Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svetski džet set

BEOGRADSKI FESTIVAL IGRE

Trupa "Trokadero" prvi put pred publikom u Beogradu

Autor: Tanjug | 28.03.2015 - 16:30:00h | Komentara: 0

Muška baletska trupa "Trokadero od Monte Karla" iz Njujorka, koja na sceni predstavlja duhovitu stranu klasičnog baleta, nastupiće sutra po prvi put u Srbiji - u Pozorištu na Terazijama.

Trupa Trokadero

Trupa Trokadero | Foto: PnT

 
Trupa "Trokadero" izvešće pred publikom u Beogradu Labudovo jezero, Pakitu i Smrt labuda, a karte za ovaj pozorišni fenomen su, kako je rečeno na konferenciji za novinare, odavno rasprodate. Priliku da vidi njihov nastup imaće i publika u Novom Sadu u Srpskom narodnom pozorištu. I za taj nastup vlada veliko interesovanje.
"Trokadero" je trupa profesionalnih muških igrača koji izvode klasične i originalne postavke, negujući duhovit manir u predstavljanju različitih plesnih stilova, preuveličavanjem slabosti, nezgoda i podvlačenjem bajkovite banalnosti ozbiljne igre. Cilj im je prvenstveno, kako je rekao umetnički direktor Tori Dobrin, da nastupom zabave publiku, vodeći računa o kvalitetu plesa.

Prema njegovim rečima, zbog toga odušavljajavu podjednako i najiskusniju i početničku publiku, a važno im je kada je humor u pitanju da sve bude u granicama dobrog ukusa. Dobrin smatra da muškarcima nije ništa teže da igraju na prstima, u takozvanim špic patikama, nego ženama, ali da nikada neće uspeti da postignu tu vrstu gracioznosti i finese koje dame izvode.

Trupa, koja danas broji 16 plesača, osnovana je 1974. godine. Prvobitno su izvodili ponoćne predstave na off- Brodveju, ali ubrzo dobijaju priliku da nastupe u salama Teatra Šatle u Parizu i u Boljšoj teatru u Moskvi. Od osnivanja pojavili su se u više od 34 zemlje i preko 500 gradova sveta, ali nisu od samog početka naišli na odobravanje i pozitivne komentare. To se vremenom promenilo, kazao je Dobrin.

Balet majstor Pol Ghiselin je rekao da funkcionišu kao svaka druga trupa, ukazavši da nemaju posebne koreografije, već koriste postojeće, tradicionalne, a veliki deo humora sa proba prenose na scenu. U fokusu je zabava, a ne dokazivanje da muškarci u klasičnom baletu mogu biti podjednako dobri kao žene, dodao je on.
Plesač Rafael Mora koji se pre dolaska u "Trokadero" bavio modernim baletom, kaže da mnogi ljudi tu vrstu plesa nisu razumeli, sa druge strane - sa ovom trupom je sve jasno i sve se shvata.

Mnoge koji ranije nisu gledali balet, njihovi nastupi podstaknu da odgledaju i neke druge plesne predstave, a tu značajnu ulogu ima upravo humor, rekao je Mora i istakao da plesači ne imitiraju žene na sceni, već balerine. Svi plesači u trupi imaju svoja umetnička imena i biografije, koje u velikoj meri podsećaju na biografije starih ruskih balerina.

Nema komentara za ovu vest.

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP