knjigama, našli su se na sudskoj klupi. Štulić je tužio beogradskog izdavača “Plato buks”, tvrdeći da su višestruko doštampavali ta izdanja, bez njegove dozvole. Početak suđenja je danas ponovo odložen, skoro godinu posle podnošenja tužbe.

Štulić je Tužio

Štulić je Tužio "Plato buks" za neovlašćeno doštampavanje njegovih knjiga

 Najmanje 75.000 evra Branimir Džoni Štulić traži od izdavačke kuće “Plato buks”, tvrdeći da su prekršili njegova autorska prava. 

Naime, Štulić tvrdi da je komplet od 14 njegovih knjiga i dva kompakt diska sa neobjavljenim koncertima koji je “Plato” objavio 2010. godine, bez odobrenja doštampavan u tiražu višestruko većem od dogovorenih 1.000 kompleta, da su knjige i diskovi prodavani van kompleta i da su distribuirani van zemlje. Zato traži naknadu.
“Pošto je ugovor važeći samo za 1.000 kompleta, potražujem kao autor 50.000 evra za druga dva tiraža, premda to uopšte nije cena tiraža, pošto se radilo o simboličnom činu i kulturnoj akciji, plus nadoknada štete (promocija od 25.000 evra na moj račun), kao i celokupan iznos od druga dva ilegalna tiraža (sledećih 25.000 evra). Također, hitnu obustavu prodaje knjiga, kao i vraćanje moje pripreme za štampu”, navodi se u Štulićevoj pisanoj izjavi sudu.

Branimir Džoni Štulić

Branimir Džoni Štulić | Foto: privatna arhiva

 U izdavačkoj kući “Plato buks” tvrde da je prodata polovina dogovorenog tiraža, a da doštampavanja nije bilo i optužuju nekadašnjeg lidera Azre da tužbom pokušava da dobije besplatnu reklamu. 

Suđenje po Štulićevoj tužbi danas je ponovo odloženo, četvrti put, tvrdi njegov
pravni zastupnik Stevan Janković.
“Suđenje se otkazuje iz meni nepoznatih razlgoa, a sada sačinjavanjem službene beleške saznao sam da je sudija na godišnjem. Tokom juna je trebalo suđenje biti održano, otkazano je iz meni nepoznatih razloga do danas, a evo danas je preči odmor sudije”, navodi Janković.
Novi pokušaj početka suđenja zakazan je za novembar, više od godinu od podnošenja tužbe za kršenje autorskih prava, koje se sprovodi po hitnom postupku.
Branimir Štulić se priprema da podnese još jednu tužbu i to protiv “Kroacija rekordsa” (bivšeg “Jugotona”) iz Zagreba.
Naime, Štulić tvrdi da je ova kuća objavljivala njegove radove bez njegove dozvole i to u periodu od 1985. godine do danas.
Na ime kršenja autorskih prava Branimir Štulić traži od Kroacija rekordsa najmanje 50 miliona evra. 
Poslednji komentari
  • boki Vreme: 09.07.2013 10:51h

    Dzoni, na slici, snimljen verovatno u zimu '95 u Beogradu - vreme kada je snimio duet sa Cukicem. Tako je izgledao tih dana. Imao sam priliku da ga tada upoznam - imao je isti outfit.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP