Poštovani, trenutno čitate vesti iz arhive.
Alo! ima novi sajt! Kliknite ovde i pogledajte najnovije vesti!
alo.rs Aktuelno

PROTEST

16 minuta tišine za "Tijanin zakon"!

Autor: Alo.rs | 07.05.2015 - 14:09:00h | Komentara: 4

Na beogradskom Trgu republike u nedelju 10. maja u 15 sati biće održan protest zbog neusvajanja takozvanog "Tijaninog zakona". Tačno u to vreme okupljeni će, kako je najavljeno, "gromoglasnom tišinom" u trajanju od 16 minuta protestovati zato što ovaj pravni akt još nije usvojen.

Tijana Jurić

Koliko još moramo da čekamo?: Tijana Jurić bi sada imala 16 godina

Podsetimo, Tijana Jurić, po kojoj ovaj zakon treba da nosi ime, ubijena je 26. jula prošle godine, pola sata iza ponoći, nedaleko od sportskog centra "Rata" u selu Bajmok. Nju je usmrtio Dragan Đurić, kojem je u međuvremenu počelo suđenje za taj zločin.

Igor i Tijana Jurić

Igor i Tijana Jurić | Foto: Facebook

Nakon ovog ubistva pokrenuta je inicijativa da Srbija dobije "Tijanin zakon", kojim bi bilo predviđeno da potraga za nestalim detetom počinje odmah po prijavi roditelja a ne da se, kao sada, čeka da protekne 48 sati. U potragu bi odmah bile uključene sve raspoložive policijske službe, kao i operativci Službe za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

Tijanin otac Igor Jurić još je u avgustu prošle godine predao predlog zakona, koji je u međuvremenu ušao u prodceduru, nekoliko puta je najavljivano da "samo što nije usvojen", razni političari su se utrkivali u davanju podrške i obećanja u vezi s tim pravnim aktom... Ipak, "Tijanin zakon" do današnjeg dana nije usvojen.
 

Tijana je 4. maja trebala da napuni 16 godina

Tijana Jurić je 16. maja trebala da napuni 16 godina. Novinarka Vesna Ivošević, čija ćerka Sanja je bila Tijanina prijateljica, tim povodom je na sajtu tijana.rs objavila potresnu priču o odnosu dve devojčice, kao i o prvom Tijaninom rođendanu koji nisu proslavile zajedno.

Priču prenosimo u celosti:

"Ne sećam se koliko sam do sada tekstova posvetila Tijani. Svaki od njih nastao je u 'jednom dahu', svaka reč u njima je istinita, svaka misao iskrena. Jer sam je poznavala i volela. Najbolja drugarica moje Sanje! Danas bi ona proslavila svoj 16. rođendan!

Biram reči, tražim ih... a one ne postoje, nema ih, izgubile su se. Tijana bi se danas radovala, smejala, slavila svoj divan dan. Razdire me pomisao da ona više nikada neće imati rođendansku tortu, nikada više neće zamisliti želju i gasiti svećice, jer joj je na najsvirepiji mogući način uskraćeno to pravo. Da živi! Umesto slavlja, tuga i praznina koju niko nikada ispuniti neće. Uspomene i sećanje...

Sanji je bilo važno da svake godine prva pošalje Tijani rođendasku čestitku i to minut do ponoći! Ovo je rođendanska čestitka koju joj je poslala prošle godine:

'Srećan rođendan Ć,

Da ti se sve željice ostvare, da mi živiš k'o starac Fočooo, da si uvek nasmejana, vesela i zdrava, što je i najvažnije. Želim ti da dobro uradiš taj vaš prijemni od 834.484 predmeta, da upišeš moju školu i moj smer, pa da te smaram tamo, jer ćemo biti ista smena... Želim da se najjače provedemo na moruuuu, da bude 100 puta bolje nego prošle godine, čak ću i napraviti plan šta sve moramo da uradimo u Buljaricama. Ti znaš da ti ja sve najbolje želim. Srećan rođendan još jednom! Voli te V.'

Tijana je odgovorila sa jedno veliko hvala i milion srca...

Dok je veče polako odmicalo i bližila se ponoć, u iščekivanju Tijaninog rođendan, u našoj kući vladala je nepodnošljiva tišina... Suze su se same kotrljale niz lice...

Srećan ti rođendan, lepotice moja mila! Počivaj u miru!

Vesna Ivošević"

Poslednji komentari
  • milena Vreme: 07.05.2015 15:42h

    Kao majka,kao covek,dizem glas za usvajanje "Tijaninog zakona".sramota i bez presedana,da nije odmah po kratkom postupku usvojen.Kao da ti bezlicni,bezkorisni,bezosecajno politicari nemaju decu,unucad.kao da ih nosta ne dotice.Tako se ponasaju.A kada treba doneti zakon u kojem se pljacka i ovako siromasan narod,tu nema zbora ni d=cekanja.Ja sam iz Subotice i cesto srecem majku i oca od Tijane,propadaju emotivno,razoreni i unisteni do temelja.Uvek placem.Hajde ALO NOVINE APELUJTE,PROZIVAJTE,URGIRAJ TE DA SE OVAJ ZAKON IZGLASA.I VI STE RODITELJI,TETKE,UJACI,STRICEVI,UJNE I.T.D.

  • Dragan Vreme: 08.05.2015 01:31h

    "Tijanin zakon" je kao član 50. već upisan u novi Zakona o policiji (mup.gov.rs). Igorov predlog je poboljšan da policija "odmah preduzme mere", a ne "u roku ne dužem od jednog sata". Niko neće da napiše da je on već upisan u novi Zakon i da posle rasprave ide u skupštinu na usvajanje, a Igora je sa ovom procedurom upoznao i sam ministar, još pre skoro tri meseca. Ali Igor i dalje pokreće neke akcije za usvajanje Zakona, sa ljudima koji nisu upoznati sa ovim detaljima i neko ih dovodi u zabludu. Policija već mesecima ovako i radi. U Subotici je do ujutru pronađena nestala devojčica. Mašina otmica je rešena za dva, a poslednje nestalo dete iz Čačka za četiri sata. Znači, najbitnije je da se Zakon već primenjuje. Ovako ste samo potvrdili da Igor ima neku neobičnu potrebu da se svakodnevno pojavljuje u medijima. Tome u prilog ide i činjenica da je pre početku suđenja za novog urednika Tijana.rs postavljena spomenuta novinarka, koja zanimljivo, piše tekstove i za "Kurir" i lokalne medije.

  • Goca Vreme: 09.05.2015 13:54h

    Malo mi je glupo sto je na svakoj slici otac,A majka kao da ne postoji,Zar njen bol niko nevidi ÷ILI MOZDA NIJE NI ONA MEDJU NAMA,KAO TIJANA.Otac je bio u inostranstvu,napustio ih i on sada tera neku pravdu.I bitno da se samo on i Tijana pojavljuju.Bilo je i gorih zlocina i svi bi oni trebali da prave neki svoj zakon.Coveka ne treba ubiti jer mu je to najlaksa smrt,dozivotna robija,mislimda je gora od presude ..

  • Citalac Vreme: 09.05.2015 19:32h

    Dragane sujeta je strasna stvar ajde iskuliraj i gledaj svoj zivot.

Pogledajte sve komentare

Pogledajte pravila za pisanje komentara

Komentari koji sadrže psovke, uvredljive, vulgarne, preteće, rasističke ili šovinističke poruke neće biti objavljeni.
Molimo čitaoce alo.rs da se prilikom pisanja komentara pridržavaju pravopisnih pravila.
Strogo je zabranjeno lažno predstavljanje, tj. ostavljanje lažnih podataka u poljima za slanje komentara.
Komentari koji su napisani velikim slovima neće biti odobreni.
Redakcija alo.rs ima pravo da ne odobri komentare koji pozivaju na rasnu i etničku mržnju i ne doprinose normalnoj komunikaciji između čitalaca ovog portala.
Mišljenja iznešena u komentarima su privatno mišljenje autora komentara i ne odražavaju stavove redakcije alo.rs.
Administratorima se možete obratiti ovde: online@alo.rs
alo.rs VIP