Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Svetski džet set

KO SU VAŠI FAVORITI?

U nedelju nas čeka "Dodela Oskara"

Autor: Beta | 19.02.2015 - 21:00:00h | Komentara: 1

U Los Anđelesu će u nedelju uveče biti svečano dodeljeni Oskari, nagrade američke Akademije za film i nauku.

Pripreme su u toku: Dodela Oskara 2015

Pripreme su u toku: Dodela Oskara 2015 | Foto: Profimedia

Filmovi "Čovek ptica" (Birdman) i "Grand Hotel Budapest" favoriti su za Oskara sa po devet nominacija.

Burleskni film "Grand Hotel Budapest" Vesa Andersona s Ralfom Fajnsom i Bilom Marijem, već je dobio Zlatnog globusa za najbolju komediju.

Pored ta dva favorita, sledi film "Imitation Game" o britanskom genijalnom matematičaru Alenu Tjuringu koji je otkrio tajni kod komunikacije nacista za vreme Drugog svetskog rata. Film je dobio osam nominacija.

Po šest nominacija dobili su flimovi "American Sniper" Klinta Istvuda i "Odrastanje" (Boyhood) Ričarda Linklejtera, koji je sniman tokom 12 godina.

Francuska glumica Marion Kotijar je nominovana za najbolju glumicu u filmu "Dva dana, jedna noć" braće Darden. Ona je 2008. godine dobila Oskara za film "Klinka" (La mome) o pevačici Edit Pijaf.

Film "Timbuktu", francusko-mauritanska koprodukcija reditelja Abderahmana Sisaka u trci je za najbolji strani film, zajedno s ruskim "Levijatanom" koji je već dobio Zlatni globus za najbolji strani film.

U trci za najbolji film se nalaze i "The Theory of Everything", "Whisplash" i "Selma", ostvarenje o borbi za gradjanska prava Martina Lutera Kinga.

"Čovek ptica" nominovan je, izmedju ostalog, u kategorijama najboljeg glumca (Majkl Kiton), najbolje muške i ženske sporedne uloge (Edvard Norton i Ema Stoun).

Za najboljeg glumca će se takmičiti i Stiv Karel (Fox Catćer), Bredli Kuper (American Sniper), Benedikt Kamberbač (Imitation Game) i Edi Redmjen (The Theory of Everything).

Nominacije za najbolju glumicu dobile su Džulijana Mur za "Still Alice", Riz Viterspun (Wild), Felisiti Džouns (The Theory of Everything) i Rozamunda Pajk (Gone Girl).

Meril Strip, koja je osvojila tri Oskara i bila nominovana rekordnih 18 puta, ove godine je u trci za najbolju žensku sporednu ulogu u Diznijevom mjuziklu "Into the Woods". Za tu titulu se bore i Patriša Arket (Odrastanje) i Lora Dern (Wild).

Nominacije su 15. januara u Los Anđelesu najavili prošlogodišnji dobitnici, meksički reditelj Alfonso Kuaron, glumac Kris Pajn i reditelj naredne epizode "Ratova zvezda" Džej Džej Abrams.

Poslednji komentari
  • Gagi Vreme: 20.02.2015 16:33h

    Meryl Streep svakako...I ovo je njena 19-ta nominacija,ne 18-ta kako je napisano...Ako pobedi,to ce joj biti cetvrti oskar,i onda ce da deli 1 mesto sa Katharine Hepburn...

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP